Saturday 18 April 2009

Smbata Mare

Smbata Mare.
Velika Subota, ali "po vlaški" - da se vlasi konačno sete. Neka ovo bude samo mali hronološki blic današnjeg prepodneva, do mraka. Toga se svako razuman i pribojava u Negotinu: ovde mrak ne pada pred veče, nego prvo u 10 pa potom još jednom tačno u podne.
Sreća da ovde niko ne pije čaj u pet.
Na žalost, ispade još jedno dodatno pomračenje u 19 sahata.

PRVI MRAK

- prvi polumrak -

10:10 - započeta IX sednica SO Negotin, sa najavljene dve tačke dnevnog reda, od kojih je jedna (naravno!) verifikacija mandata odbornicima koji prvo treba za to da glasaju da bi posle mogli da glasaju ... dalje.
Gerovka opet nosi onaj ozbiljan komplet tamnih tonova, sa sve mini suknjom, koji je imala na VI/2 i VIII/0 sednici (zimska kolekcija decembar-april). Ovog puta nova ogrlica, sa raspećem, shodno Prazniku jelte? Jašta, kao i novi potpredsednik (samo ta dva modna detalja i menja, ostalo je konfekcija). Nešto ne videh onog Pomoćnog Metalurga. A herr Wagner je verovatno dobio Samstag-luft-freizeit da o svemu natenane komponuje neku lokalpatriotsku heimat-operu, sa sve Walkürama i rogovima. I pivom, da ne zaboravim.
Druga tačka donosi kukumavčenje što im je tamo neki Ustavni sud poništio odluku o razmeštaju kioska po gradu, zato što su napisali građevinski umesto komunalni inspektor. U taj brejku uspeli su da odrade i ovu tačku, tako da sada komotno mogu da nastave tamo gde su stali sa "teniskim" aktivnostima.
Sednica sve u svemu ne traje ukupno 15 minuta, pa je konačno Gune zaključuje, daje pauzu i najavljuje nastavak čuvenog VI zasedanja AVNONTK-a.
Na TV Krajina počinje splet kola Zdravka Čolića i ostalih šlagerzingera & tanchojzera.

- pauza između polumrakova -

Pola sata, zapravo nešto više, u Negotinu je sasvim dovoljno da se skokne do zelene pijace, buvljaka ili neke poljoprivredne apoteke, ili zvekne kafica, pivce, možda burek ili čak salama sa jogurtom (kvrc - još nema klupa po novom parku, osim ispred prostorija DS!?). Nekada su imali običaj, ako je pauza kraća, da naruče po koju turu forneta, slanih i slatkih - pa kad se pomešaju ukusi sve postane bezukusno, baš kako i treba. Elem, čak i Gune može da skokne kod frizerke na šišanje. Samo da ga dobro očetkaju, nemoj posle da se u nastavku stalno češe.
Bata-Žile Dragišić, novinar, u pauzi dođe do Guneta, pardon precednika, i upita tiho taman da to snimi kamera "Jelbre Gune, imaš li ti kvorum u sali?", na šta dobi podjednako tih odgovor "Ma pusti sad kvorum!".
Tu isključiše kamere ...

- drugi polumrak -

11:20 - nastavljena nekoliko puta prekidana VI sednica SO Negotin. Nastavljen i direktan TV prenos. Bećari prvo povlače 52 tačke koje im nisu bitne za sada, a potom biju još 20 komada - do cirka 101. Ono, opet ima nekih standardnih brljotina (tvrde da povlače 51 tačku dnevnog reda, ali iz samog dokumenta se lepo vidi da ih ima 52, samo je neko zaboravio da numeriše 6. pa je ona podmetnuta pod 5. tačku, a 7. je proglašena za 6. i tako sve do 51. - tj. 52. tačke).
Inače, sve ide kao podmazano, direktori podnose izveštaje, delegati usvajaju po ekspresnom postupku dok oni prvi još nisu ni završili iščitavanje. Ne beše Komunalsko Devojče Napredno. Odbiše da ponište odluku o davanju Borske toplane beogradskom "Toplingu" - zašto bi, kad ta firma "greje" a neka savim treća naplaćuje. Izmeniše i Upravni i Nadzorni odbor JKP, da se zna. Pred kraj sednice, kamera više ne snima prisutne nego samo govornicu, a neki koji su gledali stekoše utisak da pojedini odbornici izađoše vanka pre kraja.
A (opet) kvorum?
Ma koj te pita
!
Na kraju, Treke-li-li i nezaobilazni Gune poželeše svima srećan Vaskrs.
Po okončanju drugog polumraka, zna se - prava cirka sa salatom od holesterola. Pa ondak na šinobus za Braćevac, pre pravog mraka.
Umalo da zaboravim: Gune je sve vreme ispred sebe na stolu držao poveće jaje ofarbano u tradicionalnu žutu (?) boju. Što bre tako, da nije hteo da pravi zazubice demokratama koji nisu došli na sednicu, ili makar da namami vlaškog odbornika da bar on dođe?
...
Prvo ide IX (9) pa onda VI (6) čin ovog Mraka. 96 Tears, all night long.
Ukupan broj tačaka dnevnog reda VI sednice iznosi 101. Potom su tražili da se skine 51 (iako činjenično ima 52).
101 - 52 = 49.
4 + 9 = 13.
Aha, 13 - BAKSUZ!!!
Matematika je čudo jedno, naročito ona naopaka kada se ne zna da broji ni do 23, a kamo li nešto više.

DRUGI MRAK

12:00 - Uskršnja (po Istočnoj tradiciji) sednica Opštinskog odbora DS Negotin, za izabrane. Jbg, elita je bre to, ne "graanska" i malodušna, nego "politiĆka" masovnoprotestna. U stvari, sednica je počela još u 10 sati čerečenjem 35 kila, bez koske. Opet pod ključ.
Veoma ključna tema najavljivana je za ovu priliku: deganžiranje Čiča Deska iz DS jer se usudio da troši telefon za napad na dr.Šefa, baš kad se ovaj zahuktao u ćutanju i merkanju Gerovke tokom prve emisije "Sučeljavanje" na RTK. Mada, priča se (#1) da će dr.Šef da odustane od stroge kazne i Matorog samo tera da kleči na orasima i kukuruzu dok traje sastanak. Mada, priča se (#2) da ni od toga nema ništa jer je neko od dr.Šefovih supozitorija bio preterano brbljiv i brljiv pa sada moraju svi da se povuku u svoje rovove i kućice - kako se ko i gde snađe.
15:30 - U bre majkumu, ove blente ipak isteraše Deska Rajića iz Demokratske Stranke! Kažu, tako im naredili iz Beograda jer bruka partiju. Ispade posle glasanja da su za Deskov ostanak u partiji glasali prisutni iz grada, a za isključenje oni sa sela!
Plus, smeniše predsednika MO DS u Radujevcu a da niti ovaj zna kada je smenjen, niti onaj novi zna kada je izabran. Kažu, postoji uredan zapisnik za sve to, ali se trenutno nalazi u salonu nameštaja "Novi Stil".
Nasmijah se gorko ...

POMRAČENJE

19:00 - Konferencija za novinare lokalnih luzera, poznatih i kao stranke u opoziciji (bre, k'o da pričamo o nekom horoskopu).
Prisutna 4 komada pripadnika lokalopozicije, živa mera (sleva udesno):
1. dr Kinoslav, potpredsednik OO SPS Negotin, član UO Galenike
2. mr Uruković, predsednik OO SPS Negotin, politiĆar nikako graDŽanin
3. Rade Šarkamenac Uča, odbornik DS u SO Negotin
4. prof Glinerica, ex-radikal, ex-komunalac, ex-potpredsednik SO Negotin, za sada član povereništva SNS za Negotin
KZN održana u Komitetu. Kao što je i red, domaćin treba da otvori ovu zgodu, te je mr.U prisutne novinare pozdravio rečenicom koja je odavno postala sinonim za njega:
Poštovani novinari, dobrodosli na zajednickoj konferenciji za novinare ...
U bre, to mu je baš prešlo u navici, a i ponavljalo se do kraja KZN! E baš zbog takvih bi trebalo na fakultetima i postiplomskim studijama prilikom polaganja diplomskih i ostalih radova, kao test prvo uvesti Srpski jezik. Pa ako položi, onda može i stručni rad. Što bi tu bilo seče kadrova!
Da se vratimo na KZN.
Nastavnik Rade se izvinio građanima što u ovom gradu ne postoji više vladajuća većina nego vladajuća manjina, i najavio novi prigovor Okružnom sudu od koga očekuju istu presudu kao i po pitanju VIII sednice, jer se radi o istom primeru kršenja Zakona. Očekuje u ime DS, čije je rukovodstvo odsutno sa ove konferencije zbog sastanka Opštinskog odbora koji je u tom trenutku bio u toku, da posle isteka roka za legalno održavanje sednica SO Negotin (23. april) nadležno Ministarstvo već 24. aprila uvede privremenu upravu u Negotin i raspiše vanredne lokalne izbore. Uglavnom se trudio da dopuni izjave Urukovića u vezi pojašnjenja situacije. Nije se, iako prosvetni radnik, trudio da mu skrene pažnju na gramatiku. Ne ide bre da kantaš domaćina ...
Uruk reče da aktuelna vlast u Negotinu vlada već dugi niz meseci tako što namerno krši zakon, i naveo primer VI sednice sa 102 taĆke (aman!) dnevnog reda odakle se jasno vidi da nije ni postojala namera da se ta sednica okonča, obzirom da je na njoj bila predviđena rasprava o oduzimanju mandata odbornicima koji prebegoše kod Toma i Džerija. Kao veliki uspeh SPS i DS naveo je oduzimanje mandata naprednjacima i vraćanje istih radikalima. Sve u cilju zakonitosti. Onda dade reč predstavniku naprednjaka, jednom od onih kome je oduzet odbornički mandat.
Pandurović reče, da kao bivši potpredsednik SO nikada ne bi uradio to što su sebi dozvolili Gune Predsedavajući i Zaga Sekretarka, i da tako ne bi ni došlo do ovakvog skandala. Ehm ...
Dođe na red i Dobri Doktor. Prisutni dr je morao da napomene da je lokalna vlast pomahnitala kada radi ovakve stvari na najsvetiji hrišćanski praznik, na Uskrs, kada se prekidaju svi ratovi i zulumi, kada žrtve opraštaju zlotvorima, a ovi naši vlastodršci divljaju li divljaju. I kako to nije lepo. O Olimpijadi nije rekao ništa, to sad nije bitno.
Na pitanja novinara odgovarao je naravno mrU, kojbipadrugi. Ukratko, sve se svodi na prostu matematiku za I razred OŠ: SO Negotin broji 45 odbornika, kvorum za rad iznosi 23 istih. Na dve održane sednice broj prisutnih je bio 20 odbornika i 3 građana koji su se predstavljali kao odbornici, a na opasku novinara "kako to?", dodao je da su po takvoj logici i oni (novinari) mogli da glasaju poput pominjanih. Mislim, graDŽana, jelte.
Pitanje "Ko proglašava sednice SO nelegalnim", proglasio je provokativnim, ali je naglasio da su obe sednice počele nelegalno i nije ni bilo potrebe da reaguje Ministarstvo za lokalnu samoupravu, nadležno za ta pitanja.
Ako preskočimo gramatiku, suština današnjeg 25-minutnog performansa svodi se na stavove koji su već bili izrečeni na prethodnim KZN, u tekstovima na ovom blogu ili Negotinskom Forumu. Očekuje se nova presuda Okružnog suda koja će biti identična kao i prethodna - poništavanje IX sednice, a najavljene su i krivične prijave protiv direktno odgovornih za ovo pravno nasilje: Dragoljuba Guneta Đorđevića (predsednika SO Negotin) i Zagorke Kraljević (sekretara SO Negotin).
Na kraju je, kako je i red jelte, Ćestitao svima predstojeČe Uskršnje praznike.
Dosledno bre, nema šta - do kraja.

***
Bojim se da ovoliki mraci na današnji dan sve ne preokrenu na Smbata Njagra (opet na vlaškom).
Black Sabbath.
A taj njihov album "Mob rules" (1981) baš nekako leži na ovu ovu muku negotinsku. Pravila ulice i mase, vladavina rulje. Za Zakon, koj te pita.
...
Drž' Veljko!
Stoj, Stano!!!
...
Dakle, ima li kraja ovom BEZAKONJU?
Ili će svi i dalje da zzuje unaokolo, kao muve bezz glave? Pa kada ih i strefe nekakvi lokalni izzbori, sve će se pretvoriti zzapravo u izzbore za perjanicu negotinskih demokrata umesto zza opštinsku vlast.

7 comments:

Anonymous said...

Sve ovo odlicno napisa ali izostavi da kaze da svi ovde pomenuti,i pozicija i opozicija rade zbog gradjana i za njihovo dobro..tako su pljuvali i po coveku koji je do juce delio vlast sa Gerovkom a sada zajedno u napad..Pa i Pandurovic kazu krao strujomere u komunalu da namesti sirotinji da ne sede pod svecu..E boze ima li i ole pismenih u ovom Negotinu za koje ce gradjani moci da glasaju..Izgleda da su se ovde udruzili glupost i pohlepa..Sve to teba pohapsiti,naavno Gerovku i Guneta prvog pa onda Vidanovica najvece zlo komunala..Taj zajeba i cuvenog Ilica..A Gerovka odrza govor i rece da snosi deo krivice jer postavi nesposobne direktore..Mozda je htela zeta da zaposli kao sefa kuhinje u komunal da deli hleba onim jadnicima sto se muce na kante dok ona seta po inostranstvu a sve u ime "boljeg sutra za ljude opstine Negotin"..MALO LI JE???

Nitogen said...

"Poštovani novinari, dobrodosli na zajednickoj konferenciji za novinare ..."

xa,xa,xa...osmi padez- Urukativ!!!

Iz nedelje u nedelju,iz dana u dan, lokalni pajaci(pozicioni i opozicioni) nas uveseljavaju.A privreda negotinska,ekonomija,pa kriza bato,sveCka ekonomska kriza!

Dragi Negotinci,srecan Vam Uskrs!

HRISOTS VASKRSE!
VAISTINU VASKRSE!

Radmilo Kračunović said...

@anoniman
Pa, priznajem da ni ja nisam imun na njihove vradžbine, tako da je moguće da su me nečim smađijali pa sam ponešto ispustio "na njihovom raĆunu". Lepo ti reče MALO LI JE, ko će više da se seti šta su sve do sada uradili dobrog po grbači Negotinaca - a naročito komunalaca. Jeste da radim tamo, pa bi možda bilo malo i pretenciozno da samo o tome pisuckam, ali nije daleko od istine ni to da sve što je učinjeno toj firmi još od 2002. godine možemo nazvati "KOMUNALOCID". Ubijanje jednog javnog preduzeće koje je uvek na kraju moralo da deli sudbinu građana za koje radi i od kojih uzima pare. Bez obzira na (ne baš uvek neosnovane) priče o džeparenju istih kroz razne vidove "usluga" - sve je to uvek i striktno zavisilo samo od rukovodećeg kadra i ni od koga drugog. A kad smo kod "tih", onda smo i kod te njene skupštinske ispovedi "kriva sam..."
hahahahaha
Šta joj bi, da je nije ponelo gradivo u duhu praznika?
Ako je bila obmanuta da postavi nesposobno rukovodstvo, značiznačznači da je Čubrilo ispao pametniji od nje? Ma hajde bre, pazi da nije! Kakva folirantkinja patetična...
Kao mala deca: priznaj i pola će ti oprostimo.
Stvarno? A jel mogu ja, čiko, da biram koje pola... ?
Bre, ja sam toj istoj "drugarici" rekao još 2004. - u Komunal se ne ulazi dok ga policija detaljno ne pročešlja. To isto sada kažem i onom ko će, valjda, uskoro da dođe na normalan način, kroz konkurs sa ispunjenim svim stručnim a ne političkim uslovima. Naravno, i da se ne zove Lazić.
Pandurović i Uruković zajedno? Šta je to čudno, pa isti su, ionako je Pandur bio Sladojevićev čovek do 2004. kada se tek učlanio u SRS.
Na žalost zaista se u ovom gradu sve vrti oko Komiteta i njegovih pilića ... onih sa sprata (SPS) i onih iz prizemlja (DSS). E to je pravi inkubator ... biznis(a).
Konačno, i ova majmunijada sa debelim filom u evrima, po pitanju grejanja u Borskoj - a bojim se uskoro i celom gradu! Svi, ali baš svi pominjani su u to umešani.
@Nitogen
URUKATIV!!!
Kakav manuelni padež ...

Anonymous said...

E posto rece da radis u komunalnom znas li ti kako Kiculovic to moze biti i tehnicki u komunalnom i direktor novog preduzeca za grejanje.A kazu i da je suvlasnik te nove firme.Zna li ovaj narod ko koga krade tu ili je samo cilj da se od komunalnog sto vise ukrade.A za Pandura nije cudo,takav mu je i sef Vidanovic oboje kurtoncici za jednokratnu upotrebu.Pa majstor Pandurovic bese i kod vas u upravnom odboru i za vreme njegovog mandata komunal samo pozitivno poslovao.Sve mozgovi moj brate.I sva ta "pamet" se postavlja na obuku kod vas u komunalu.I ova vam direktorka prodavala kobasice a sad vam nudi spas.Ako vas radikali i naprednjaci ne izvade niko nece.A kazu da imate i tri musketara u firmi.Ovlastila ih prodavacica kobasica da budu komunalni spijuni.Sve bivsi direktori,a jedini imaju kljuc za spas komunala.Ili hvataju prikljucak za novo rukovodstvo koje ce doci u komunalnom.Dosadilo im vise da savetuju sad bi opet da rukovode.Ma kod vas u komunalnom treba jedno dobro ciscenje ali samo taj vrh gornji sa izmisljenim radnim mestima.A sve ih treba poslati kod Urukovica da ih uci malo na srpsku gramatiku pa ce svi postanu "magistri"!!!

Radmilo Kračunović said...

Kicul?
Pa, ne može. Baš je lepo objasnio "a to što se vidi, to nije istina" na Upravnom odboru pre neki dan ...
Zato nam je svima tako kako nam je - i komunalcima i negotincima.
Kursadžije na obuci u JKP ...
Kobaja Grande.
Sramota, nije lepo podsmevati se tuđem ... obliku?

Armagedon said...

Nitogen: ""Poštovani novinari, dobrodosli na zajednickoj konferenciji za novinare ..."

xa,xa,xa...osmi padez- Urukativ!!!"

Gramatika srpskog jezika je još uvek nedovršena. Tako na primer, naš predsednik skupštine u Boru, Dr. Balašević kaže "stavim na glasanje" i glasaše, a i rezultati glasanja su uvek smešni. Npr. Od 35 prisutnih odbornika 22 je glasalo za, protiv nije bilo, uzdržanih nije bilo. Pa šta je sa ostalih 13 odbornika, ako nisu glasali ni za, ni protiv, onda su očigledno bili uzdržani, ali to do sad nikad nije konstantovano.

Radmilo Kračunović said...

Pa eto i fraće-Gune je na nastavljenoj VI sednici, po obavljenom glasanju za pretposlednju tačku dnevnog reda "poništavanje odluke o poveravanju pružanja usluge grejanja drugom preduzeću u naselju Borska", u kameru RTK izgovorio sledeće:
Za poništavanje odluke glasalo je 23, protiv nula - NE NE NE NE NE NE!!!!! Za odluku o poništavanju nula a protiv odluke je glasalo 23 odbornika, uzdržanih nije bilo!A ti se "uzrdži" ako možeš na ovakvu zamlatu.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...