Monday 2 September 2019

Za kim napredna zvona zvone


Ponedeljak, 2. septembar.
Jutros su se širom Naše Zemlje Ponosne oglasila prva zvona u novoj školskoj godini.


Juče je zvonilo u glavama onih koji se na svaki spomen reči škola hvataju za... pa ne baš za kundak pištolja, ali za botovsku tastaturu svakako. I diplome napazarene po antiškolama. To su oni isti kojima je školsko zvono jedino služilo da oglasi početak i kraj puš-piš pauze, i ništa više.
 Na Otadžbinskoj Vrhovnoj Kradikomandi, održanoj u nedelju 1. septembra, Vrhovni zvonar Vođorodične crkve pozvao je svoje stado na zvonjavu po vratima uzduž i popreko Srbije. Ko nema zvonce na vratima, kucanje mu ne radi - može onda i klepetuša. Kada krenu u prikupljanje sigurnih glasova somova, aktivisti će dobiti ronilačko zvono. Ako ne pomaže ni silovanje kako poštanskih sandučića lecima tako i SMS-ovima na volšebno pribavljene brojeve telefona, onda ćemo u zvonjavu uključiti i Srboslavnu crkvu. A kad to oplete po zvonima, praporcima, klepetalima i prangijama...
Do neba.
I nazad.
Ukoliko i nakon svega toga, i dalje preostane neko neozvonjen, biće mu pred ulaznim vratima instalirana maketa Vođe u srednjevekovnom oklopu, u prirodnoj veličini. Sa pripadajućom gomilom navijača, za uterivanje glasačke discipline.


"Nijedan čovek nije ostrvo, celina za sebe; svaki čovek delić je kontineta, deo kopna. Kad more otrgne grumen, Evropa postaje manja, baš kao što se sa grebenom dešava, baš kao što se s palatom prijatelja tvog ili tvojom dešava: smrt čoveka svakog kopni i mene, jer i ja u rod ljudski spadam, i stoga mi uopšte dato nije da znam za kim zvono zvoni; zvoni za tobom."

Hemingvejevo zvono je zvonilo za Španiju, razorenu građanskim ratom; za ceo svet, koji će tek biti razoren u Drugom svetskom ratu; za svakog čoveka i čovečanstvo u celini, koje će ta sudbina uskoro zadesiti.
Kome i čemu zvoni Vučićevo zvono, to više ni on sam ne zna. Zvoni, zvoni - pa odzvoni. Tako mu to ide - u školi i politici, svejedno. Uvek. I zato: samo vi zvonite, kradikalčići, i molite se Vođi da vam niko na to zvono ne odgovori. Ne otvori vrata, jer...


Prošli put je pozvao svoje majmune sa Kosova da zvone na vrata lidera opozicije (šta god to značilo), sada ih zove sve da navale na svaka vrata u Srbiji. Zar je baš toliko gusto?
Čini se da jeste.
Gazde gube strpljenje.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...