Sunday 12 April 2009

Otisak Nedelje - 12.04.2009.

Bez obzira na "masu" komentara i glasanja za predloge od prethodne nedelje, verujem da se Negotincima sve sakupilo i utisnulo u ono od petka. Šire, po pitanju zezanja krize - bolje je i ne spominjati. Lakše se zaspi.

Predlog #1 - Izuvanje

Beše nakakva pokazna vežba specijalaca koji se bave ličnim obezbeđenjem, u organizaciji MUPa nam voljenog. Kao, niki ne mož da ve utepa kad vas ovakvi čuvaju.
Izuveni.
Dakle, dođu oni na posao taj dan u obući, ali kada krenu u akciju svi se listom izuju. Pa kad počne atentat, em se tako prišunjaju pa teroriste zaspu kuršumima, em im blokiraju čulo mirisa čarapama da ne nanjuše da im se sprema klopka. Kako pametno, toga se ni Dušan Mihajlović Olio ne bi setio!
A i ne sme se na tatami obuven, nem trener s uši da vi se nabrsti!
Da li ste primetili da svi na slici imaju čuvene crvene kravate?

Predlog #2 - Đelem, đelem

Osmi april je Svetski dan Roma, proglašen još 1971. godine. "Đelem, đelem" je himna svih Roma. U njoj se peva o stradanju cigana u Drugom svetskom ratu, a interesanto da je muzički uobličio u formi kakvu danas znamo - Šaban Bajramović, šezdesetih godina XX veka.
Za to vreme licemerje beogradskih vlasti ali i stanovnika nekih "bjelačkih" naselja Prestonice besni punom parom. Jedni bi da ih sele, drugi bi da ih ne dosele, neki bi i da malo zapale po koju udžericu zajedno sa onima unutra. Ide i fazon da je jedna od najpopularnijih grupa koja svira cigansku muziku promenila ime u "Ođilas".
Preporučujem dve stvari, ukoliko ste zainteresovani za ovu priču:
1. Knjiga "Beograd Gazela", jedinstveni turistički vodič kroz sirotinjsko kartonsko naselje koje se nalazi ispod beogradskog mosta Gazela, publikacija napisana u nameri da Beograđane upozna sa delom njihovog grada pored koga svakodnevno prolaze, ali ga ne primećuju (Vreme 953, 9.04.2009). Tekst ove publikacije predstavlja izvod iz diskusije koja je održana 14. januara 2007. godine u Beču, nakon prezentacije projekta "Belgrade Gazela - vodič kroz jedno romsko sirotinjsko naselje". Autori su proveli 6 meseci sa stanovnicima ovog čudnovatog naselja.
2. Prvo pročitajte knjigu "Pitanja i odgovori" Vikasa Svarupa (Laguna) , pa potom pogledajte i film "Slumdog millionaire" koji je po njoj snimljen. Ovim redom, zbog umjetničkog dojma. Zašto? Pa, da vidite kako i u Njihovoj državi obožavaju sirotinju podjednako kao i u Našoj. Zato što se drvimo na njih da ne bi videli sebe. A i zato što je film zaslužio ovogodišnjeg Oskara.
Građanski Krug se 7. aprila 2009. godine pridružio potpisnicima Otvorenog pisma upućenog Gradskim vlastima po pitanju iseljenja roma iz divljeg naselja u Beogradu.
Evo i komentara na "aktuelnu situaciju" sa nekog od bezbroj internet foruma:
To je do države što neće da ruši takvo naselje, ali ako država dozvoljava divlju gradnju skupih kuća, onda nemaju moralne osnove rušiti cigansko naselje, pa zato imaš balkanski džumbus, koji podsjeća na Calcuttu.

Predlog #3 - Mere i premeravanja

Lutajući cirkus Montija Cvetkovića konačno je objavio prvi paket (na)mera za suzbijanje. Čega to, ekonomske krize? Možda, ali i ne mora da bidne. Na stranu sve one kerefeke oko plata državokratije, ali onaj "holender-reducir" koji je vodoinstalatersko-stručnjački uvaljen lokalnim samoupravama po pitanju transfera love u rikverc ... Baš tako, u rikverc, to je omiljena brzina srbijanskih vlada još od Drvoja Koštunjavog pa do ovih i ovakvih danas - sa sve pripadajućim im Dačićem kao kohezionim faktorom ali i sponom koja povezuje sve pominjane Vlade.
Ovaj potez je sigurno deo aktivnosti u sklopu evropske strateške akcije "Dekada inkluzije Roma 2005-2015". Sad, ko to zna da li će najavljeno smanjenje transfera love lokalnim samoupravama imati uticaja na lokalne projekte namenjene Romima i da li će se zbog toga od njih odustajati ili će praviti nove rebalanse opštinskih budžeta?
I da li će klimava i kilava vlast u Negotinu moći išta da uradi po pitanju najavljene izgradnje stambene zgrade za najsiromašnije Negotince, Rome iz Dunavske ulice? I šta će na to reći herr Armin Wagner, GTZ-stručnjak za regionalni razvoj koga je pored Metalurga Srebrenog angažovala negotinska Gospodarica života?
Bre ljudi, paranoičan li sam, ali užasno mi je "od negde" poznat položaj tih stručnih ruku. Gest koji sam video kao pozdrav kod neke grupe nekih ...
Svašta.
Verovatno su u sklopu pomenutih (na)mera pohapsili i noćnu smenu na graničnom prelazu Mokranje, prema Bugarskoj. Njih dvadesetak, ukupno. Priča se štošta, pa i da su neki "padali" za po 10-20€ reketa.
Stvarno svašta.

Predlog #4 - Susreti sela

U sklopu nizinskih priprema veče uoči Osme sednice negotinske SO, održana je i četvrta emisija "Sučeljavanje", na temu lokalne vlasti i rešavanja municipalnih problema. Ovoga puta u studiju su svi gosti bili sa leve strane, i to: 1) ispred SPO - Dejan Grujić, državni sekretar za frekvence lokalnih medija 2) ispred Samostalne Televizije Negotin - Dejan Grujić, glodur 3) ispred DS - Dejan Grujić, medijski promoter i korisnik nameštaja 4) ispred Pokreta Surfera Negotinske i Timočke Krajine - Dejan Grujić, talason 5) ispred Konzorcijuma "Dejan Grujić & Saša Mirković" - dejan Grujić, otkupitelj i dokapitalizator 6) ispred Građanskog Kruga - Dejan Grujić, potpisnik podrške.
Usled iznenadnih radova na enterijeru studija, ovoga puta je voditelj Dejan Grujić sedeo sa desne strane okruglog stola u ćošku.
Niste valjda naivni pa da poverujete u sve ovo gore napisano? Posle isključenja pa jedva nakanjenog ponovnog uključenja struje TV Krajini, ko je još bio toliko smeten da poveruje da će emisija "Sučeljavanje" biti emitovana pred Osmu sednicu opštinskog parlamenta?
Naravno da su u predviđenom terminu pustili snimak etno-manifestacije "Susreti sela 2009".
Nego šta bi vi drugo? Možda bi da malo talasate, a?
Hteli ste možda Boj na kosovu, Partizansku eskadrilu, Povratak Otpisanih, Bolji život ili Žikinu dinastiju?!!
Neće moći. Malo morgen, damen und herren.

Predlog #5 - Kozaci, hajduci, bećari, delije i bekrije

I tako, dođe na dnevni red u petak 10. aprila čuvena Osma sednica Skupštine opštine Negotin. Beše i ničim izazvani & iznenadni direktan TV prenos, koji je uredno plaćen iz budžeta Opštine.
Dođoše 20 legalnih i 3 nelegalna odbornika, taman 23/45 koliko im treba za vlast. Ona 3 glasaše za izbor novih članova Opštinske izborne komisije koja treba da im (tim odbornicima) dodeli mandate kako bi mogli legalno da učestvuju u radu Skupštine - da glasaju. Sve je u redu, baš po propisima. Kada bi se zezali, ako je kome još do toga.
Sve po dobro nam znanoj formuli 20 + 3 = 0, toliko puta dosad praktikovanoj u ovom gradu.
Zaista, nije prvi put:
Glas javnosti, 28.07.2005. godine
Danas, 05.08.2005. godine
Danas, 06.10.2005. godine
Kurir, 07.10.2005. godine
Negotinski Fokus, 2005. godine broj1 broj2 broj3
Sada, kao i tada: Osma sednica. Osmica. 8. Osmougao. Oktagon i oktagram. Znak za beskonačnost, okrenut za 90 stepeni bez vinkle.
Opet.
I opet lokalna opozicija čeka, umesto da sama kreira istoriju. Prvo su se našli svi (12 odbornika DS, 8 odbornika SPS, svi članovi OIK u ostavci ispred DS+SPS+SNS, svi predsednici) toga jutra u 9 sahata u zgradi Komiteta (Orlovo gnezdo SPS) da malo prokrljaju sveže spravljenih 25 kila pečenja sa prilozima. Ali - pod ključ, da neko od njih slučajno ne izmakne kontroli i počne da posti na sednici SO, desetak dana pred Vaskrs po istočnom obredu (kako to zove RTS).
Po završetku Sednice i jedni i drugi su se još malo proveselili, pade pečenje i u Opštini (količina veća od komitetske). Plus hektolitri. Onda(k) Trio Fantastikus sede da piše prijave i prigovore nadležnom ministarstvu, sve na salvetama, jašta - kako i priliči komitetskoj atmosferi. I održaše konferenciju za novinare koja je na momente podsećala na dodole.
U subotu su otvorili i grupu na Facebooku gde pozivaju narod da se okupi u ponedeljak 13. aprila u 14h ispred Opštine, na građanski protest ...
U nedelju nisu radili ništa jer je Uskrs, ali po zapadnom obredu (opet taj RTS).
Pa, da vidimo šta će nam doneti i taj ponedeljak, iako I don't like mondays - po bilo kom, kakvom i čijem obredu.

Predlog #6 - Prođe zima, e pa šta je

Već sam pisao da oko grejanja u negotinskom naselju Borska nešto smrdi, a nije sumpor iz mazuta. Mazut trenutno ne stanuje u ovim krajevima.
Radi se o ugovorima i računima za grejanje za mesece februar i mart, koji se valjaju ovih dana po komšiluku.
Ovima je Komunal predao toplanu Borska (ehm, tek što nije - ovih dana se piše Zapisnik o primopredaji koja će biti obavljena pre par meseci). Dakle - Topling d.o.o. Beograd. Direktor: Bora Jovanović.
A ovi od stanara traže da im se plati usluga, i potpiše ugovor. Firma - Topling-Grejanje d.o.o. Beograd. Direktor: Dragan Kiculović. Onaj što je još uvek i tehnički direktor u JKP "Badnjevo" Negotin. I to tako već duže od mesec dana, pa nikom ništa.
Dve različite firme. Veza je samo ono Topling. Pa šta, tolike firme se u ovoj zemlji zovu slično. Dobro da ih ne povezuje ono d.o.o. - tek tu bi bilo mesta sumnji ...
Pečati i potpisi ne lažu. Prve je, po odobrenju Opštine, Komunal angažovao kao podizvođača za pružanje usluge grejanja ove zime. Druge prvi kao angažuju kroz poslovno-tehničku saradnju. Čitajte slobodno - kao podpodizvođače.
Za takve stvari to isto negotinsko JKP odmah raskida ugovore ako izdajete njihove lokale ili garaže u podzakup, i izbacuju nepoštovaoce iz istih. I šta sad?
Ništa, prođe zima ko te pita. Pao je sneg i svaka zverka je pokazala trag. Sneg se otopio, a zverke tek sad zveruju li zveruju. I tek će.
Džaba bilo onima što su se bunili kada se ovo radilo 2005. i što se danas radi opet. Radi se pa se cepa.
Bitno je da se nešto radi, ne valja kada para stoji.

***
Zverke zveruju, a u proleće cveće cveća. E gramatiko palanačka, izem ti stil.
Ja, mein herr Wagner.
p.s.
Pominjani likovi u predlogu broj 4 nisu u međusobnom srodstvu. Eto, potrefilo se slučajno.

6 comments:

RainDog said...

Moj glas za predlog br. 4. Mašta nas je održala, njojzi hvala.
jel sad kad sam glasao mogu jedno kratko pitanje a da me ne prekinete? Mogu?
Ti Susreti sela... jel konferansa dvojezična ili nije? Ovde kod nas Saša Mirković zabranio da se konferansa vodi na vlaškom, pa reko` da priupitam da nemate i vi takve kretene, budući da imate običaj da prihvatate i naše (borske) idiotluke kao da vam je vaših malo.

Anonymous said...

Ovde sto imamo kretene to nema nigde.Uvalili nam sitne duse,neke kvazizene,amazonke sta li su.Od predsednice opstine,direkt(orice)Doma Nekulture,muzija,poste,doma za nezbrinutu decu(da to smo mi)Shtanko Paunovic,JP Komunala,a oko njih muskarci -misevi,pardon poltroni.Ma svima njima ja trebam-markiz de Sad.Lejl Pozdrav!

Radmilo Kračunović said...

Saćuteicepam!
Ne sećam se da sam napisao nešto na temu rodne ravnopravnosti.
Pa zar nismo rekli da treba nešto i da popljuješ ... ovaj, da glasaš za neki od predloga, jelte.

Villa said...

Glasam za broj 4.
Bilo je krajnje vreme da i Dejan Grujić gostuju, da čujemo i njihov stav. Ala su ih ukantali gledaoci što su se javljali ...
Čovek bez stava - ostav!

Nitogen said...

aj` da se i ja zapljunem...broj 5

Anonymous said...

Grejanje u naselju "Borska kolonija" je i dalje aktuelno.Naime,i pored potpisivanja peticije od strane stanara (više od stotinu) i to najbližih toplani,ostali su bez odgovora na to što su radijatori mlaki,a sobne temperature do 17-18 stepeni.Ljudi se primoravaju da pojedinačno dostave prijavu JKP"Badnjevo",odn.direktoru Draganu Kiculoviću.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...