Sunday, 22 February 2009

Otisak Nedelje - 22.02.2009.

Dakle, tako stoje stvari: nema komentara na predloge od prethodne nedelje? Nije se valjda narod poplašio od tolikih predloženih domoljubaca ... ili od mečke. Idemo onda dalje.

Predlog #1 - 10,5 dinara, bez PDV-a
Milion dolara. Zelembaća. Bucks.
Državni budžet izdvaja toliko od narodnih ustašca da bi Vlast platila blagonaklonost Hilari Klinton po pitanju Srca Srbije. Ili joj makar umanjili gorušicu čim joj neko spomene Srbiju, zemlju koja joj je pobedila supruga.
Mislio sam da ovog kvazipripadnika studentske razmene nazovem bitangom. Ali, zašto bih? Prave bitange pljačkaju građane Srbije, ugrađuju se i još bez da trepnu tvrde da je to dobro po sve nas.
Kao prvo: tog disko-šibadžiju treba pod hitno i bezuslovno isporučiti američkim istražnim i sudskim organima, da završi školovanje koje je tamo započeo.
Drugo
: kompletan Konzulat Srbije u SAD poslati na robiju da odradi tih 900.000$ obeštećenja porodici školskog druga, po važećem cenovniku za zatvorski dan. A za ministra Krcka Tajnića, poseban tretman - za kaznu da ide ponovo u školu, ali da mu ovoga puta Tadić ne bude razredni.
Treće
: preostalih 100.000$ namenjenih ugrađivanju, nalaze se u koferčetu - neka ih odatle uzmu slobodno, ima još podosta toga tamo.
Jedino bi to bio patriotski čin Vlasti, u interesu građana. Jedino bi se tako i gospođa Klinton morala da zamisli da li je Srbija, ipak, na putu da bude normalna zemlja, umesto standardne i odavde pothranjivane slike o zemlji švercera sopstvenih i tuđih života.
Svaka druga opcija, poput otkrivene "državne tajne", neminovno vodi onome iz naslova predloga: Mislite da se neće već naći neko pametan da zapita ko će da plati PDV na milion zelembaća? Nije to komunalna usluga pa da bude 8%, moraće izgleda po stopi od svih 18%. Makar onih 900 hiljada. A šta sa preostalih 100 тисоч? Ništa, to ide po stopi za porez na lična primanja ...
Jedini je izlaz da se svrha uplate proglasi za humanitarnu pomoć, zbog interesa građana.
Sledeće tekstove vredi pročitati, ko već to nije: Danas1, Danas2, Danas3.
Građanski Krug se pridružuje protestu novinarskih udruženja zbog latentne represije državnog aparata uperene na list Borba (nova). Nekadašnja Borba (crvena) bila je prva novina koju je uništio Slobodan Milošević. Potonja Naša Borba (plava) je uz Dnevni Telegraf bila poslednji list koga je taj isti zbrisao sa medijske scene. U saradnji sa ministrom Naprednim Vučićem, da se ne zaboravi.

Predlog #2 - Mirko-Nemirko
Kada smo već kod vikend izdanja lista Danas, evo i teksta koji je napisao naš prijatelj, gospodin Mirko Đorđević.
Čudo jedno, taj patriotizam отачествени.
Kada pogledam sve ovo, spominjano u predlozima broj 1 i 2, prosto mi dođe da ih više ne prizivam imenima poput "vlast", "političari", "stranke" ili slično. Više im pristaje домо(j)брани.

Predlog #3 - De-vize
Ne, nije u pitanju ono čudno zujanje "dvzzzdvzzz" koje se može čuti naokolo Zelenog Venca u Beogradu.
Rusija ukinula vize za građane Srbije - i obrnuto. Baš da vidim koliko njih će tu mogućnost da iskoristi do kraja ove godine. Ubeđen sam da je interesovanje ogromno. Naročito u Požarevcu.
Stvarno, zašto su ukinuli vize sada kada su glavni turisti već tamo? Zato što su oni sada ruski državljani, pa da ne plaćaju vize kada svrnu pod Lipu požarevačku. Što da ne, ne plaćaju grobarinu, zašto bi vize?
Eto šta napravi ova naša Vlast: umesto da nas upišu na Belu Šengen listu, oni su nas dopisali na Belu Sibirsku listu. Pa kada naš narod navali u Gulage k'o mutav ... da vidi kako je bilo i gore nego kod nas, na zapadu - po nekadašnjim ruskim aršinima. Sumnjam da će neko "običan" smeti da ide u Moskvu šopinga radi, koja (provereno) cenama šije London i Pariz.
Šta napravi bre to, demokratijo koaliciona?!
Ne kaže se bez vize, ispravno je bez veze.

Predlog #4 - Oporbeno priopćenje za promidžbu
Ne radi se o reklami za čuvenu kafanu "Kod tri kostura", nekadašnjem stecištu studenata Beogradskog Univerziteta. Radi se o novom saopštenju nove negotinske opozicione koalicije koju čine DS, SPS i SNS. Demokrate, socijalisti i ex-radikali na istom papiru. Ovi potonji su tu zamenili šešeljevce, u istoj ekipi po lokalnim kafanama.
OK, ali zašto gornja slika. Pa, to je ono čuveno: niti pričam, niti čujem, niti vidim. U stvari, ova interpretacija je donekle pogrešna. Original na engleskom glasi: "speak no evil, hear no evil, see no evil". Niti pričam, niti slušam, niti vidim zlo. Vuče na Bibliju, ali je poreklo zapravo budističko.
Žuti i crveni su nekoliko meseci pregovarali sa radikalima, po kafanama, ne bi li nekako oborili lokalnu vlast koju su tada činili lokalpatriote i naprednjaci. Potom su ti isti ŽC odradili oduzimanje mandata naprednjacima i vraćanje radikalima, da bi na kraju šešeljoni ušli u vlast sa lokalpatriotama. A ŽC ostadoše da kafenišu sa naprednjacima. I da lupaju pečate po saopštenjima. Da i dalje farbaju narod stranačkim bojama - i jedni i drugi. I treći, rotaciono.
Da li oni uopšte drže ruke na pravom mestu? Da li su čuli za ono "do no evil"? Ne čini zlo. Nečinjenje je podjednako opasno koliko i pogrešno činjenje. Besvest - još i više.
Evo im linka ka jednom Baptističkom sajtu, posvećenom pasivnima u svetu punom zla.

Predlog #5 - Sajt "za odrasle"
Dok lokalna opozicija rotira po negotinskim kafanama, lokalna vlast na svom (opštinskom) sajtu čini čuda. Na stranu kičerajsko samoreklamerstvo, ali toliko puta do sada iskazani bezobrazluk i dalje traje li traje.
Pa dobro, šta su to sada toliko zgrešili?
Nije im bila dovoljna prva anketa o tome gde bi to Negotinci da zimuju, pa još ponude i opciju "u obližnjem parku". Sada imaju još jednu od sebi tako svojstvenih visoko&dubokoumnih anketa, na temu "Zbog čega ste najčešće pod stresom?" - kao da sledi varijanta "A zbog čega ste najređe?". Apropos priče o prethodnoj anketi, gde su pitali kako ste, sada glumataju pitanje zašto ste - ali sa ponuđenim odgovorima. Da se nekom slučajno ne omakne ...
A šta bi sa politikom, kao uzrokom stresa? Papila maca.
Ima još.
Svi se pokidaše od smeha povodom onog mađioničarskog trika kojim je na zvaničnom sajtu DS smenjen dr. Ljubiša Đorđević sa mesta predsednika negotinskih demokrata, a postavljen umesto njega (samo) Ljubiša Đorđević.
OK, greška u kucanju. Ali, zašto su se Bećari svemu tome smejali, a sa druge strane od opštinskog sajta prvo napravili onakav kakav ne bi prošao američku PG18 kontrolu, pa to posle navrat-nanos korigovali i uradili isto kao što su žuti uradili u prethodnom slučaju.
Izgleda da im je namera bila da pokažu kako "gledanje" zvaničnog sajta Opštine Negotin nije opasno po maloletnike, i ne kvari decu ... kako da ne.
O tome da ponuđene opcije Ћирилица, Latinica i English daju isti rezultat kada na njih kliknete, ne vredi ni pričati. U verziji negotinskih Bećara sve mu to izađe na isto. Stara dobra uravnilovka, do bola.
Izgleda da nisu računali da ima i bržih na obaraču od njih. Mislim na gumb "Print Screen".
Džaba svo to cepidlačenje. Oni u punom smislu reči praktikuju krilaticu "znanje - imanje". Čak ni snimanje istoimene emisije u polupraznoj sali SO Negotin ih u tome ne može omesti.

Predlog #6 - Blogovi
Naleteo sam na par blogova za koje mislim da ih treba posetiti, ne može nikako da škodi.
Agro Gerila - blog autora iz Boljevca, toliko nalik.
BORISLAV PEKIĆ His Life and Work - izbor iz dela i dnevnika čuvenog autora. Autor-bloger je Ljiljana Pekić.
***
On je do svog poslednjeg daha znao o čemu se ovde zapravo radi.
A mi, zašto smo zaboravili to što je On znao i sve vreme nam govorio? Nema nam druge: na čitanje, redom - od početka.

2 comments:

Anonymous said...

...pod 5...
Lepo...

villa said...

Jesje, AGRO GERILA je otličan blog samo što je Spajder lenj pa retko piše:)Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...