Saturday, 23 May 2009

XVIII Pesničke Rukoveti

Prošao je već drugi Vladin četvrtak, a prošao je i petak.

Završno veče međunarodnog festivala poezije "Pesničke rukoveti", po osamnaesti put. Konkurs je po drugi put bio međunarodni jer su svoja dela slali, pored domaćih, i autori iz Republike Srpske (4), Crne Gore (3), Hrvatske (4), BH Federacije (5), Makedonije (3), i po jedan iz Slovenije, Nemačke, Švajcarske, Francuske, Velike Britanije, Australije i Kanade. Ukupno u kategoriji bez starosnog ograničenja - 126 autora sa 378 pesama.

Žiri koji je odlučio o najboljima, činili su:
1. prof Jovan Pejkić, predsednik
2. Goran Vučković, član
3. S.S.Skala, dočlan
O pobedniku su na kraju odlučile nijanse.
Organizatoru, Krajinskom Književnom Klubu, u susret su izašli i ovom prilikom pomogli: kafe-klub "ENTER", Skupština opštine Negotin (aha, evo na šta Gerovka baca narodne pare), Narodna biblioteka "Dositej Novaković" (backup HQ + mrs), Muzej "Krajina" (prenoćište), Istorijski arhiv (knjige), Vinarija "Panić" (pehari&medalje) i Samostalna zanatska zadruga "ZANART" (kolajne, plakete).
Od Doma kulture - ni dima, ni kulture. Direktorka nije mogla da izađe u susret, plaši se mraka.
Toliko o organizaciji. Da pređemo na sam hepening.

U prepunoj bašti kafe-kluba "ENTER" okupilo se više od stotinu negotinskih ljubitelja kulture, zajedno sa nagrađenim autorima i gostima iz Kule, Kladova, Beograda i Rogljeva.
Iz Braćevac ne dođe niki ...

Celokupan hepening muzički je zaokružio live svirkom jazz trio "FlatOut", pa potom i famozni DJ Hajduk Veljko (svi ga ovde dobro znamo).

Program je počeo, po starom dobrom akademskom običaju u 20.00 - dakle u 20.15, otvaranjem od strane osobe (poznate sa ovih stranica), inače obaveštajno interesantne raznoraznim udrugama.
Tko je to bio djeco?
Jašta no li S.S.Skala.
Evo imena nagrađenih autora:
Kategorija I-IV razred: Živojin Gogić (Negotin, OŠ "Vuk Karadžić")
Kategorija V-VIII razred: Kristina Jovanović (Negotin, OŠ "Branko Radičević")
Kategorija srednja škola: Ana Stanojević (Negotinska Gimnazija)
Kategorija bez starosnog ograničenja:
1. nagrada - Jelena Zarubica (Kula)
2. nagrada - Marina Zrnić (Beograd)
3. nagrada - Nebojša Petronijević (Ćuprija)

Nagrađeni autori su od organizatora dobili po: plaketu KKK, diplomu, komplet knjiga i književnog časopisa "Buktinja", primerak knjige sa ličnom posvetom rumunskog akademika + prevodioca + pesnika + antologičara + potpredsednika UKS + dobitnika nacionalne penzije u kulturi i stana na Trošarini = Adama Puslojićaaaaaaaaaaaaaaa ... iz Kobišnice. Kod Negotina. Pored Bukovča. 6km do Negotina, a 17km od Braćevca.
I bocu vina sa kolajnom KKK - svima osim dece, narafski. Njima sladoled kod Baneta.
Svako od nagrađenih pročitao je po neku svoju pesmu, osim drugoplasirane Marine Zrnić koja je bila opravdano neprisutna (ispit na fakultetu). Zato, evo njene (nagrađene) pesme koju prisutni nisu mogli da čuju:

Organski tragovi svih iznošenih karo-suknji,
Muk između nas dok srčemo kafu,
Lančić što zvecka na vratu.

Pitam se kako bi to danas izgledalo.
Da si živ.
Da dišeš.

I da li bismo pričali kao pre,
Da li bi mi brao sveže pupoljke,
Krao knjige iz biblioteke?

Ili bismo samo sedeli i muk srkanjem razbijali?
Da si živ.
I da sam ja živa.
Da smo u istoj dimenziji življenja.

Jelena Zarubica i Nebojša Petronijević nisu samo puki skribomani i ad-hoc učesnici pesničkih konkursa, već za sobom imaju višegodišnji autorski rad i objavljene knjige (JZ - zbirku kratkih priča i 2 zbirke poezije, NP - 3 zbirke poezije i četvrtu u pripremi).
Program se sastojao iz dve celine:
Prva (oficijelna), kada su dodeljene nagrade, plakete i zahvalnice.

Druga, u "formi neformalnog" razgovora moderatora programa, publike i nagrađenih autora. Razgovor koji je vođen između navedenih subjekata tekao je u zanimljivom pravcu poetike, smisla, ljubavi i smrti, rodnog zavičaja i ekoloških (ne ratnih) zločina. Govorilo se o uzorima (NP - Čarls Bukovski, JZ - Isidora Sekulić, Anica Savić-Rebac). Pored nagrađenih pesama, autori su govorili i druge stihove iz svojih knjiga.
Pesme ovih autora, kao i još deset njih čiji su radovi bili u najužem krugu za nagrade, biće objavljeni u novom broju "Buktinje", koji uskoro izlazi.

Sve u svemu, puna dva sata atmosfere toliko drugačije od one koja se već poduže praktikuje u ovom gradu, pa čak i na sličnim manifestacijama. Dobro raspoloženje prisutnih nastavilo se i po okončanju XVIII Pesničkih rukoveti, kada su se organizatori i gosti povukli u prostorije Biblioteke, da se malo okrepe ... Potom htedoše i da se nakon ponoći vrate u objekat, ali svi mi ovde dobro znamo da se ne smeju da krše opštinarska pravila o radnom vremenu ugostiteljskijeh objekata.
Ovo mu dođe kao neki vic, jelte.

***
Šta još reći, osim da je moderator S.S.Skala (kojlijetajbre) posao odradio u duhu najsvetlije tradicije Kapetana Simovića i Jadranskih (mu) Susreta.

Pored talentovane dece, ipak da ne zaboravimo i zaslužne roditelje ...
Crvene oči na fotografijama nisu posledica samo čitanja poezije u polumraku, već i čitanja vina, piva, viskija i ostalih salata koje uvek idu uz teško svarljivu hranu za mozak. Deci je to od sladoleda.

Sve u svemu, Krajinski Književni Klub je i pored sitnijih omaški (očajno osvetljenje - vidi se po slikama) uspešno položio ispit. Čekamo ih na sledećem klizavom terenu - za ovu jesen su najavili po prvi put održavanje i Proznih rukoveti.
Eto.
...
p.s.

Dvojac poznatih i priznatih enologa-poeta na slici, nije uhićen usred igranja onoga što se u Negotinu zove "bzzzz", nego je to poza koja iskazuje svu suštinu i znalaštvo starih prijatelja, i ljubitelja velikih misli, dobrog vina, lakonogih stihova i dobrih ženskinja. Pa sad ... daj šta daš - od toga.

2 comments:

Anonymous said...

Nije loše. Svaka čast, kako za okupljanje, tako i za ovaj blog.
Trebalo bi samo malo više ovakvih i sličnih kulturnih dešavanja u ovom gradu.

Stefan Z. Zwex said...

Čestitamo!Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...