Sunday 19 April 2009

Veligden


Danas je najveći praznik pravoslavnih hrišćana, dan kada se slavi ispunjenje vere u Boga kroz Vaskrsenje Isusovo.
Ne bih se baš nešto preterano trudio u svrstavanju među one koji očekuju sopstveno uskrsnuće praktikujući smernost i pokornost nevidljivim autoritetima. Doduše, i budućnost je nevidljiva pa je niko ne smatra autoritetom. Na žalost, ni prioritetom.
Spadam u one koji sopstveno ali i svačije Uskrsnuće, po isteku telesnog roka trajanja, vide u svakodnevnom činjenju Dobra i nečinjenju Zla. Dobro će se uvek pamtiti. I bez paklenih muka, dovoljno je grešnima i to što ih se neće sećati, ili za one posebno nadarene u greškama - što će odbijati da ih se sete.
Zapravo, prava stvar je (i bez religijskih pobuda) opraštati a ne zaboravljati. Da se ne bi ponovilo.
Prethodna nedelja je obilovala veoma lošim stvarima. Skoro niko i ništa od svega što se desilo u prethodnoj sedmici ne zaslužuje da bude spomenut na današnji dan. Čak ni kao predlog za Otisak nedelje. Toliko lošeg se duboko otisnulo i utisnulo u sve nas da nije u redu davati mu dodatnog prostora još i danas, posebno što ni naredna sedmica i sve najavljeno da će se u njoj dešavati ne ulivaju mnogo nade i optimizma za bolje i lepše.
Zato danas neće biti predloga za Otisak nedelje.
Prethodne nedelje nije bilo Skaline rubrike "Artterorizam", zbog njegovog angažmana oko pesničkog performansa u centru Negotina, u četvrtak. Uz modnu reviju iste večeri, to je verovatno jedino lepo što se u ovom gradu desilo u prethodnih sedam dana.
Neka to bude Otisak nedelje i bez predloga, glasanja ili komentara.
Nadam se da se slažete?

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...