Saturday, 16 May 2009

It's Alive, It's Alive!

It's alive! It's alive!
(ponovo radi internet)


Baš tako je Viktor Frankenštajn obnarodovao svoj, kako je tada pomislio, uspeh. Pojma nemam, mogu samo da pretpostavim šta na ovaj resurrection post može da kaže Viktorija F.
Blog GRAĐANSKI KRUG is back in the saddle again.
Posle celonedeljnih problema sa skalamerijom, znanom još i kao kompjuter, danas u subotu popodne sam uspeo da konačno rešim sve tehničke probleme - hardverske i softverske.
Za nauk:
1. Ne zanosite se da možete uspešno dugo da odolevate onoj čuvenoj ponudi "da vam se sa nekog sajta besplatno skenira sistem na viruse". Ne samo da skenira nego se posle nikako ne možete toga da otresete, čak i ako ste kliknuli na NO, IGNORE ili onaj "iksić". Džaba, provereno, bitanga se ipak uvuče. Preskoči npr. AVG antivirus (koji sam do ponedeljka imao u računaru) i počne da rovari po Windowsu. Kao, dok se ne uplati traženi iznos, ponaša se kao virus, a kada uplatite navedene pare onda se ponaša kao antivirus. Koliko ja znam, to se kod nas zove reketaš, zar ne?
2. Kada uradite jedino moguće, formatirate system particiju na računaru, instalirate i sve programe koje ste imali - iz početka. Desiće vam se da ubacite WindowsXP sa SP3 (service pack), namerno ili ne, obično što veći broj/verzija kod softvera prosto mami i izaziva da bude instaliran (čuven je i onaj Nero8.0 koji razara sistem - instalirajte bilo šta drugo samo to ne). Ako je ovo slučaj, prelazimo na sledeću stavku.
3. Imate ADSL modem, provajder SezamPro. Instalirate ponovo Windows i sve ono što ste imali do tada. Krenete i u instalaciju ADSL modema, naravno nije vam to prvi put. Ali - neće da se instalira. Konstantno izbacuje poruku da nemate administratorska prava da čačkate DSL fajlove. A namestili ste svoj user account da bude administratorski! OK, hajdemo kroz safe mode, pa direktno u admin ... opet neće. Pitate servis koji vam je sredio računar, oni kažu da nisu do sada imali problema takve prirode a da ih nisu rešavali na pomenuti način. Konačno, dozovete se pameti i pozovete SezamPro na njihov servisni telefon 0700-700-100, opcija 4 (tehnički problemi). Oni vam lepo kažu: Koji operativni sistem? (WindowsXP) Koji instalacioni CD imate (plavo-zeleni), vaš je star od pre 2 godine, postoji novi od pre 3 meseca, dodali smo drajvere i za Vistu (na sreću, imate i taj CD, dao vam prijatelj kome ste spomenuli muku). Da li ste pokušali instalaciju sa tim novim CD-om (da), i opet neće (neće)?! E to vam je zbog servis peka 3 za Windows, on ometa instalaciju naših ADSL modema.
Dobro jutro, u sredu uveče.

Ovde se radi zapravo o bilo kom uređaju (modem, ruter, wireless ruter, switch) ukoliko ga povezujete na računar preko USB porta. Tada obavezno traži instalaciju.
OK, da li mogu da poručim telefonom ruter, da povežem sve računare koje imam u kući? (može) Da li mogu da odmah zatražim i povećanje ADSL priključka na 4 Mbit? (može). Kada će to biti realizovano? (za par dana, šaljemo brzom poštom opremu, prosleđujemo sutra zahtev vašoj pošti da obezbedi brži port). To sutra ispade subota u podne, jer su čoveku iz Post Expressa dali fiksni telefon, i on jadnik zove u petak celo pre podne a niko se ne javlja. Baksuzi jedni, našli da rade radnim danom pre podne pa nikoga nema kod kuće da se javi. Šta, dali su onima gore broj mobilnog? Ne verujem ...
4. Za kraj, obavezno koristite splitter koji dobijete u paketu sa ostalom opremom. Tako jedino obezbeđujete sebi maksimalnu brzinu koju ste platili plus neometano telefoniranje. Iako ADSL podrazumeva paralelnu upotrebu analogne (telefon) i digitalne (kompjuter) veze, splitter i jeste tu da vam to i zaista obezbedi.

Podvlačim crtu:
Uzimajte striktno opremu za internet koju ćete povezati na računar preko WAN/LAN priključka (mrežna kartica), namesto one koja se priključuje preko USB porta. Ne traži nikakvu instalaciju, samo par resetovanja samog uređaja prilikom podešavanja parametara kao i jedan restart kompjutera. Non stop ste na netu, nema nikave potrebe za dial opcijom. Sigurniji je link, konačno.
...
Ovo je samo ipak jedan mali blog, sa ponekad baš dugačkim tekstovima. Tiče se toka svesti, palanačke politike, bestežinskog i besvesnog stanja, artterorističkih dejstava i sličnih & ličnih kerefeka. A šta da se radilo o biznisu koji obrće podeblju sumu zelembaća, sve preko interneta? Takav nesrećnik, kada bi ga uhvatilo u ovakvo kolo, morao bi da već tokom prvih 24 časa bezuslovno kupi nov računar - pod uslovom da ima samo jedan priključak na net ili se poslom bavi od kuće. I da mu znalci napune uši kako mu nema spasa, a kasa ne otkucava ništa ...
Pomalo neposlovno i neozbiljno ponašanje od Sezama, kome inače i dalje poklanjam više poverenja nego onim monopolistima što nude svojima kule i gradove na dlanu, a ostalima šta ih snađe. Delimično su izvadili fleke brzinom (response time) kojom su poslali opremu i realizovali povećani link.
Potom je sve bilo na meni da računar dovedem u konačno pređašnje stanje.
...
Dok me nije bio na netu, ovih dana, vreme sam ubijao na drugoj strani - konačno sam uspeo da sredim svoj katalog muzike koju imam, uradim maturski klincu jedne koleginice sa posla, plus pala je definitivna odluka o pokretanju posebnog web sajta, u čijem će radu uzeti učešće nekoliko ljudi, od kojih neki već ovde sarađuju a neki će se po prvi put okušati u pisanju tekstova. Stil i kvalitet dosadašnji ostaju i opstaju, kao prepoznatljivi.
Ne, nikako nisam odustao od dosadašnje borbe na razgolićenju bezobrazluka koji se ovom narodu uvaljuje o sopstvenom trošku i po sopstvenim leđima/džepu. Ni ja niti ostali iz Građanskog Kruga.

Nekoliko dana bez pisanja na blogu ili forumu, nekima su zagolicali maštu i probudili nadu da će moći da urađeno malo prekriju peskom pa da nastave kao i do sada (prethodnih dana su baš bili vredni).
Neće moći.
A stvarno su se neki taman poradovali ...

5 comments:

Anonymous said...

Hvala kurcu!

Anonymous said...

Pozdrav L.

Nitogen said...

O,ne,ne opet!

Alexandra Einstein said...

Kome da se žalimo za pretrpljeni duševni bol?

Anonymous said...

E to su ti čari tehnologije, nažalost i ja ih odlično poznajem.
Pozdrav MarvinRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...