Saturday 7 December 2019

Bratko, raketa li si?


Povodom potpisivanja jutrošnjeg ugovora za Moravski koridor, pa sastanka sa kineskom ambasadorkom Čen Bo i na kraju povodom ove svečanosti ovde na početku radova na auto-putu Ruma-Šabac-Loznica, jedan bugarski prijatelj jutros mi je rekao: "Bratko, raketa li si?"

Raketa?
Pre će biti maketa, kao i sve ostalo što ide uz njega.
Mraketa.


Čudna je ova scena jahanja atomske bombe iz Kjubrikovog filma "Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb" (1964), čiji bi naslov - u novogovornom srBsko-hrvatskom duhu sveopšteg i prečesto besmislenog prevođenja - mogao da glasi: "Doktor Čudnaljubav ili: Kako sam naučio da prestanem da se brinem i zavolim Bombu". 
Zaista je čudna, jer liči na podjednako čudnu ljubavnu izjavu Vođe upućenu njegovom bašibozuku koji "spontano organizuje" (...) antiopozicione demonstracije, a on "o tome nije imao pojma" pa ih sada moli da to više ne čine zato što mu ne može niko ništa.
Čudna je i zbog ljubavi prema jahanju, jer On kad zajaše - ne pušća.
Čudno, On je u potpunosti okružen silnim doktorima koji su zaljubljeni u njega, pa se više ni za šta ne brine a počeo je i bombe da voli. Opet.
Najčudnija je zato što je Aleksandar Vučić zaista zajahao Srbiju koja preti da se pretvori u bure baruta sa kratkim fitiljem, upravo zahvaljujući njemu i njegovima. Tada vicevi i crnohumorni filmovi o apokalipsi prestaju da budu smešni, a čuđenje prelazi u plakanje.
Da ne bude posle kako nismo na vreme rekli.
Bratku M(r)aketi i njegovoj bratiji.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...