Wednesday 22 July 2015

Dejzi, Dejzi...


Kako Discovery javlja, u japanskom gradu Nasušiobara veoma je česta pojava deformisanih primeraka belih rada (engl. daisy), što mnogi povezuju sa curenjem radijacije iz reaktora u Fukušimi koji je bio oštećen posle zemljotresa i cunamija 2011. godine. Biljke izgledaju kao da im je više stabljika sraslo u jedan cvet, tj. kao da jedna stabljika ima više ukrštenih cvetova istovremeno. Neki od deformisanoh primeraka podsećaju na usne.


Botaničari smatraju da razlog tome nije radijacija, već da se radi o prirodnoj pojavi koju stručno nazivaju "fašijacija" (lat. fasciation, engl. cresting = grbavost), usled koje dolazi do nenormalnog rasta i izgleda cele biljke ili samo nekih njenih delova, te da ta pojava nije japanska ekskluziva već da je ima (mada retko) širom planete. Kao razlog deformacije najčešće se javlja hormonalni poremećaj, mada mogu da utiču i genetske mutacije, bakterijske, gljivične i virusne infekcije, čak i prirodno okruženje.


OK, kad su već toliko pametni ovi iz Diskaverija, hajde onda neka lepo objasne šta je uzrok srpske fašijacije, mutacije koja je pogodila našu Dejzi: overdoza radikalne radijacije ili napredni hormonalni disbalans?
Dok od njih ne dobijemo zvaničan odgovor, i dalje ćemo se držati poznate, mile & tako nam drage, stare dobre srbopalanačke fašizacije. Nema potrebe da uvozimo strane boleštine samo zbog jednog slova razlike. I domaćih nam je preko glave.
Svom snagom.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...