Wednesday 22 April 2009

Biseri i svinje


KRAJINSKI BISERI


Danas se nastavila agonija ovog grada, u izvedbi stalnih tanchojzera koji nemaju ni trunke osećaja za ritam. Taman sam pomislio da bih makar danas mogao malo da se odmorim od blogeraja, ili da makar Vama priuštim neku novu Skalinu artterorističku kritiku neke literature, kad ono - cvrc!
Nema ništa od toga.
Naša predsednica, izabrana na predlog 17 odbornika PNTK, uhvatila pa ne pušta! Ne da se ni po koju cenu, ni makac iz fotelje u kancelariji na spratu. Neće da izađe iz te kancelarije nikako. Što, zbog lepog pogleda ili zgodne perspektive za snimanje naroda koji se okuplja kod osmokrake zvezde na aerodromu? Zbog klima uređaja i ličnog kompjutera, ili tapaciranih vrata sa pripadajućom im sekretaricom?
Frka neka, a?!
1.
Danas je predsednik Skupštine opštine Negotin (opet) zakazao novu, X sednicu, koja će biti održana u četvrtak 23. aprila od 10 sati. Jedna jedina tačka dnevnog reda - verifikacija mandata 3 odbornika.
Cela sednica Skupštine zbog jedne tačke, i to one zbog koje su osporene prethodne tri sednice i to kroz dve presude Okružnog suda u Negotinu. Osporene, a ne poništene.
Opet ista tačka dnevnog reda, po treći put zaredom. Opet izazivanje suda, pa da vidimo ko će duže da izdrži. Nerviranje građana. Psihološki rat sa ciljem da totalno pocepa javnost na dve polarizovane strane, kao uvod u vanredne izbore. Sredstva se ne biraju, a najomiljenija su ona finansijska, iz opštinskog budžeta.
Priča se da su samo za ovu priliku pripremljena i specijalna nosila za Odbornicu u gipsu kako bi i ona mogla da prisustvuje sednici Skupštine. Da svi budu na okupu - konačno.

2.
Danas je predsednik lokalnih demokrata glumio Tadićevog drvenog advokata. Ne treba mu to - bolje da se mane jalovog posla i prepucavanja sa Njom oko nebitnih stvari. Neka se sprema za vanredne izbore, što pre to bolje. Za početak, što više krivičnih prijava za nepoštovanje Sudskih presuda i nezakonite radnje na sednicama Skupštine opštine Negotin.

3.
Danas je predsednica Opštine održala konferenciju za novinare (čuvenu KZN) da bi objasnila narodu kako se pravi topla voda. Ili makar skupštinska većina, od blata.

Danas je Dan Planete Zemlje, a Ona se ponaša kao da je pala s Marsa.
Piše otvoreno pismo predsedniku Tadiću, a sve najgore o njegovoj stranci. Dakle, kako on to treba da shvati - kao drugarsku kritiku ili direktan napad na njega samog?
Otvoreni izazov, koji se nastavio i večeras. Gospođa Gerov je danas izmislila novu poštapalicu: umesto beskonačnog ponavljanja čuvenog "znači znači znači" danas je bezbroj puta ponovila "demokratska stranka demokratska stranka demokratska stranka". Prečesta upotreba poštapalica prilikom razgovora ukazuje na nedostatak sazrelih misli, ili čak svojevrsnu konfuziju u glavi. To je jedna od prvih stvari koja je zabranjena u svakom političkom, ali i PR priručniku za javne nastupe.
No, koga je za to briga?! Pa tolike godine Gospođa javno pokazuje šta stvarno misli o građanima ovog malog mista, bez ustezanja. Trebaju joj da bi imala 17 odbornika koji će je predložiti da bude izabrana za predsednika opštine. Posle izbora - sikter!
Svašta a ništa bilo je izrečeno na njenoj KZN, uzgred, sasvim fino plaćenoj TV snimateljima koji su selektivno pozvani (za razliku od nepodobnih novinara koji svašta pišu). Kazna, zato što se otvoreno pismo nije našlo na udarnim stranama njihovih novina?
Kojih to? Ja još nisam čuo da je neko u Negotinu dopisnik "Trećeg oka", "Čuda", "Zone sumraka" i sličnih primeraka stručne NTK-literature.
"Budite korektni i pitajte predsednika Okružnog suda četiri pitanja ...". Pa još i kaže koja su to pitanja i na njih da odgovor. Sud nikada nije sednice SO poništio, čitajte na postu "U ime naroda #2". U izreci presude je konstatovano da nezakonito održana sednica OIK posledično prouzrokuje stanje da se sednice SO mogu tretirati kao da se nisu ni održale, što važi i za odluke na njima donete. Pritisak političara na sud? Ma hajte molim vas, to rade samo demokrate i socijalisti!
Gospođa je u pravu, jer brani izbornu volju naroda i demokratski proces. Samo ne onu koja joj je, po sopstvenom zamagljenom poimanju politike, dala 17 odbornika da radi šta hoće i kome hoće. Kao da joj do 45 ne nedostaje još 28 mandata, tj. glasova onih koji nisu glasali za nju. Plus oni koji nisu prešli izborni cenzus.

Zvaničan izveštaj OIK Negotin o rezultatima prošlogodišnjih izbora je tek poseban "slučaj". Ovo su poslali RIK koji je to objavio u okviru zbirnog izveštaja o rezultatu lokalnih izbora u svim opštinama. Podaci su provereni i kod CeSID-a. I kako je moguće da se ovi podaci razlikuju od onih sa zvaničnog sajta opštine Negotin? Niti jedan se podatak ne slaže!
Ko tu sada laže?! Ko prekraja izbornu volju birača i u nedoumicu dovodi npr. birače koji su podržali listu koalicije Vlaških stranaka - da li imaju 470 (po Opštinskom sajtu) ili 522 osvojena glasa (po RIK a na osnovu izveštaja one iste Opštine iz prvog slučaja)?
Neslaganje u zbirovima i da ne spominjem ...
Tadiću piše jedno, na sajtu Opštine objavljuje drugo, RIK/CeSID-u dostavlja treće rezultate.
Sumnjam da joj je izborna volja građana dala mandat za tako nešto. Posebno, što to tek ima veze sa demokratskim procesom ...
Da li Gospođa zna da se lokalna vlast formira tek po objavljivanju konačnih i tačnih rezultata izbora od strane Republičke Izborne Komisije, i da mnoge opštine u Srbiji do danas ne bi smele da formiraju lokalnu vlast - prvenstveno krivicom RIK koja je morala da reaguje i traži ispravnost podataka?
Šta je uopšte legalno u opštini Negotin? Kiosci?
Naređa ona brojne članove njenog pravnog tima koji su joj, inače, napisali sve ono što je večeras izgovorila. Kažu - u pravu si ti a ne oni! Isto to kažu i članovi pravnog tima koji savetuje one u opoziciji. Možda se čak i neki od "stručnjaka" javljaju u oba sastava? Ne bi me čudilo.
...
Rešila je da se ćera do kraja i ima da ide i na Međunarodni sud za ljudska prava u Strazburu, samo da bi odbranila izbornu volju građana.

Pomenuti Sud reaguje po prestavkama građana samo kada su u nekoj zemlji iscrpljeni svi pravni instrumenti zaštite ljudskih prava pojedinca koji se žali, kao i onda kada je očigledno da pravna država ne funkcioniše. Odnos unutar samog sistema državne administracije nije neki prevelik osnov za optimizam pomenute Gospođe, jer ona zaboravlja da je i sama deo državnog aparata, samo činovnik na određenoj lestvici hijerarhije, nosilac javne funkcije podložan javnoj kritici i odgovornosti koja je veća nego za običnog građanina "člana izborne volje".
Slučaj novinara Bodrožića iz Kikinde koga su radikali isterali sa posla i maltretirali po svim sudskim instancama, a Strazbur doneo presudu da se ukidaju sve odluke domaćih sudova protiv njega i brišu svi domaći sudski arhivi u tom procesu - dovoljan je primer kako naše pravosuđe poštuje Međunarodni sud. Ne samo da nisu ispoštovali ništa iz Strazbura, nego su još čoveku i zaplenili stan radi naplate sudskih troškova jer je izgubio na sudu! Ponavljam, radikali - ta velika Gospođina preporuka za uspeh u Strazburu.
Ako misli da brani ljudska prava onih koji su za nju glasali, grdno se vara, jer svojim postupcima krši građanska prava onih koji je nisu podržali. njeni birači, građani, nisu većina u biračkom telu, već ih samo ima najviše. Zašto je to tako, to ne zanima Sud u Strazburu.
Ali, pobogu, ona ima većinu i tu, zajedno sa radikalima i njihovim biračima! E tu čekaju u Strazburu sve Gospođe ovog sveta koje im dolaze da traže mandate za Šešelja! To je ta dobitna kombinacija sa radikalima kao najvećim poštovaocima i praktikantima ljudskih prava na Planeti Zemlji! Sud u Strazburu je baš od strane tih radikala i takvih socijalista svojevremeno bio proglašen "političkim sudom, sa zloćudnim namerama uperenim ka Srpskom narodu i Državi, kroz razne NVO, grupe građana i samozvane borce za takozvana ljudska prava, a svi znamo da je to drugo ime za obaveštajne službe Svetskih sila koje imaju interese na Balkanu" (A.Vučić, M.Bojić, M.Marković, V.Šešelj, T.Nikolić, I.Marković, I.Dačić, S.Milošević - i dan današnji im se omakne).
Evo imaju u Negotinu Odbor za ljudska prava, pa kada ih prvo odbiju sve sudske i državne instance u Srbiji (do Ustavnog suda) onda neka se žale Duletu Prvuloviću, što da biju put do Strazbura i mlate devizne dnevnice iz opštinskog budžeta.
Jedino ako imaju nameru da malo skoknu uz put i do Haga, da onom odnesu čiste gaće i čarape. Dok je tamo, a posle ćemo već da ispraznimo neki stan Muzičke škole i za njega, šta ima više da traži po Zemunu. I naravno, da ga Gospođa zaposli kao opštinskog Ombudsmana za ljudska prava u Negotinu - radno mesto za njega, ko bombonica.

***
MARGARITAS ANTE PORCOS
(ne bacaj bisere pored svinje)

U originalu (Matej 7:6) piše:
Ne dajte svetinje psima;
niti mećite bisera svojega pred svinje,
da ga ne pogaze nogama svojima,
i vrativši se ne rastrgnu vas.

Dakle, jedno pitanje za sve:
U negotinskom slučaju, šta su biseri a ko su svinje?

Doduše, ni ova varijanta uopšte nije za zanemarivanje!
Pogotovu što utiče na smanjenje biračkog tela i njegovu izbornu volju.

4 comments:

Anonymous said...

Halo ljudi custe li vi ovo sto izgovori na konferenciji za novinare gospodin Ciric.Pa on od onog sto se nicega ne seca dr Kostunice napravi pravnog strucnjaka par ekselans.Ne mogu da verujem.On ode u koaliciju sa onima koje je do juce preko Ilica pljuvao na sav glas.Pa ovaj je gori i od Maksimovica.On kao Maksimovic promeni 25 stranka ali nikad levo uvek sa strane.Koliko je vukao na stranu on izgleda potpuno zastranio.(neVEROVTNO).

Radmilo Kračunović said...

Koji Ćirić?
Večeras ih je bilo dvojica:
1. onaj iz NRS, što je bio predsednik DSS do 1996., i sve ostalo pre i posle
2. onaj sindikalac iz Doma kulture
Ili je ipak bio samo jedan?
Strahinja se vraća kući, izgleda ...

Anonymous said...

Ma jer to isti covek ili dvojne licnosti? Pa i on bese pravnik kao Kostunjavi.Lele kako se uvlaci u dupence,mozda je on pravnik par ekselans za Negotin.A kojoj kuci se vraca.Nekoj do 96-te godine ili posle 96-te.Ma jos ce se on ljubiti i sa Gerovkom videces ti.

Анониман said...

Viseslojan je taj lik.
1991-1996: NRS, DSS
1996-2009: DHSS, SNK, DS, NRS/2
2009-....: DSS/2 ?
Pa bio je on vec sa Gerovkom u shemi na pocetku 2005. kad i Ljubisa, onda kad im nisu smetali Vidanovic i ostali radikali. Bas kad u to vreme ona usata budala nije znao dal je jos uvek u DSSu ili DZSu.
Pa jer tad Ciric bio direktor doma kulture? Ko ga tamo postavi - nije moja baba ni njegova.
Evo sad opet hoce da bude ombudsman za opstinu.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...