Tuesday 4 November 2014

Dejzi i hiljadu slonova


Kako glasate, takva vam je vlada (iako većina ne glasa za nju)

Tokom većeg dela ovogodišnje predizborne kampanje za kongresmene, senatore i guvernere, stručnjaci su prognozirali da će većinu u US Senatu umesto demokrata imati republikanci. Najnovije ankete kažu da će to najverovatnije biti istina - i to ne zbog toga što glasači žele republikance na vlasti, već zato što ih mrzi da se gnjave glasanjem samo da se to ne bi desilo. Anketa koju je sproveo Associated Press pre dve nedelje, kaže da bi 38% ispitanika volelo da demokrate i dalje imaju većinu u Kongresu; nasuprot tome, bilo je samo 36% onih koji bi voleli da to budu republikanci. Međutim, kada je isto pitanje bilo postavljeno samo onima koji su izjavili da će "najverovatnije izaći na glasanje", 47% njih je podržavalo republikance a oko 39% demokrate.


Poruka ove ankete nije da veliki broj glasača i dalje želi većinu demokrata i da je ta većina sada ugrožena, već da oni nisu preterano zainteresovani da izađu na glasanje i osiguraju opstanak vlasti kakvu bi želeli. I to je ono što zbunjuje stručnjake. Još više zbunjuje činjenica da su žene sa pravom glasa nekada činile sasvim komotnu prednost od 7% u korist demokrata, dok je sada ta razlika ravnomerno podeljena na obe stran(k)e.
Misteriju predstavlja odakle ovaj preokret kod ženskih glasača u korist republikanaca, kada se zna koliko nepoštovanja oni ispoljavaju naročito prema mlađim ženama sa pravom glasa. Jedan od voditelja Fox News kanala je otišao toliko daleko u bezobraznim pokušajima odvraćanja mlađih žena od glasanja, da im je poručio kako su previše mlade i naivne da bi mogle da razumeju komplikovane izborne teme poput obrazovanja, zdravstvene zaštite, ekonomije i socijalne politike. Druga voditeljka istog kanala je izjavila kako mlađe žene same treba da odustanu od glasanja na izborima 4. novembra jer ne poseduju isto "životno iskustvo" kao starije dame, i da su za njih mnogo bolja mesta poput Tinder i Match.com (mobilna aplikacija tj. sajt za upoznavanje i uparivanje). Ni to joj nije bilo dovoljno, već je nastavila: "U pitanju je isti razlog zašto su mlađe žene kao porotnici veoma loša zamisao. One to jednostavno ne kapiraju! Što ste stariji to ste mudriji, i sve više konzervativniji."
To reče, pa na tviteru najavi nastavak diskusije u sledećoj emisiji


Postoji razlog zašto Republikanska partija ne želi da vidi mlađe birače, naročito žene, u utorak na biračkim mestima: njihovi glasovi mogu da preokrenu konačni rezultat izbora. Dok starije žene, naročito udate WASP-ovke, u daleko većem broju podržavaju republikanske kandidate (kao što je to bilo na izborima 2008. i 2012.), mlađe žene imaju glasački potencijal koji bi mogao da donese demokratama prevagu tesnom većinom.
Nezavisne organizacije i udruženja poput Lige ženskih glasača ili Američke unije za građanske slobode pokušavaju da amortizuju ove "ispade" republikanaca kampanjom koju vode po medijima i na internetu, trudeći se da građane sa pravom glasa u što većoj meri edukuju i motivišu za izlazak na izbore. Ovu kampanju, što je posebno zanimljivo, vode na deset najviše zastupljenih jezika među imigrantima koji žive na teritoriji USA. Pored toga, pokrenuli su i peticiju pod nazivom "Zaštitimo svoje biračko pravo".
Dakle, kakav će to američki izborni pazar biti u utorak, ukoliko republikanci uspeju u nameri da ubede mlađe žene da ostanu kod kuće i šrvljaju po sajtovima za onlajn sudare, i scenario njihovih "sigurnih glasača" postane stvarnost? Pisac Frenk Šefer na sajtu Patheos navodi šta su to sve republikanci obećali da će uraditi ukoliko osvoje vlast: od zaustavljanja Obamacare programa do daljeg blokiranja izbora novih sudija (već sada 16% njih još uvek nije imenovano), ukidanje uredbi koje se tiču Vol strita ili kompanija koje zagađuju životnu sredinu, pa čak i da povedu jedan novi rat: "Senator Mekejn iz Arizone je tokom kampanje republikanaca za Gornji dom, izjavio kako je voljan da u Senatu preuzme Komitet oružanih snaga. Još nisam video rat koji republikanci nisu zavoleli! Mekejn i republikanski kandidati su tokom kampanje predsedniku Obami i kandidatima demokrata sve vreme podmetali priču kako su im spoljna politika i nacionalna bezbednost kilavi. U međuvremenu, superpakovi poput tzv. Zabrinutih Veterana Amerike, koje finansiraju republikanski milijarderi Čarls i Dejvid Koh, troše milione dolara za kampanju republikanaca fokusiranu na nove tehnike plašenja birača po pitanju ugrožene nacionalne bezbednosti."
U filmu "W" Olivera Stouna, u kome su glavni likovi otac & sin Dordž Buš, u trenutku kada objavljuju pobedu Bila Klintona u predsedničkoj trci, Dž.B. Ćale potpuno deprimiran sedi ispred televizora i izgovara rečenicu: "Ali, bio sam ubeđen da će mi taj rat doneti još jedan mandat u Beloj kući." 


Mala digresija:
Demokratski kandidat Lindon B. Džonson se u svojoj predsedničkoj kampanji 1964. godine (posle ubistva JFK), poslužio trick-or-treat forom poplašivanja američke nacije igrajući na kartu straha od ruske nuklearne pretnje sa Kube, pa je tako bio emitovan čuveni spot Daisy sa devojčicom koja kida latice bele rade dok se u pozadini čuje glas sa megafona koji odbrojava do lansiranja balističkih raketa. Kamera je sve bliža licu devojčice u tih desetak sekundi, sve dok se u zenici njenog oka ne pojavi poznata nuklearna pečurka. Danas, tačno pedeset godina kasnije, ova taktika se demokratama iznova, po ko zna koji put, obija o glavu.
Šefer dalje kaže da, po republikancima, LGBT osobe predstavljaju gremline, Afrikancima treba odmah ukinuti vize zbog ebole, osim ebole tu su i imigranti koje treba sprečiti jer jedu socijalne fondove američkim radnicima. Svaki Obamin pokušaj da smanji zagađenje životne sredine, u čemu najviše učestvuju naftna i automobilska industrija (gle čuda, baš tu ima najvećih finansijera republikanaca), imaće za kontrameru obaranje Vlade.
Možemo očekivati da će opstrukcija, koja je bila rabljena tokom dosadašnjeg mandata Obamine administracije, ovoga puta biti beskorisna. Kako to Media Matters pojašnjava, većina zakona može da prođe taktikom tzv. izmirenja, koji podrazumeva prostu većinu u Senatu od samo jednog glasa više. Ukoliko predsednik zapreti da će posegnuti za vetom, oni će mu jednostavno uzvratiti obaranjem Vlade - baš na taj način. Zato je republikancima neophodna pobeda na današnjim izborima, i to će pokušati da postignu svim sredstvima.
A sredstava ima različitih, i na pretek...


Demokrate su tokom kampanje posegnule za novinskim stripovima, najavljujući eventualnu prevagu republikanaca u Senatu kao ovaploćenje Orvelove 1984. u XXI veku.
Usledio je kontraudar:


Prvo je Obamacare program etiketiran kao 'šibanje mrtvog konja', beskorisno oživljavanje (socijalno, zdravstveno i ekonomski) društvenih slojeva koji su debelo i nepovratno utonuli u tržišnu zombi-zonu pa, bivajući stoga paraziti zdravog dela stočnog fonda od Aljaske do Teksasa, kao takvi jedino i mogu da glasaju za demokrate.


Potom je usledio daleko jači, i po Obamu teži zbog svoje osnovanosti, udar zasnovan na činjenici da nemali broj lidera demokrata na nižim nivoima vlasti predsednika smatra za remetilački faktor na ovim izborima, pa ga stoga ne zovu na svoje predizborne promocije i mitinge. 
Njegovu, teškom mukom prikrivanu narcisoidnost, oponenti koriste na svakom koraku.


Rejting je čudo.
Pored rata karikaturama, naravno da besni i rat saopštenjima i kontrasaopštenjima. Na optužbe da se ponašaju krajnje negativno prema mlađoj ženskoj populaciji, republikanci preko svojih stranačkih sajtova i medija odgovaraju: "Kampanja demokrata o našem navodnom 'ratu protiv žena' naišla je na mlak odziv. U tri države, u kojima su računali na jaku podršku žena, nije im uspelo da time nadoknade jaku podršku koju muškarci daju republikancima. Širom zemlje, demokrate pokušavaju da se pokrpe ženskim glasovima kao da se nalaze na nekoj sezonskoj rasprodaji."


Podrazumeva se da i ebola predstavlja sredstvo za postizanje cilja, pa se tako republikanci fokusiraju samo na ono što je važno i tvrde da epidemije zapravo uopšte nema niti će je biti, već da stvarnu epidemiju predstavlja nespobna i arogantna aktuelna vlast.
Na tržištu glasova ratuju i savetničke agencije: demokrate imaju NDI (National Democratic Institute), republikanci imaju RNC (Republican National Committee). A imamo ih i mi (te iste, ovde u Srbiji), i njihove savete svakodnevno iskijavamo.


Inače, Republikansku partiju zovu GOP, što je skraćenica od "Grand Old Party": Velika stara partija. Osnivač joj je bio lično Abraham Linkoln. Možda bi se danas ponudio da sam Butu ponovo napuni pištolj, kada bi video šta sve propagiraju ovi njegovi. A ti "njegovi" su uzeli slona za simbol svoje partije, u kojoj pored bledolikih imaju još i GOP hispanose, crne republikance i azijsko-pacifičke amerikance. Svašta, to mu nekako dođe kao kada bi u Srbiji postojao Savez naprednih vojvođanskih Mađara. 
U stvari, to postoji. Sorry, mea culpa.
Na pomenutim sajtovima republikanaca mogu se pročitati i ovakvi članci: Zaštitimo crkvu od države, Kimatske promene se ne događaju ili Gradonačelnica koja je ekstremna lezbejka mora odmah da leti - načinimo od nje primer! Zaista me mrzelo da tražim i one u kojima su likovi sa belim čaršavima preko glave i bakljama u rukama, priznajem.


U sklopu kampanje, republikanci ovčicama za fine pare valjaju svakojake zvrčke, pa tako i šolje na kojima odštampano pate za W ("I miss W"), tj. prizivaju Džordža W. Buša Seniora, 43. po redu u Dinastiji Bušmena. Kao da sve to nije dovoljno, ABC objavljuje vest da će Jebb G. Bush (za razliku od Tatkovog imenjaka, ovaj sin mu je stvarno prirastao srcu) najverovatnije biti kandidat republikanaca na predsedničkim izborima 2016. godine. I tako će biti sve do poslednje kapi nafte na Planeti, a posle - videćemo.
Najsmešniju, a zapravo najgluplju stvar u celoj ovoj strci oko US izbora, predstavlja činjenica da niko od kandidata i njihovih saučesnika ne iznosi niti zastupa nekakav stav, lični ili stranački. O da, oni na predizbornim skupovima nešto pričaju, za rukav vuku glasače da ih podrže ukoliko im je "prethodna vlast" dosadila, ali ne nude ništa svoje. Kandidati, prvenstveno Republikanske partije, u kampanji glasno ćute o tome šta će raditi ako/kada osvoje većinu u Senatu. Ćutanje je zlato? Možda, ali to nema nikakve veze sa demokratijom. A nafta jeste zlato, i to crno. E tu bi već moglo nešto da se izbuši i za demokratiju.

Slon, vaistinu. Ili, možda bi bolje bilo reći - hiljadu njih.
Većina Amerikanaca sa pravom glasa odbija da saučestvuje u ovom cirkusu. Mnogi analitičari smatraju da će biti šteta ukoliko ne izađu na glasanje da tu predstavu spreče.

***
I šta sad, pitaće se neko, kakve veze imamo mi Srblji sa američkim izborima?


Narcisoidnost ne predstavlja jedinu sličnost Obame i Tadića, niti je facialis zajednički samo za Nikolića i Buša, nisu to ni angažovani nacionalni instituti i komiteti, niti kradikali prepakovani u odela od kolačarskog papira da bi što više ličili na familiju Bušovih. Radi se o sveopštem plagiranju i zabušavanju od strane onih koji bi da vas izmuzu za glas. Uporedite agendu republikanaca za "obnovu Amerike" sa programima ovdašnjih patriotskih, tradicionalnih, porodičnih, izolacionističkih, radikalno-progresivnih, progresivno-radikalnih, ali i (kvazi)demokratskih i (neo)liberalnih partija.
Pa, ako i dalje ne vidite dilemu između crnih i belih rada, slonova ili ovaca - samo bez rasističkih aluzija, molićufino - tokom kampanje dva žestoko suprotstavljena lica (ili naličja) iste novčanice od 1$, tj. koliko je ta "dilema" ista poput ovdašnje i šta znači glasati za zlo, bilo ono crno ili belo, manje ili veće, plašiti narod kako su precrtavanje glasačkih listića i apstinencija zapravo metode autodijagnostikovanja idiotizma, uz nezaobilazni podmukli defetistički šlagvort "ionako vam se isto hvata, oni će biti na vlasti"...


Ne, vreme crtanja očiglednog je odavno prošlo. Nismo mi, ovdašnji, mlađa ženska populacija u očima američkih republikanaca. Iako volimo da se pretvaramo kako jeste, ipak nije tako. Baš kao što nismo ni puke brojke u arhivama Obaminih birokrata, i njihovih ovdašnjih klonova i klovnova. Jednostavno, ljudski crevni trakt evolucijski više nije pogodan za varenje trave i deteline. Što pre to shvatite, pre će stomak prestati da vas boli i ometa mozak u njegovom poslu koordinacije čvrstog stiskanja motke, pred zamah.


linkovi:

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...