Sunday 24 May 2009

Otisak Nedelje - 24.05.2009.

Imam utisak da je otisak celokupne prethodne nedelje ipak na strani kulture, a ne na onoj drugoj. Na naličju.

Predlog #1 - Аман Кирило, шта то направи ...

Eto, baš su se lepo potrudili i preveli ceo sajt Opštine na ćiriličnu varijantu. Mora se, tako treba, teraju te nacija, tradicija, zakon (...) Plus, lepo zamoliše sve koji uoče neku grešku da im to dojave, ne bi li ispravili.
Ako im je malo, evo im još мало.

Mailing ili маилинг, stvar je nacionalne obesvešćenosti. Ali, ko se bre još u Srbijici preziva Милошевићć?

Stranica o crkvenim parohijama:
Đордо, освецен, тимоцког, роден, Петровиц, епископа тимочког Мелентије (otkad su to i žene episkopi?), Родјења, рукопл. (ko zna na šta se ova skraćenica odnosi), IIIпарохија (bez razmaka) ... i ovoliko je dovoljno.
Veoma informativna stranica, na kojoj možete saznati i da parohija Salaš pripada V Архијерејском намесништву неготинском, iako se Salaš nalazi na teritoriji opštine Zaječar (aha, decentralizacija, crkvoregionalizacija umesto evroregiona). I oni imaju paroha koji se preziva Самарџиц. Pored toga, od 17 eparhija u njih 8 imaju nekoga koga titulišu kao В.д. парох.

Интернет Ехплорер, WEБ, "Mozilla Firefox", "Опера", "Сафари" ... aman bre ljudi, ko će sve ovo da pročita i to na jednom mestu?! Boldirano gde i kako se kome prohte, sa ili bez navodnika, izmešana i ćirilična i latinična slova - ma ko uopšte izmisli te kompjutere i latinicu (kakvi bre rimljani?)??? Živele Двери, živeo Образ, сви ми овде знамо чија је то завера да када куцаш слово Х увек изађе Џ - и зашто ...
Mozilla Firefox 3.10, MS WindowsXPSP3, ADSL 4096Mbit - pa šta još treba čovek da ima da bi mu radio taj prokleti webcam opštinski?
Dobro, da se uozbiljim: Zašto sam sve ovo napisao ovde umesto da obavestim administratore, kako su molićufino bili zamolili sve "gledaoce" opštinskog sajta?
Zato što mi, i posle 22 godine posedovanja raznih kompjutera i operativnih sistema, još uvek nije uspelo da pošaljem маил.
Bre ćirilico, 'bemte ...
Našao je ko da se podsmeva onima iz opozicije: nepismeni, dopismeni, polupismeni. Vežbaju izgleda pred ogledalom.

Predlog #2 - SMS poruka Nebeska

Da li ste dobili ovakvu SMS poruku? Ja, samo prošle nedelje - dva puta.

Zvanicno saopstenje Drzavne lutrije: ako ne posaljes prazan SMS na 8888(45din) ne mozes osvojiti 100.000DIN veceras ni 5.000.000DIN u finalu!
Pa ovo je kao u onom vicu o piroćancu - kupi bre bar jednom loz, kako inače misliš da dobiješ?!
Neka hvala, ne mislim.

Predlog #3 - Tajna manastirske lopate

Ovo nema nikakve veze sa Šijanovim filmom. Ono prvo je bilo manje-više smešno, ovo drugo - užasavajuće. Mračna tajna PMDRC-a (Pravoslavno Misionarski i Duhovno Rehabilitacioni centar Crna Reka, koji nema ama baš nikakve veze sa manastirom Crna Reka - reče Artemije, član novoizabrane Vlade SPC (Sinoda). Još jedna od montaža u sprezi sa američkim interesima na Kosovu, reče isti.
Možda i nema veze (kako da ne), ali sam kolovođa (protojerej) Branislav Peranović reče kako mu je njegov starešina iz baš tog manastira Crna Reka, posle prigovora o tome šta se to tamo radi, rekao: "Pobogu Bane, pa zar vi zaista morate to da radite?!" Protojerej Bane, specijalista za izduvavanje psihoaktivnih supstanci, navika i misli iz duha i tela, za taj posao kvalifikovan kao poljoprivredni inženjer. A rukopoložio ga je niko drugi do Pahomije. Pa vi vidite šta ćete s tim.
Kuke, motike, lopate i ostale poljoprivredne alatljike ... gazda Grujo
.

Neka proba to da objasni onom sirotom zaječarcu koga nalopataše i izkikboksovaše sve pod ikonama. Na snimku se ne vidi dobro, ali pretpostavljam da je tu i ova "Hristos nosi raslabljenog". Prava kečerska, nema šta.
Naravoučenije:
Ako već morate da se drogirate, birajte rehabilitacioni manastir u kome su "službenici" mršavi. Preporučujem ženske manastire, ali se ipak prvo raspitajte da se nije zamonašila neka karatistkinja ili bacačica noževa.
Ako već morate da primenjujete bijenje kao "kuru protiv", pre zamaha proverite da ne zakačite ikone iza leđa.
I naravno - obavezno pazite na jaja. I bacite oko na Vreme broj 959.

Predlog #4 - Boško Buha's not dead!

Dragan Marić, očajnik, između kašike sa leve (koju mu je Milošević uzeo, a ovi potonji još nisu vratili) i kašikare sa desne strane, odlučio se konačno za ono desno. Ili право, na ruskom. Bivajući daleki potomak najpoznatijeg bombaša sa ovih prostora, Boška Buhe, shvatio je da će konačno moći da jede samo ako ubaci par bombi u mitraljesko gnezdo, samo da iz njega ne krade jaja. Nego, kada ga privedu na 48 sati (ne mora svadba), makar tada će sigurno da jede.
Dok je D.M. pregovarao na jednoj strani Dvora, ili Predsedništva - kako ko voli, naš Predsednik je na drugom kraju zgrade držao sastanak da pokaže kako se ne boji i ne popušta teroristima.
Isto kao i američki ministar odbrane koji je herojski radio u svom kabinetu na jednom kraju zgrade Pentagona, baš u trenutku kada je (navodno) u drugi kraj zveknuo boing. Naravno, onog čuvenog američkog 9/11. A naš je 5/21 ...
Možda je i Marić poslao 11.000 маилова, pa ih zato niko nije ni primio niti pročitao na vreme.

Predlog #5 - DecentRAlizacija i Tadić

Samo probajte da upitate Predsednika bilo šta na temu decentralizacije Srbije, i dobićete sledeće teze kao odgovor:
1. Moramo da menjamo Ustav
2. Moramo da smanjimo broj stranaka
3. Moramo da smanjimo broj poslanika
4. Kada (ako) smanjimo tačke 2 i 3 onda smemo da razmišljamo o smanjenju broja ministarstava
5. Šta bre opet hoćete sa tom Vojvodinom?!
6. Srbija neće više da vodi ratove
7. Srbija neće priznati nezavisno Kosovo
8. dosta više
Ako ste videli u tekstu sa slike da je On spomenuo decentralizaciju više od fusnote - i ja sam.
"Zemlja ove veličine" ne treba da ima 250 poslanika? Pa Zemlja je bila ove veličine i pre 1999. godine, a imala tih 250 poslanika. Mislim na veličinu zemlje po Ustavu, koji treba da bude Sveto pismo prvenstveno za Predsednika. Da li po ovoj izjavi on krši Ustav - implicira na manju zemlju nego što je u Preambuli - i dovodi sebe u kontradiktornost sa tačkom 7? Ili možda zna nešto što običan građanin ove zemlje ne zna, niti će smeti da kaže dok se njemu/njima konačno ne prevali preko usana?
Ili se previše zaneo u želji da objasni potrebu eliminisanja raznoraznih "Čeda", ne bi li ostao jedini evrointegracijski monopolista u Srbijici?
Ipak, najteže mi pada deo teksta koji se završava rečenicom:
Ako bi Vojvodina bila jedina regija, Srbija bi bila asimetrična država, što bi proizvodilo stalnu nestabilnost.
Umesto "Vojvodina/Srbija" komotno stavite "Slovenija/Jugoslavija", i slobodno izjavu potpišite kao Slobodan Milošević, Bora Jović ili neki od generalčina sa početka devedesetih godina. Ili ostavite "Vojvodina" i "Srbija" pa parafirajte Kertesa i ostalu bandu.
Osećam li ja to u vazduhu neku overdozu psihoaktivnom supstancom, poznatijom u narodu i kao SPS?

Predlog #6 - DecentARlizacija i Negotin

Nema šanse da promašimo centar Negotina i betončinu makar jedne nedelje.

Telekomci riju u delu kod Robne kuće. Krajnje je vreme da i tu neko razlupa beton, što samo ispred Opštine. Traže neke kablove, i to što dublje. Prvo je argat izrovao podnožje jedne od sveže postavljenih mladica, pa su posle u rupčagu uskočili i monteri.

Za to vreme, parkiranje u sred pešačke zone zabranjene za saobraćaj - radi punom parom. Saobraćajna policija? Još ne nose letnja odela, pa ne izlaze na teren - da se ne pregreju.
Vlasnici besnih kola i pola nameštaja razbacanog po centru? A jok, to nema nikakve veze ...

Vožnja kamiona u rikverc između pešaka, stolova i suncobrana spada u standardni deo polaganja vozačkog ispita na poligonu. Naravno, u Negotinu, ne u nekom normalnom mestu. A to što je još istovario i gomilu gajbi pića i novih (još) suncobrana pride, to je spoj lepog i korisnog.
Sve ovo što vidite dešava se u petak posle 16h. Pešačka zona zabranjena i za saobraćaj i za parkiranje. Dostava robe lokalima u centru dozvoljena samo u ranim jutarnjim časovima. Stotine stolova, fotelja, suncobrana, žardinjera, jedan DJ pult - po ko zna čijoj dozvoli.
Baš bih voleo da vidim ovog kamiondžiju da li sme da to radi u svom Zaječaru. Kako da ne. Ali, kada mogu ovi domaći, što ne bi i on. Mada bi ove domaće pre mogli da zovemo podivljalima.
Na sve ovo slobodno dodajte i desetine bicikli i mopeda koji tu takođe jurcaju, decu sa kokicama ili sladoledom koja trče, majke sa bebama i kolicima, penzionere - i eto vam Negotina u bilo koje doba dana.

***
Ljudi, je li iko od vas uspeo negde da primeti spomenik Đorđu Stanojeviću? Ili će i njega da maknu, po nekom novom projektu, kao i Hajduk Veljka. Na "pogodniju" lokaciju". Izgleda da im sve više počinje da smeta.
Takvo ponašanje, kada nekoga ili nešto uklanjaju sa "poželjne&atraktivne" lokacije i sele ga na drugu (najčešće na periferiji), a na prvobitnoj nikne nešto sasvim novo "poželjnije&atraktivnije", stručno se naziva - džentrizam.
Gentrism (eng.) = veleposedništvo, posedovanje dobara, zemlje ali i ljudi.
To radi gradska vlada u Beogradu. A ovi naši?
Klasičan primer je ono što su prošlog leta uradili poslastičaru Filetu i njegovom kiosku koji je od 1956. do 2008. bio postavljen u centru grada, a sada trune zaboravljen na Zelenoj pijaci.
...
Ovaj grad mi definitivno izgleda lepši kada pada kiša.
Nema nameštaja gde mu mesto nije.

3 comments:

Anonymous said...

Kada će već jednom prestati da magarče i troše ovaj narod putem raznih SMS-ova i raznih kvizova gde su odgovori jasni, ali ih je nemoguće dojaviti, pa makar zvali i sto puta.
Naravno to zvanje u prazno itekako se tarifira i naplaćuje.
Zašto se ovaj vid prevare ne sankcioniše? Nije moguće da je baš sve to zakonski ispravno raditi.
Predlog br. 2.
P.S. Lokalne teme su itekako zanimljive, ali da ovaj put to malo zaobiđem.Svakako preporučujem da se pročitaju.

Anonymous said...

Proterajmo motore i bicikle iz pešačke zone, ili to svi misle da je normalno.

vilja said...

Glasam za precccednika Tajdića. Nije njemu samo kravata crvena. Jedino u licu nikako da se zacrveni a imao bi zašta.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...