Tuesday, 11 November 2014

Ovcinizam


U subotu smo apsolvirali pojam 'ovcimizam', kao antioptimizam stada. Tokom tri protekla dana (može i tri godine, decenije, ionako je svejedno) nametnuo se još jedan, takođe novi pojam. Neologizam koji precizno opisuje dijagnozu naše Palanke: ovcinizam.
Ne znate šta je to, a kao pratite sve vesti bez svesti?


Ovcinizam je kada Samozvani Ovan vučjeg imena (vuk-ovac, da ga tako nazovemo), u trenutku kada shvati da je ostao go, poruči svome, ovčijem narodu:
- Slušaj bre 'vamo! Od danas, pa nadalje i ubuduće, vama u sredini i vama po obodu stada mora da se ostriže 10% više vune. Tako su mi rekli ovi kerovi-čuvari, da je to naredba naših čobana.
Pitaju ga pobrojane ovce, one na koje se pojačana striža odnosi: "Pa što bre sad, pred zimu?"
- E baš zato, treba mi tih 10% vune za mene i meni najbliže, ove iz prvih redova. Ako se ja ne ugrejem, tako ušuškan, uz pomoć vas odranih i njih kao izolacije, neću moći dovoljno kvalitetno da razmišljam dok vas vodim do boljih pašnjaka. Znate, ide zima.

Ovcinizam je kada ovce, iako znaju da im je vunica sve kraća a vuna sve veća, umesto Samozvanog Ovna vučjeg imena, ali i sebe samih, za sve zajedničke nedaće krive crnu ovcu - jednu ili više njih, to im ionako nije bitno - jer neko mora da bude kriv. I, ako je moguće, da ne može da uzvrati za kamenovanje, linč ili makar medijsko blaćenje. Stvarno, gde, u kom još stadu to ima: crna ovca, a nije kriva?! Pa crne ovce zbog toga jedino i postoje, tu istinu su nas učili još od malih papaka. Zar nije uvek bilo tako? Zar nije, recite? Zar... neee?

Ovcinizam je kada se vuk-ovac, taj Samozvani Ovan vučjeg imena, zablene u nedostižne bolje pašnjake (do kojih nikada nije ni znao put), pa preko ramena stadu nadureno dobaci:
- Eee... ovce nijedne.
A one, složno, ni da beeeknu.


Cinizam nesposobnog ovna prema stadu koje samo nešto traži, cinizam ovcimističnog stada prema crnim izrodima koji samo nešto gunđaju. Palanka stada od sedam miliona ovcimista spremnih za dranje kože, po naredbi ovciničnog Vođe, jer vune više nema. Sve ovo, i mnogo toga još, čini ovcinizam. 
Međutim, pravo pitanje glasi: Odakle vam uopšte ideja da ste ovce?
Ovo pitanje, kao i odgovor na njega, nikada nećete čuti u nacifrekventnim Vestima na/od sat vremena.

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...