Saturday 23 December 2017

Odbrojavanje okončano


Prošle su tačno "četiri nedelje" teške rovovske izborne kampanje... otkako je jedan predsednik opštine Negotin smaknut u januaru, drugi podneo ostavku u oktobru, u novembru Čadorli Maja raspisala vanredne lokalne izbore (samo nekoliko meseci pre redovnog termina za njihovo održavanje), prvo prebrojavanje je obeležila naprednjačka masovka ispred komiteta do kasno u noć (zarad prikupljanja potpisa), potom je zamenik pokreta zabranio jedno a naredio drugo svojima, zbog osnovane sumnje da bi na ove izbore mogle da izađu samo dve liste (SNS-SPS i DS) pade osnovana prpa da bi izbori poprimili referendumski karakter "za ili protiv" (a i dojave da bi DS mogla čak i bojkotovati izbore) krenulo se u pripomoć sakupljanja potpisa jednoj od potencijalnih listi ne bi li nekako demokratski karakter ipak bio očuvan, u komitetskoj sali SPS pade plafon na naprednjake koji su tu držali predkoncertni sastanak, potom je jedan Aca odarlaukao svoje u centru a drugi Aca ispalio takođe svoje u Hali sportova, kradikalčiči su odrađivali kampanjicu "upisivanja u anketu o izlaznosti" po pijacama & od dveri do dveri, a Saša Janković i Vuk Jeremić osnovaše negotinski Lokalni front bojkota samih sebe.
I - naravno - sve to u jednom Negotinu... za samo četiri nedelje, bez imalo buke, prašine i trine.


Na Dan-D, 24. decembra, meštani Vlašingtona imaće mogućnost da glasaju za kandidate sa izbornih lista:
1. Aleksandar Vučić - SNS - SPS - Ivica Dačić (+ SPO, NS, PUPS, SDSS, JS, PS...)
2. DS - dr Moma Petković (+LDPNTK)
3. USS - Dragoslav Cvetković
4. "Negotin bez korupcije" (DJB, Dveri, DSS, Narodni radikali)
"Šta" će izabrati - bilo je jasno i pre potpuno nepotrebnog vanrednog raspisivanja ovih izbora. Nepotrebno, osim od zdravog razuma otuđenim kalkulantima koji podnose - ili odbijaju da to učine, svejedno - ostavke, spremnim da izdaju i iznova preprodaju svoje komšije i sugrađane kako bi i dalje bili to isto, samo zato što onom ko ih je ispalio treba ogledno dobro, zamorčići na koje bi se pred prestoničke izbore stalno pozivao potencirajući "koliko ga narod traži" čak i kada on taj isti njegov partijski "narod" ispali i proda koalicionom partneru koji i pre izbora već zadovoljno trlja ruke i čačka zube.


U prilog ovoj tvrdnji, časni sude, prilažemo dokazni materijal "B" (pored prošlonedeljne ispale pod "A"): SPS aktivisti su tokon ove nedelje građanima Negotina silovali poštanske sandučiće predizbornim poklon-paketićima koji imaju šareno oslikane upaljače - jedan solo a jedan koalicioni (al' obavezno crven), hemijske olovke poluvidljivo koalicione i kesice striktno espeesesovske. Da se slučajno neko ne zezne, pa mu na pileću pamet padne ideja da ne glasa za listu ako nije solo SPS - ovako, drugovi i drugarice, zaokružite vi broj 1 i nikako nećete pogrešiti, jer smo to svakako mi i niko drugi.
Bili, i bićemo dok je vas i vaših glasova.
Pored ovog bezobrazluka, negotinci su na poklon dobili i "Etno-kuvar Ujedinjene seljačke stranke", koji će ih svakako ubediti da i njima udele po koji glas. To je ona "druga" seljačka stranka o kojoj je Marijan Rističević govorio onomad u Skupštini - prva je njegova (iz Inđije), a druga je narodnog poslanika Milije Miletića (iz Svrljiga). Podrazumeva se da su obojica, tj. njihove seljačke stranke, u republičku skupštinu ušli sa liste SNS.
Čisto da se i to zna, ako vam nije jasno ko, odakle i naročito kako.
Da prostite - i zašto.


Pokupiš sve one "Kuvare" koji izlaze jednom sedmično u Blicu i ostalim blatoidima, napraviš nešto "etno" (odakle im samo ideja da je sve što je etno obavezno vezano za selo, i obrnuto?!), baciš na omot neko "devojče u jeleče sa cveće u kosu", odštampaš niz nebuloza u stilu "sve u stihu, sve u prozi..." i tako to, od predizbornog letka napraviš korice "Kuvara", pa umisliš kako su ljudi sa sela toliki idioti da ih gomila budalaština privuče da glasaju za tebe.
Svašta.
Potez, bolje reći prostakluk, dostojan oprobane neopašićevštine, izanđale mantre "Trepča/Negotin/Svrljig/Inđija itd. radi, Beograd se gradi" ili "ja građanka volem seljaka, seljak more diblje da ore" i ostalih poskočica iz šoferskih kaseta bezbroj puta premotavanih na relaciji Vlašington-Vijen-Frankefurt... and beyond.
Kad su se već ostrvili na gospodu, što nisu pre štampe konsultovali mentore - pa Vođa ne vadi "gospodine" iz usta, nazvao je i Fidela "gospodin Kastro". Jes da nije došo, al uvek mož da čuje...eee.
Ma glasaće vlašingtonci, ne treba se zanositi, čak i za tako nešto.

E pa Negotine, srećne ti rane izborne - i naročito postizborne.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...