Saturday 21 September 2019

Lov u mutnom




Hillbilly Handfishin' je američki rijaliti serijal od 12 epizoda, emitovan na satelitskom TV kanalu Animal Planet u periodu avgust 2011 - avgust 2012. O čemu se tu radi, kakve sad pa to ima veze sa blatištem u koje su kradikali pretvorili Beograd i celu Srbiju?
Ovde je već bilo reči o tome da je u SAD avgust proglašen za Mesec Somova, što predstavlja razlog zašto je prikazivanje ovog rijalitija počelo u jednom a završeno - godinu dana kasnije - u drugom avgustu. Sve se tu vrti oko omiljene zabave tzv. hilbilija (ovo bi se moglo prevesti na srpski kao: ljakse, džiber, prostačina) - kako dvojica voditelja sebe sve vreme zovu - koji u južnim državama SAD, za zabavu, po blatu love somove golim rukama. Jednom mesečno dovuku u epizodu neke gradske jadnike, muško & žensko podjednako, bace ih u blato i objasne im kako da ulove soma samo uz pomoć svojih ruku i nogu. Ima tu svega i svačega, pa tako i doslovnog rvanja sa kapitalnim primercima brkatih riba. Somovi uglavnom (kao i kod nas) žive u mutnoj vodi i kriju se u rupama, u koje džiberi-rukolovci treba da gurnu ruku ili nogu, pa kada ih Djed Som ćapi - vade ga napolje.
Sve u svemu, budalaština kao i svaki drugi rijaliti, pritom strogo kontrolisan da ne dođe do povreda učesnika jer se u napuštene somovske rupe ponekad mogu uvući vodene zmije, štuke, dabrovi, vodeni pacovi i razne druge živuljke koje, za razliku od somova, imaju zube itekako opasne po prstiće hilbilija.



Rijaliti je imao kakvu-takvu gledanost, koja je porasla nakon repriznog emitovanja na satelitskom kanalu Discovery.
Ljakse-voditelji Skiper Bivins i Trent Džekson su uspeli da popiju žestoke kritike dušepazitelja u rodnoj Oklahomi, koji im spočitavaju da svojim "hilbilisanjem" po blatu dolivaju ulje na vatru negativnog stereotipa o stanovnicima te američke savezne države, koje uglavnom smatraju - seljačinama. Ko bi rek'o...
Ukoliko vas zanima da saznate nešto više o ovom rijalitiju, pogledajte ovde: Animal Planet: Hillbilly Handfishin'


***
Pitate se kakve veze sve to ima sa nama?
Pa... ima.
Sredinom avgusta se u Srbiji održava Zlatna bućka Đerdapa u Tekiji. Dakle - somolov.
Kada čujete da bilo koji naprednjak (od Vučića pa naniže) spomene Beograd na vodi, to se na običan srpski jezik prevodi kao "Srbija u kradikalnom blatu do nosa".
Banda je dobila Vođinu ličnu direktivu da se u narednih šest meseci uvuče u svaku rupu u Srbiji, zaroni ispod blata i na videlo izvuče svakog ko ima biračko pravo tj. privede ga na izbore koji će biti održani u proleće naredne godine. Ako treba, i brkove ima da čupaju.
Skiper Vučić i Trent Vesić su izgleda otkupili prava za ovaj rijaliti, pa krenuli da po Beogradu snimaju novu sezonu Džiberskog rukosomolova po blatu. Ne znam koji bi drugi razlog bio ovolikom blaćenju i ruženju glavnog grada. A i šire.



Blato, rupe i mutna voda su prirodno stanište halapljivih somova. Ovi napredni, uspeli su da nas upravo tu uvuku; umesto da nas vade na površinu (kako to 24/7 laprdaju bez pauze), svim silama se zapravo trude da nas gurnu što dublje pod vodu, u blato. U rupe, gde će nas držati sve vreme i samo povremeno vaditi na površinu - da ih izglasamo.
Ne zovu ribolovci za džabe somove rečnim svinjama. Jer - blato je blato, vole ga i somovi i svinje. Nakon poslednjih "radova" na uništenju Beograda, koje u potpunosti po nalogu Vučića (kako je on to i sam izjavio) sprovode Vesić & Co. u znak osvete svemu normalnom i urbanom u ovoj zemlji (i ne samo u Beogradu), čini se da bi i sam Orvel - da je živ - dobrano porazmislio, pa seo da napiše nastavak svoje Životinjske Farme, čiju bi radnju smestio - pogađate: u Beograd. Farma je već tu, baš kao i ostali rijaliti programi; tu su i blato, rupe, mutna voda.
Džordž... obrati pažnju:
Ovde bi, verovatno, vladale brkate svinje sa škrgama.
Svi ostali bi bili klenovi.

Oni jedino to i znaju: da ruše sve oko sebe i love u mutnom. A taj lov im se baš osladio.
Niste valjda očekivali nešto drugo, drugačije, zaista napredno - od Šešeljevog nakota?
Pa nismo deca, iako smo Srbi.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...