Sunday, 5 April 2009

Otisak Nedelje - 05.04.2009.

Krajinska noć dođe i prođe, negotinska pomrčina ni makac. Kolumbijske kravate i dalje caruju, dave narod ne bi li mu bilo bolje. I biju dnevnice.

Predlog #1 - Šabani

Dobri su kada oštre noževe, popravljaju kišobrane, sakupljaju smeće, sviraju po svadbama i glume kod Kusturice. I glasaju za ove ili one.
Ali, da se ulice ili bulevari imenuju po njima?
Nikad!
U Srbiji postoje 3 velika legla palanačkog neonacizma, i svako se razlikuje od ostalih po matrici koja se inače, na žalost, praktikuje i u nekim zemljama Nove Evrope. One, koja kao svoj Dan slavi 9. maj.
Dakle, evo specifikacije srbonacizma.
Tip1 - navijački:
Oličen prvenstveno u gomilama nazovisvesnih bandi navijača poput Work Hooligans, ili čačanskih rodoljuba, mada su tu itekako aktivni (naravno i najmasovniji) navijači Zvezde i Partizana. Dakako, i nemalog broja palanačkih FK. Čine ih uglavnom združene ortačke "ekipice iz kraja", nezaposlena omladina jedva završene srednje škole (po mogućnosti stepenovane), nalik onim engleskim Oi/skinejd bandama koje se fajtaju pre i posle tekmi. Masovke su im specijalnost, pa čak imaju i određena pravila u međusobnim obračunima. Kada biju, a vole da biju (naročito GLBT aktiviste) onda biju sve redom, javno, na ulici, na očigled drugova organa i novinara. Vrlo često sa sobom vode vračeve i čarobnjake, otrgnute od direktne kontrole SPC. Mogu se nazvati i "Beogradska škola". Od partija obožavaju Šešeljeve radikale, ali im i Velimir Č. Ilić Lenjin nije nedrag. Garderoba - casual, trenerke, patike. Praktikuje se čista snaga, od alata.
Tip 2 - akademski:
Ovo je već "Novosadska škola". Davidović i ostali filozofi, poznati i kao Srbske patriote&nacionalisti, teški korisnici interneta, čitaoci filozofskih dela Hitlera i Nikolaja. Rade u daleko manjim grupama nego prethodna podvrsta, omiljeno im je batinanje pojedinaca - najčešće 5-6 na jednog, po budžacima, u mraku. Uglavnom maltretiraju Rome, ali mogu da prođu i profesori, kritičari srboslavlja, blogeri i forumaši. Preferiraju nastupe u javnosti striktno samo kada i kako njima odgovara. Politički im je Koštunjara najbliži, mada su omiljeniji Ljušić i Čavoški, Valtazar Bogišić i Nova srpska politička misao. Dobro, može i NIN. Ovi više vole da organizuju one iz tipa 1, nekako bi radije da budu komandni kadar. Garderoba pseudouniformna, ponekad slična sa antifa-aktivistima, ali ni trunke crvenog na sebi (za razliku). Lavće zurke. Govor - gramatički maksimalno ispravan, srbski, nikako Vukov. Alat - bezbol palice, martinke, oluci, šipke, pokoja kloca. Postoji istureno odeljenje na Mašinskom fakultetu u Beogradu, mada, moglo bi se reći da je sve odatle i krenulo ...
Tip 3 - svakodnevni:
Višegodišnja praksa masovnih tuča, ali i solo maltretiranja sa nemalim brojem slučaja teško povređenih, u Nišu traje decenijama. O tome sam čuo prvi put još početkom osamdesetih godina prošlog veka, od prijatelja koji je tamo otišao da studira. Biju naši al biju i cigani, bez razlike. Ovo je najočigledniji vid ispoljavanja nacizma srpske palanke, koji je opisao Konstantinović u svom delu, pored poznate nam mržnje uperene ka Svetu. Odvajkada Romi kod nas moraju da žive u lokalnom getu - u svakoj selendri, palanci, u Prestonici. U kartonskim naseljima. U Karađorđevoj, Moravskoj ili Dunavskoj ulici u Negotinu - ove ulice se inače u lokalnom žargonu nazivaju još i "negotinski Bronks". Populističko poimanje "pripadnosti" obostrano se praktikuje. Banda vajtija isprepuca nekog nigu, pa potom banda nigaz to isto upriliči jednom vajtiju. Sve ovo može, ali da ostanu da žive u svojim kartonskim naseljima. U ovakvim primerima bratstva&jedinstva organi uglavnom pišu prijave za remećenje reda i mira, sudiji za prekršaje. Kakva bre crna nacionalna, rasna, mirisna i svaka ina tolerancija. Sućut, a ne suživot.
Batine su samo nejekstremniji vid fizičkog ispoljavanja ljubavi ovog tipa populacije. A šta ćemo sa komentarima domaćica dok slušaju radio kada spremaju zimnicu, dobacivanje domaćina kada gleda tekmu na TV, ponašanja drugara u školskim klupama, kolega na poslu, putnika u gradskom prevozu ili čekača u redovima za hleb ili kod lekara? Zašto jedan od Njih, iako ima redovno i pošteno završenu višu školu za menadžment (čak i takvi postoje!), u našem JKP nije mogao da mrdne iz garaže (u kancelariju - nikako), pa na kraju dao otkaz? A znaju da ga zivkaju na raznorazne proslave da im svirca, jer je takođe odličan harmonikaš! Sa druge strane, oni za koje se pouzdano zna kako su došli do diploma (za razliku od Njega), u toj firmi rukovode i caruju, i neće da izađu iz fotelja i kancelarija.
Svakodnevni srbonacista palanački obožava onoga ko je na vlasti, rado se učlanjuje zarad posla, uvek se slaže sa Stavovima & Mišljenjima. Jezik mu je najmilije oružje, prezire sive ćelije. Obožava sve što mu se servira iz Komiteta, putem televizije. Podoban je svakom pretendentu na lokalpatriotski tron, ali i šire - do vrha.
Kombinaciju tipova 1 i 2 upražnjavaju po Zapadnoj Evropi. Kombinaciju tipova 2 i 3 prečesto praktikuju u Slovačkoj, Rusiji, Litvaniji. Nova Evropa, my ass! Sa sve domaćim replikantima srbskim.
...
Izgovor kako treba uzeti manju ulicu od Južnog bulevara u Nišu i preimenovati je, jer su troškovi i muke oko zamene ličniha karata "aktuelni" - neka okače belom mačku o rep. Lične karte ionako svi moraju da zamene, a onima koji to već jesu nije ni bitno - ionako su čipovane i sve promene se vrše elektronski, automatski. Zar oni u manjim i farbanim ulicama imaju više para za bacanje, od ovih u belom Južnjačkom Bulevaru Konfederacije? Kako da ne.

Predlog #2 - Navijači

Ove bitange na slici su navijači sa tribina Skupštine. Na majicama nemaju lik Edija (Iron Maiden), ali tu je zato omiljeni Svirač. Navijaju svaki put, čim voditeljka da znak za početak sednice, pardon natjecanja. I oni se oblače casual, kao jedna od gorepominjanih grupa - u znak solidarnosti. Ne poštuju ni trunku propisa o oblačenju u Hramu srpske demokratije (sic! - čik da vidim nekog novinara da "takav" uđe), još manje raspored sedenja. Ko zna, možda su to poslanici LDP presvučeni u bele maje sa likom, provociraju? Ionako su to sedišta njima namenjena.
A i ovi u sekretarijatu Parlamenta, prave raspored sedenja kao na vlaškoj svadbi - mladi da igraju u krug, prijatelji do mladenaca "u čelo", ostali redom do kraja stola, babe na klupe u sredini da gledaju one što igraju kolo.

Predlog #3 - Ljisice

Sinoć su u negotinskom kafiću "Full" svirali Superplan, ali o tom potom.
Da vidimo šta to planira lokalni Boldrik Negotinski.

I have a cunning plan #1
Radikali Ovdašnji za narednu sednicu SO Negotin (Osma!!!), imaju nameru da prisustvuju u punom sastavu (komada 7) , iako su im 2 odbornika otišla na lokalne funkcije a nova 2 nisu imenovana. Nema veze, po njihovoj logici su prva dva (dvoje) razrešena ali nova 2 nisu imenovana, dakle oni prvi i dalje mogu da glasaju ... Bitna je većina i kvorum, za razum ko te pita.
Radikalski Boldrik, u okviru svog lukavog plana, takođe ima i nameru da se nekako dokopa komunalskog spiska po kome su širom Negotina postavljani novi kontejneri i kante za smeće, u sklopu akcije prolećnog sređivanja grada. Pa da vidimo mi zašto se zaobilaze delovi grada gde su naši glasači, a što se više volu one mahale gde su glasači Toma&Džerija, tj. Čubrila Naprednjačkog?!!
Bre ljudi, ja lepo napisah da se Šešelj vraća u Negotin a ne u Zemun.
Baš da vidimo šta će sada da uradi Sanja dragimojinegotinci Čeković, potpredsednik SPO i državni sekretar u Ministarstvu za drž.up.&lok.sam. - po ovom pitanju, u najavi?

I have a cunning plan #2
Ne zaostajući za pripadnicima klana iz koga potiče, ekipa lokalnih naprednjaka-komunalaca smislila je ljukav pljan, k'o ljisice. Njihova v.d. direktorka koja to ne može da bude rešila je da učvrsti stranačke rovove u firmi tako što će da pojača upravljačku garnituru.
Ne može da bude direktor? Pa, ne može.
Deder da pogledamo i taj čuveni trokorak naprednjački.
korak#1
Na dopis da pominjana ne može da bude ni direktor niti v.d. direktora bilo gde, jer ne ispunjava uslove za to, Ministarstvo za državnu upravu itd. odgovara ono što piše u k1. Dakle, nije baš da može.
korak#2
U Statutu JKP lepo piše (na stranici 11) ko i kako može da bude direktor, tj. vršilac dužnosti direktora. Naročito kada. Ukoliko ima sve prerogative redovnog direktora, onda i v.d. treba da ispunjava uslove za uvaljivanje u fotelju. Deset meseci radnog staža (bilo gde, a ne u nekoj de facto mesari) nisu dovoljan uslov da bi neko bio organizatorski sposoban, pa čak da je i Crnogorac. Dakle, postavlja se pitanje kompletne odgovornosti kako sekretarijata i drugih organa SO Negotin, tako i Upravnog odbora JKP, pa na kraju i zakonitosti svega što je gospođica do sada uradila u firmi. Šta je uradila, bolje da nije. A šta će tek da uradi, do isteka mandata ...
Tu dolazimo na sledeći razdeo, onaj k3.
korak#3
U petak, 3. aprila je na oglasnoj tabli JKP osvanula ova hartija bez vrednosti. Menja se deo sistematizacije preduzeća, i to onaj koji se tiče struke dovoljne za imenovanje tehničkog direktora.
U starom tekstu su nabrojane struke iz Statuta JKP (čl.39), plus organizacija rada, plus opet one struke ali sada VI stepena. Po novom, umesto teksta sa taksativno navedenim strukama VI stepena, stoji "ostali tehničke struke", bez stepenovanja. Pa? Pomenuta v.d. drugarica je inženjer poljoprivrede, a njen politički mentor, Čubrilo Vidanović je inženjer zaštite na radu. Tehničke struke, do neba.
Da vam crtam i dalje? Piše se "i ostali tehničke struke". Čita se "Vidanović".
Aman, čoveče nije ti dosta što si toliko dobra načinio toj firmi kao direktor, pa potom kao potpredsednik opštine, nego hoćeš još?! I još. Dosta više, upamtili smo te.
I zašto sam u prošli četvrtak ja morao da idem u Policiju da dajem izjavu inspektorima, zbog ovakvih? To mi je kao u opisu radnog mesta, jelte. Baš kao i njima sve to što rade.
Pitam se samo zašto ćuti Inspekcija rada? Koliko znam i njima je upućen isti Dopis a SUP je reagovao jer oni još nisu našli za shodno. Nije nam dosta svih onih političkih vedeta iz Braćevca, nego imamo i mi lokalni Odeon, iz Čubre.
Vole fotelje i ne daju ih, pa to ti je.
Onaj pravi Boldrik je diletant za ove negotinske. Njegovi planovi mi nekako izgledaju manje sumanuti.

Predlog #4 - Sučeljavanje, trećepozivci

Beše i treće poluvreme emisije "Sučeljavanje" na TV Krajina Negotin. Nisam siguran da su izgostovale baš sve stranke koje u nas postoje, mora da je zaostala još po koja ...
Elem, da vidimo mi to ko je sve tu bio.
Levo (odozgor pa naniže):
Žika Beton, ex-radikal a sada zastupnik Jedinstvene Palme. U gornjem levom uglu.
Novica Lazić, neka od nekoliko Seljačkih stranaka u našoj opštini.
Strahinja (Narodni Radikal) Ćirić. Fantastično smiren, uzevši u obzir imidž koji ga "bije", koncizno i hirurški precizno izvršio odbukciju lokalne vlasti. Koja se i dalje mrda ...
Desno (istim redosledom):
Hadžimilić Penzionerski. Čovek je u par rečenica sažeo sve tri emisije ovog tipa. Na pitanje voditelja o tome šta misli o novouređenom centru grada, dao je odgovor koji teško možete prenebregnuti: "Ovako urađen, centar grada na prvi pogled izgleda lepo. Ali, kada počne da raste broj obolelih od bolesti pluća i vida, videćete prave efekte. Izvikani projekt o uređenju centralne gradske zone je zapravo prerađeni projekt star 30 godina, samo su izbacili dve fontane i smanjili zelene površine a povećali one pokrivene behatonom. Tu više nema zelenila koje bi pravilo hladovinu preko leta, štitilo od vetra i sakupljalo prašinu. O raku kože, bolje da ne govorim." Nema tu šta više da se doda.
Janković Vlaški. Predstavnik VDSS, tj. vlaškog DSS-a, šta li je već. Izračunao da u Negotinu 33000 njih sebe na popisu smatra Vlasima, od 43000 upisanih birača. Kaže da stranka jeste ali da nije u koaliciji koja je u lokalnoj vlasti, uključujući radikale. Ako jeste, koga je to onda drMile predstavljao u prvoj emisiji, zašto se VDSS favorizuje i pušća dva puta u etar, i kada će na red da dođe i vlaški DS? Ili misle da je Ljubiša Đorđević predstavljao istovremeno oba DS, kako bez tako i sa onim "V"?
Ranko Gajić-Čović, nekadašnji odbornik DS, nekadašnji odbornik DA, sadašnji odbornik SDP sa liste SPS. Jedini "parlamentarni" među prisutnima. Zakleo se da kada njegovi dođu na vlast ima da istresu ceo Komunal naglavačke pa da pohvataju lopove. Do sada nije bilo prilike za to, ili je bila na delu "koaliciona savest". Ne čačkaj gde te ne svrbi, grabuljaj al' po tuđim leđima. U donjem desnom uglu.
Za sada još uvek nezvanično, postoji najava da bi i neko iz Građanskog kruga bio pozvan da učestvuje u emisiji "Sučeljavanje" na TV Krajina. Kada? Kada gostuju pčelari, ribolovci, izviđači, SUBNOR, bajkeri, vinogradari i kung fu klubovi? Deder i to čudo da vidimo ...

***
Ima još stvari koje su se dogodile protekle nedelje, mada ih nema u predlozima za Otisak.
Na primer, novi ugovori za grejanje koji se po naselju Borska od utorka nude stanarima da ih sklope sa fantomskom firmom u kojoj je kao direktor potpisana ista osoba koja je izgleda i aktuelni tehnički direktor JKP "Badnjevo", od 9. marta pa do 4. aprila 2009. godine - paralelno.
Sve mi se čini da će o ovome tek biti, i to mnogo, reči.
Baš je simbolična, ta nebeskoplava boja kontejnera. Kao u onom filmu "Nebo nad Zemunom", zar ne. A i "Radikali lete u nebo". Ma, zaslužio je nebeski narod da mu se postave kontejneri tako ofarbani. Nebeskoplavi kontejneri, k'o Vojvodine oči ...

1 comment:

LALE said...

Pitao sam "one moje", stručnjake na poslu, šta su to tehničke struke?
Odgovor:
To su zanimanja i zvanja koja imaju veze sa crtanjem, sa formulama i računanjem.
Stručno, do kolena.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...