Monday, 6 July 2015

Ostavka


"Petojulski referendum će ostati zabeležen u istoriji kao jedinstven trenutak, kada se jedna mala nacija usprotivila dužničkom ropstvu."


Poput svih borbi za demokratska prava, tako i ovo istorijsko odbacivanje ultimatuma Evrogrupe od 25. jula ima svoju visoku cenu koja ga prati. Od suštinske važnosti je bila ponuda visokog kapitala da ovo NE grčkog naroda naša vlada odgovarajućom rezolucijom naknadno "investira" u DA - u sporazum koji podrazumeva restrukturiranje duga, manji stepen štednje, preraspodelu u korist onih kojima je pomoć potrebna i stvarne reforme.
Ubrzo nakon objavljivanja rezultata referenduma, bila mi je jasna potreba određenih članova Evrogrupe, kao i "odabranih" partnera za mojim "neprisustvom" na tom sastanku; takvu ideju je premijer procenio kao potencijalno korisnu za njega prilikom postizanja sporazuma. Iz tog razloga, ja danas napuštam Ministarstvo finansija.
Smatram da je moja dužnost da pomognem Aleksisu Ciprasu da iskoristi, onako kako on to najbolje smatra, kapital koji nam je grčki narod podario na jučerašnjem referendumu.
A ja ću se ponositi činjenicom da me se ti kreditori gade.
Mi u Levici znamo kako da zajedno radimo i bez privilegija koje donosi funkcija. U potpunosti ću podržavati premijera Ciprasa, novog ministra finansija i našu Vladu.
Ovaj nadljudski napor u čast hrabrog naroda Grčke, i veličanstveno OXI/NE koje su oni podarili svetskoj demokratiji, predstavljaju samo početak.


+

Reakcije na rezultat jučerašnjeg referenduma u Grčkoj zaista umeju da budu zanimljive. Naročito one koje su bile objavljivane danima unapred, poput infograma koji je 3. jula objavio američki Wall Street Journal, iz koga se vidi da bi posledice (eventualnog) grčkog napuštanja eurozone bile sledeće:


- prosečna nadmorska visina Evrope bi opala za 157 metara
- ukupna količina proizvedenog maslinovog ulja bi bila 24,5% manja
- Evropa bi imala za 31,2% kraću ukupnu dužinu obale
Vaistinu vickasto, ali i uobičajeno za transokeansku distancu.
Reakcija tih istih, koja je usledila prilikom objavljivanja preliminarnih rezultata, nije bila nimalo vickasta:


Međutim, ta "bura" je po objavi podnete Varufakisove ostavke izgledala ovako:


Vrednost eura u odnosu na američki dolar ponovo je počela da raste, počev od 8:00 u ponedeljak. Tačno pola sata nakon što je grčki ministar finansija podneo ostavku i to obelodanio u medijima. Onaj špic na grafikonu označava trenutak kada su svetski mediji preneli tu vest.
Takođe, na svetskim berzama se polako zaustavlja jučerašnji vrtoglav pad, za šta su, garantujem, najviše zainteresovana stara srpska palanačka misao & prekoplotni pljuckači kvaziliberalnih bajalica.


Trgovina EUR/USD je završena: prvo 1 OXI za 1% naniže, pa 1 Varufakis za 1% naviše.
Ukoliko je ovo način na koji funkcionišu savremena ekonomija i berze - a jeste - onda više ni van pameti nije ideja o ponovnom odlasku u šumu. Dok i to ne poseku zarad auto-puteva u lepšu i bolju prošlost.

Reakcije na Varufakisovu ostavku možete pratiti iz munuta u minut ovde:
Zabavnije je od gledanja svih Pinkovih kanala i RTS zajedno, ne zvao se ja Fido.
A i ne zovem se tako.

***
Bez obzira na bankarske vratolomije, ostaje otvoreno pitanje zašto je grčki ministar finansija podneo ostavku: da bi olakšao pregovore premijeru (kako to on sam tvrdi), zato što je do referenduma on glumio zeca a od referenduma će narod nadalje biti "loš policajac", ili možda zato što su mu se svi zgadili?
Ne bih baš računao na kartu gadljivosti kod političara, naročito onih finansijskih.


Još manje na to da je bilo ko od ovdašnjih politikanata sa posebnim potrebama čuo za reč ostavka.

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...