Sunday 31 May 2009

Otisak Nedelje - 31.05.2009.


Konačno smo došli do kraja maja.
Tu ne mora više ništa da se doda, sve je rečeno.

Predlog #1 - TV Krajina (over and out*)

Negotinsku medijsku kuću, u narodu poznatu i kao tevekrajina, svojevremeno je na aukciji kupio konzorcijum pod prozaičnim nazivom "Dejan Grujić". Za otprilike hiljadu i petsto evra ...
Danas, od tog medija ostao je samo snimljeni program, koji emituju zbog sporazuma sa drugim lokalnim TV stanicama širom Srbije. Zaposleni ne primaju platu još od decembra 2008. godine, najveći broj onih koji su nekada bili u RTV Krajina danas tamo više ne rade, a ono preostalo nešto čeka. Poneko se i usudio pa tužio firmu sudu. Štrajk. Prinudni odmori. Neplaćeni.
Očigledan i bolan primer alavosti & nesposobnosti novopečenih srbijanskih tranzicionih medijskih privatizatora. Oni sebe zovu "privatnicima". Dvojac bez samokontrole.
Negotin je ostao bez vizuelnog medija. Kome to odgovara? Pa, onome kome je stalo da se ne vidi ...

Preporuka administratorima sajta Opštine: uklonite ovu stranicu, zarad istinitog informisanja građana. Ništa od onog što je tu napisano više nije istina. Čak ni ono na kraju teksta.
* fraza "over and out" se koristi u radio-komunikaciji kada prekidate razgovor ili emitovanje neke poruke

Predlog #2 - Astronomija betonska

Od dobrote lokalne vlasti, negotinci vide zvezde na sve strane!
Pre par nedelja su dunđeri gulili, bušili pa potom i krpili štampani betonski medij, a onda su umesto tog pačvorka doštampali tri osmokrake zvezde, u praktikovanim nijansama, da ne pokvare kompoziciju.

Kada pri kraju filma "2001: Odiseja u svemiru", astronaut Dejv Boumen kroz crni monolit uleti u svemirsku kapiju i krene u interdimenzijalno putovanje između različitih svemira, poslednje što komandni centar na Zemlji od njega čuje je rečenica:
Oh, God! It's full of stars.
I mi vidimo sve više zvezda, a sve manje smisla. Razum? Ni ovde, niti u svemiru.
Ili su to oni vanzemaljski crteži u žitu, pardon - betonu. Tajne poruke, šta li su već ...

Predlog #3 - Bušotina

Iskreno, nemam pojma šta su to dunđeri neki dan celo pre podne radili po centru. Okružili su onaj bunar nekom trakom i poplavili pola centra vodom. Na slici, četiri majstora u radnim odelima stoje s rukama na guzicama, gledaju kako voda kulja iz hidranta i proliva se po betonu. Prilazi im (verovatno) šef u farmerkama i cipelama, i stojeći u blatu pokušava da zavrne ventil što mu potom nekoliko minuta ne polazi za rukom. Radnička klasa i dalje ne mrda, zašto bi, rukovodilac je to, on zna najbolje. Ventil, potom, biva nekako zavrnut. Očigledno je da se zapeko pa neće ni da mrdne. A onda, ponovo pokulja voda - još i više ... Nadljudskim naporima, korišćenjem fizičke nadmoći ruku šefa i združenih telepatskih i psihokinetičkih moći argata oko njega, potop biva zaustavljen.
Šta su to oni radili? Možda pokušali da napune vodom onaj bunar?
Radi se o čistoj vodi za piće, onoj istoj kao i kod vaše kuće. Neko je uložio trud, pare i materijal da tu vodu prečisti da bi bila pitka, zdrava za ljude. Ne za beton ili polevanje ulica i parkova.
Šta mislite: Da li su stavili vodomer? Pa, kao što je i red - da plate šta potroše.
I oni što seku drva moraju da imaju svoje strujomere. Red je, kume.

Predlog #4 - ŠAH-PAT

Na inicijativu šah kluba "Hemičar", Opština je kupila garnituru velikih šahovskih figura od plastike. Za decu. Figure, naročito pioni, nemaju likove odbornika, za sad. Deca se igrala na mušemi, a potom je sledila simultanka koju su najbolji negotinski šahisti odigrali protiv učenika i prolaznika, na dvadesetak tabli.
Za svaku pohvalu, sa sportske strane. A o pat-poziciji u kojoj se nalazi lokalna politika (da je ne mešamo sa sportom, sa kojim kao nema nikakve veze), šta još treba reći? Sve ovo, priređeno je povodom Spasovdana, gradske slave Negotina. Naravno - u onaj četvrtak, kako i priliči.

Negotinci su se ovom prilikom malo obrukali. Gornja slika prikazuje stanje na ulici i pre, i tokom pa i posle šahovskog događaja. Ako je čak i Dukat, onako mortus, mogao da se dovuče do centra i daje deci savete koje poteze da vuku (mada, ne posluša ga niko), moglo je i pučanstvo Palanačko da malo mrdne i prošeta guzice po gradu. Pa i nije bilo baš toliko meteorološki nepovoljno vreme.

Predlog #5 - Baštenik

U bašti Todorčetovog konaka u Negotinu, iste šahovsko-spasovdanske večeri, održana je promocija godišnjeg biltena Istorijskog arhiva. Čuveni "Baštinik" pa još broj jedanaesti. U prisustvu pedesetak zainteresovanih negotinaca i članova porodica, poslenici Arhiva koji se trude da "sačuvaju istoriju od zaborava" na stručan, mada donekle suvoparan način, obnarodovali su podatke o arhivskoj građi prikupljenoj u poslednjih godinu dana, kao i teme koje su obradili u ovom broju svog Godišnjaka.
Na samom početku, prisutnima se obratio Maximalni "zamenik predsedničke opštine" - da doslovce citiram otvarača promocije. Održa ti on jedan patriotsko-nacionalni govor, a pominjani prisutni članovi P. upriličiše frenetičan aplauz.
Etno poj i maturant violine su doprineli ozbiljnosti prigode, kako i priliči.

Predlog #6 - 4 glumca za 5 osoba

Petak nam je doneo poslednjeg dana Slave i pozorišnu predstavu. Kada nema sednica Skupštine opštine, dobro je i pravo pozorište. Neću da kritikujem one na opštinskom sajtu po pitanju najave ove predstave, jer pretpostavljam da im je neko podmetnuo tekst o sadržaju "Plave ruže". Ali, da tu nešto ne štima oko matematike ...
Glumci na bini su:
1. Danica Maksimović
2. Marko Nikolić
3. Iva Štrljić
4. Milan Čičilović
Ukupno komada = 4.

Pa o kojoj to zlehudoj sudbini i savremenoj drami koja menja živote petoro ljudi se ovde radi? Ko je tu bio peti: neželjena trudnoća, publika, režiser ... ili neko šesti?
Izgleda da nisam baš ukapirao te umetničke slobode u savremenom teatru.

Predlog #7 - Poleglo žito

Suncobrani, mopedi, bicikli, baštenske i livingrumske ganiture, automobili, kamioni, dostavna vozila, dečija kolica. Sve se to da zamijetiti na negotinskom štampanom betonu - u pešačkoj zoni. A kada počne da pada kiša, ili dune jači vetar ...

... baš kao poleglo žito u polju.
Po narodnim običajima, zna se kada se i zašto jede žito.

Predlog #8 - Gradski ...

kunstdruk (1) = nem. kunstdruck, eng. fine art paper, vrsta akrilnog papira, veće gramaže od običnog (20g/m2), deblji od hamera, ipak ne i vrsta kartona, koristi se za finu štampu, posebno kolor i fotografije (nije isto što i foto-papir)
kunstdruk (2) = forma iživljavanja beogradskih demokrata na izbornoj Skupštini održanoj u nedelju 31. maja 2009. godine. Razlog, pored performansa razbatačenih gudačica pod disko kuglama, da predsednik oštro zameri svojim članovima-sugrađanima na razbacivanju para u ova krizna vremena. Štampali su čak i zapisnike na kunstdruku! E pa ala im je rekao, neće oni tako da troše pare ... od članarine? Posle je samonovoreizabrani drug Đilas beskonačno ponavljao u govoru "kako predsednik reče" do kraja zasedanja. Eh, što obožavam one koji govore počinju sa "Ljudi, ...", a sve vreme se ponašaju kao da je oko njih neka druga vrsta sisara. Četvoronožna.
Žalosno ali istinito: DS sa ovakvim budalaštinama sve više klizi u imidž tako svojstven nekadašnjem JUL-u.

I beogradski libdemsi su imali svoju varijantu gradskih unutarstranačkih izbora, samo ne isto aranžiranih. I tu je došlo do samonovoreizbora kamarada-menadžera Ranđića, što se i dalo očekivati. Čeda održa standardni govor, pa spomenu uspešno učešće u gradskoj vlasti. I reče još "da je neophodno odvojiti politiku od biznisa, zdravstva, sporta, kulture ..."
Ne mogu da poverujem kako je to rekao predsednik stranke koja insistira na nereizboru (a baš ih je sve lepo krenulo) dosadašnjeg direktora Bitef teatra i novoizboru nove direktorke po volji liberala. Nenad Prokić je nekada bio direktor tog pozorišta, ali on više nije u igri. O cirkusu u BG-zdravstvu, koji je napravila gradska sekretarka, takođe kadar (kažu, ne i član) LDP-a, naročito u domu zdravlja Zvezdara - bolje da ne govorim. O tom drugom slučaju znam sve, direktno od samih aktera - podatke ažuriram dnevno.
Ukratko, izgleda da se srpski liberali nikako ne mogu da otrgnu nasleđa bivšeg članstva u DS. Neće valjati, jer i jedni žutaći su više nego dovoljni ovoj zemlji. Bolje bi bilo da Čeda & Co. konačno i stvarno budu ono za šta se izdaju - liberali, a ne ex-demokrate. Inače, ode im najmanje jedan (1) komad izborne volje građana.
U oba primera, zajednički element je to što niko od samonovoreizabranih nije imao protivkandidate. Šta ti je mir u kući, čudo jedno.
Gradski, ali ne i građanski. U tome je suština problema Srbije danas.

***
Prošao je maj i prošla su već tri Vladina četvrtka. Ide jun, šta li nas tek tu čeka?
Glasine čaršijske kažu da će jednog od tih četvrtaka Vlada Srbije da raspusti lokalnu vlast u Negotinu i raspiše izbore.
Pa, kada će to konačno da bude? Odgovor je toliko prost, da je nemoguće ne videti ga.
Kada u tabliću udarate crte (table), pišete 4 horizontalne, pa onda 1 popreko njih, vertikalna = 5 komada. Da li znate u kom mesecu (koji sledi) imamo ukupno 5 četvrtaka, po kalendaru?
U julu - 2, 9, 16, 23 i 30. Pa potom u oktobru i decembru.
Doduše, postoji u nas i jedna politička škola koja priziva vanredne lokalne izbore za jesenji vašar (20/21 septembra), kada dolaze naši da glasaju za naše ...

2 comments:

drjackas said...

1.
Stvarno, ne verujem da postoji primitivnija televizija, iskljucujuci DM! Brate, vhs snimci, pa oni "krajinski biseri", voditelji....UZAS!!! O kuvanim specijalitetima i bezubim voditeljima, nepismenosti i govornim manama necu da pricam.

vilja said...

Glasam za br.7.Samo, nisu građani ti koji će žito da izjedu.Nažalost.KOLJIVOM se sladi drugarica precccednica dok polako,natenane(niko je u tome ne sprečava,čak šta više)sahranjuje ovaj grad .Sa sve živim stanovnicima?Ma ne,ovde malo šta mrda ili razmišlja(čast izuzecima).Zombifikacija je u toku ali za to već ne možemo da okrivimo RADMILUGEROV zar ne.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...