Sunday 10 December 2017

10




Nekada je ovaj datum bio i dan Građanskog saveza Srbije, sve dok 2004. na taj isti dan 3/4 potpredsednika stranke (nakon Svilanovićeve ostavke koju kao da je jedva čekao da podnese "jer se ovde ne raspravlja o spajanju sa DS" - bio sam svedok te njegove nadasve bezobrazne izjave prilikom napuštanja sednice Glavnog odbora) nisu pokušali da ga preprodaju Tadićevim demokratama prelaskom u njihove redove - Gašo Knežević, Snežana Lakićević, Radmila Hrustanović + Dragor Hiber. I mnogi drugi širom Srbije.
Ostala je tada samo Nataša Mićić, koja je zatim sa Vesnom Pešić dovršila taj pazar u maju 2007. poklonivši ono što je preostalo jednoj bitangi, ime mu se ne spomenulo.
Na stranu "spoljni faktor", ali stranku su iznutra uništili stari članovi, isti oni koji su prvo neutralisali Nebojšu Popova, "Republiku", Vojina Dimitrijevića, Vesnu Rakić Vodinelić...
Prošlo je deset godina od kako je polupano zvono GSS-a.
Tu blaženu tišinu u Srbistanu niko i dalje ne remeti.
A i zašto bi?

4 majmuna srbistanske filozofije palanaštva

Iako Srbija ne razume prave razmere političke štete nastale uništenjem Građanskog saveza (kome čak nije bio dopušteno ni da pokuša da se transformiše i prilagodi okolnostima nakon 5. oktobra), baš kao što to onomad nije umela ni sa Savezom reformskih snaga Anta Markovića, još uvek ima pojedinaca koji znaju šta se i kako dešavalo, i razumeju šta ovom društvu nedostaje, kako u politici tako i u stvarnom životu - umesto ovog rijalitija, na koji smo naizgled doživotno osuđeni. Takvih još uvek ima, i mnogi od njih nikada nisu bili članovi pa čak ni simpatizeri GSS-a. Dok ima ljudi, nema mesta kuknjavi, posipanju pepelom, valjanju po blatu, setnim uzdisajima, lamentiranju i pozivanju na žal za mlados'Bitno je da loše stvari (i ljude) nikako ne treba zaboraviti, da nam se jednoga dana neke druge - a iste - iznova ne obiju o glavu.
Nikada nije kasno za drugi, treći nastavak ili sasvim novi početak.
Što reče Joe Strummer: "Without people you are nothing."
Zbog svega toga ovo nije deseta čitulja, već večiti manifest nemirenja sa zlom kojim smo okruženi.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...