Sunday 9 June 2019

Gde su otišle divlje svinje?


Kako stoje stvari, ovdašnje pučanstvo je poprilično informisano i "informisano" o svemu što se tiče divljih svinja koje već nekoliko dana kuliraju prestonicom Srbistana. Da li je zaista tako?


Elem, znamo da su divlje svinje zapaćene na Velikom ratnom ostrvu "koje je njihovo prirodno stanište" (kako objavljuje jedan od domaćih medijskih dnevnih retardoida). Znamo da su u poslednjih nedelju dana nabujale reke izazvale poplave u dvadesetak opština širom Vilajeta, i da se najveći deo tih voda slio u Savu i Dunav. Znamo da su obe narasle reke krenule da plave Veliko ratno ostrvo. Znamo i da je Sava krenula da plavi nasip i deo gradilišta BgH20, ali to nema veze sa ovim slučajem. Možda.
Znamo da su već nekoliko dana organizovane igre vijanja divljih prasića po novobeogradskim parkovima, kao i da su odrasle divlje svinje izazvale nekoliko saobraćajnih incidenata, u kojima je bilo i stradalih. Svinja, ne ljudi (što, u ovom cirkusu, predstavlja veliku dozu sreće). Znamo da je najmanje jedna divlja svinja zalutala na Kalemegdan i pokušala da glumi divokozu. Znamo i da je jedna divlja svinja stigla u strogi centar Beograda, na Obilićev venac, gde je pala sa petog sprata javne garaže i stradala u pokušaju da pobegne od parking-servisa.
"Znamo" da je u noći između subote i nedelje (8/9 jun) bio organizovan lov na divlje svinje na prostoru oko zgrade nekadašnjeg SIV-a na Novom Beogradu. Društvene mreže su objavile da su se tokom noći "čule sirene policijskih vozila, ali i rafalna paljba" - koja teško da može imati bilo kakve veze sa standardnim lovačkim puškama i ostalim alatljikama koje se tradicionalno koriste u lovu na divlje svinje (poput čopora besnih terijera dresiranih za lov na divljač & slično). Službena saopštenja nadležnih govore suprotno, da "nije bilo nikakve pucnjave" ali da policija jeste obezbeđivala akciju "hvatanja i transfera u rezervat" divljih svinja u organizaciji lovačkih društava, uz veterinarsku asistenciju. Da nije bilo upotrebe vatrenog oružja, već pušaka sa strelicama za uspavljivanje. I da ta akcija traje još od prvog dana kada su se divlje svinje pojavile na ulicama Beograda.
OK, recimo da automatska paljba nije ništa novo niti neuobičajeno u novobeogradskim noćima.
Međutim, problem nije u znanju - sa i bez apostrofa.
Problem je u nekoj budali koja se dosetila da nastani divlje svinje usred Beograda. Na ostrvu, koje nije adekvatno obezbeđeno ni od bega divljih svinja preko vode (jer su one odlični plivači) ali ni od poplavnih talasa od kojih bi svako pobegao sa ostrva, a ne samo spomenuti papkari.
Šta je, taj i takav, imao u glavi kada je to uradio - da napravi oglednu varijantu Životinjske farme, kojom umesto domaćih vladaju divlje svinje? One iste, kojima je prirodno stanište šuma, a ne ostrvo čija je najviša tačka jedva nešto iznad nivoa dve najveće reke u ovoj Zemlji. Ostrvo, koje je u stvarnoj (a ne naprednoj) istoriji bezbroj puta bilo plavljeno.
Ili je možda namera bila da tu bude rezervoar sveže krtine za budžovanske krkanluke? Ko će još da se muči, k'o nekad, kada se u lov na divlje svinje išlo vojnim i policijskim helikopterima, sa heklerima i PVO topovima. Naročito po Karađorđevu i oko Vukovara.
Nije šala, kada u ovoj i ovakvoj Srbiji danas, u samo par dana na jednom mestu imate divlje svinje, poplave i Brnabićkinu šumu, pa su vam posle krivi ološ-građani i linčsilovanjenasilje-opozicija.
Ako nije bilo pucnjave i ubijanja divljih svinja, šta se to onda čulo baš iz pravca lokacije za koju u zvaničnom saopštenju kažu da je bila poprište "humanog hvatanja & transfera"?
Ako nije, zašto se onda oglasila Zelena Stranka sa svojim saopštenjem, u kome od nadležnih gradskih službi traži da objave broj divljih svinja koje su obitavale pre ovog desanta sa Velikog ratnog ostrva, sadašnje brojno stanje, gde je razlika (ako je ima) i šta je sve preduzeto da se ovaj cirkus okonča i više ne ponovi.
Umalo da zaboravim - pa i ti Zeleni su garant neka linčsilovanjenasilje-opozicija!
Sad je sve jasno.


Tradicija svinjskih šetnji užim i širim centrom Beograda nije od juče.
Nekada su domaće svinje i prasići pijačnim danima šetane Pozorišnim trgom (danas Trg Republike), kao na slici iz 1927. godine, nekada one riju po smeću na autobuskoj okretnici na Konjarniku, a nekada samo proplivaju ispod Brankovog mosta, između splavova i potopljenog keja sa novobeogradske strane. Kao što smo već rekli, to nema nikakve veze sa aktuelnim poplavama i Beogradom na vodi. Jasno? Jasno.
Srbija jeste - po ko zna koji put pokazano i dokazano - Životinjska farma od države, kojom upravljaju svinje. Domaće ili divlje, sa betonskih trgova, raspevanih fontana ili iz šume - u potpunosti je nebitno.

***
A odgovor na pitanje iz naslova, gde odoše divlje svinje?
Pa, saznaćemo i to ubrzo. Šta god da se ovih dana - i noći - zaista dešavalo po ulicama Beograda, samo obratite pažnju na to da li će se u medijima uskoro pojaviti neka vest o epidemiji izazvanoj trihinelom iz zaraženog mesa divljih svinja.
I naročito obratite pažnju na to - ko je zaražen. Možda ćete biti konsternirani kada (ako) budete čuli imena, a možda i nećete. Sve zavisi od onih apostrofa informisanja i znanja.
Za domaće svinje smo već utvrdili da znaju da lete; za divlje, sada, da plivaju. Šta je sledeće?

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...