Monday 30 September 2019

Čistač bureka



Vučić je rešio da zvekne lični pečat saučestvovanjem u retrospektivnoj izložbi Marine Abramović "Čistač". Deli burek komunalcima u gluvo doba kad mu baš i vreme nije - mislim, bureku, ne Njemu (njemu je svako doba gluvo). Sa njima jede i On, konačno, totalno pregladneo od "hleba i vode" u Njujorku - sve zbog lošeg vina. Počistio je svoj burek sa stola dok je u dahu izgovorio "Posebno sam srećan što smo Nebojša, Goran i ja posetili radnike JKP Gradska čistoća u Beogradu, najvrednije ljude koji rade odgovoran posao".
Burek jede, al' na Nebojšu ne dava (tako barem kaže slika sa Instagrama).
Sve je to deo performansa.
Biće toga još - eto, najavio je dolazak Merkelove u Beograd za 2020. Možda i Tramp svrne...
- Imamo izvrstan burek. Koji bi ste, frau Angela?
- Sarajevski.
- pmmfffff...


U maloj prostoriji neokrečenih, oguljenih zidova, za spojenim stolovima, kao na nekoj tajnoj večeri sede radnici sa predsednikom, neposredno nakon scene jedenja bureka. Vučićev performans obilaska treće smene u beogradskom komunalnom preduzeću dizajniran je, svakako po savetu rumunske marketinške agencije Mažoritas, kao "silazak" u narod, među one kojima se zapravo i obraćao sa govornice u UN-u, odakle je pravo doleteo, svrativši uz put samo po burek, Nebojšu i Gorana. Uostalom, sam je, na pitanje o tome kako je prošla večera u Njujorku, rekao da je tamo pio samo vodu i jeo hleb, a da posluženo vino nije bilo neko. Burek u JKP Gradska čistoća, međutim, bio je izvrstan. Pre svega iz razloga jer je bio istorijski, kako su to mediji bliski vlastima formulisali: Prvi put za trideset godina! On, Goran i Nebojša su u taj ponoćni performans investirali mali iznos novca, za otprilike pet do šest tepsija bureka, što im se vratilo kao vest dana koja je lansirana preko svih kontrolisanih medija.
Masna pekarska hartija sa komadima nepojedenog bureka, između zgužvanih plastičnih kesa, kao glavne rekvizite u ovom performansu, ostaju da čekaju realni čin čišćenja.
+

***
Beogradske komunalce su za obilazak predsednika presvukli u ganc nove & čiste oranž radne kombinezone. Tako je zahtevao režiser ovog performansa. Teško je otrgnuti se utisku da sav taj cirkus više izgleda kao da je Vučić posetio zatvor u Guantanamu, a ne jednu od najbitnijih gradskih javnih službi.
Hm, podseti me to na onu priču od pre tri godine, kada je Vučić obećao Amerikancima da će prihvatiti neke od talibana iz tog zatvora na Kubi, dovesti ih u Srbiju na dosluženje kazne tj. da se "resocijalizuju". Pa, šta bi od svega toga - primili ih u gradsku čistoću, komunalnu miliciju, odrede smrti?
Hm...

- Guantanamera (post #762, 10.12.2014)
- Gvantanamerka (post #1016, 13.07.20016)

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...