Monday 10 June 2019

Čuvaj se psa


Dok vam ovih dana pažnju odvaraćaju Dačićevim premeravanjem patke sa Kosovarima u UN, uličnim i kućnim pucnjavama, podrškama Vođi, Tadićevim lupetanjima, nevidljivim metroom i divljim svinjama, sve vreme treba imati na umu da u Srbiji poplave i dalje predstavljaju opasnost koja još uvek nije prošla. Samo su, po starom običaju, šutnute pod tepih da sačekaju bolji trenutak za dizanje rejtinga Šizoju i njegovoj ekipi.


Francuska buržoaska (građanska) revolucija iznedrila je, pored nacionalne države, svima dobro poznatu parolu: "Sloboda, jednakost, bratstvo". U međuvremenu je francuska država od nacionalne postala Ustavom garantovana građanska, što i dan danas bespogovorno važi (bez obzira na neke suprotne primere iz života, koji uglavnom služe da potvrde pravilo). Savremena nauka o društvu kaže da je ono "bratstvo" zapravo kolektivistički eufemizam za "sabornost" i pripadnost (poželjnoj) grupi, te da se sve češće umesto njega koristi "solidarnost" koja je daleko primerenija današnjici.
Srpska nacionalna država, nastajala otprilike u isto vreme kada i francuska, prolazila je kroz razne svoje metamorfoze da bi se nakon više od veka i po vratila na početak - primordijalni mulj u kome caruju palanačke strasti, radikalski nacionalboljševizam (samo naizgled oksimoron, ali zapravo to je tačan opis politike koja je ovde dominantna sto pedeset godina). Nasilje, laganje i pljačka od strane vlasti.
Domaći moto je povazdan bio i ostao: "SrBstvo, bratstvo, jedinstvo", čak i u rahmetli SFRJ.
Na to treba dodati "i poplave", kao najnoviji kohezivni izum koji već neko vreme spaja naciju.
Mislite da nije tako? Grdno se varate.
Da li je bilo izbora u Republici Srpskoj? Bilo je.
Da li je bilo poplava? Bilo.
Da li je bilo budalaština? Jašta!
Jednu od njih je u okolini Banja Luke snimo Draško Stanivuković, pa okačio na tviter:


Da li je bilo izbora u Republici Srbiji? Iha - svaki čas!
Da li je bilo poplava? Bilo, i još uvek su tu.
Da li je bilo budalaština? A kako bi drugačije...
Ovo je snimljeno u okolini Novog Pazara, takođe okačeno na tviter:


Isto.
Pod tepih, nizvodno, preko komšijskog plota... u bratski obor.
Ako ovo nije dovoljan dokaz bratstva i jedinstva Srba iz Bosne i Srbijanaca iz Srbije (kako "tamo" non-stop laprdaju), onda vam ni beskrajno zagrljeni Dodik i Vučić (i njihovi džeparoški "biznisi", savršeno razrađeni sa obe strane Drine) neće biti dovoljno dobri da progledate o kakvoj se zapravo bandi "nacionalnih radnika" ovde radi.
O teškim, preteškim lopovima koji odlično razumeju i koriste mentalitet Braće.
Srbima laž i krađa nikada neće biti preteške - samo ako su bratske.
Solidarno ćemo ih prećutati i progutati, kao i bezbroj puta do sada.
Nećemo se pobuniti protiv vlasti koja besomučno laže i krivi sve druge osim samu sebe što odbrana od poplava (i svih drugih elementarnih nepogoda) ne funkcioniše. Šta mene u Tekiji zabole za Knić, ako ja preko mesnog odbora SNS dobijem za džabe 300 frižidera, zamrzivača, šporeta i ostalih sokoćala?


Ma šta bre men' u Lučanima bole briga za Paraćin koji nije glasao za Vučića, kad smo mu mi pre neki mesec podarili 66% poverenja (a bilo bi i više, da ne beše nekih idiota), i će mu podarimo opet čim Vođa i nama uzvrati po tekijanskoj formuli. I ne samo to, će zahtevamo da se izbori ponove, ima da preokrenemo rezultat: umesto 66, more, sad će da ima 99% - i tačka.
Evropska unija godinama unazad Srbiji donira sredstva za unapređenje zaštite od poplava, i godinama unazad poplave prave istu, ako ne i veću štetu, a da niko ne zna (ili neće da kaže) gde nestadoše silni milioni evra za tu svrhu namenjeni. Važno je da bratska Rusija ne da Kosovo, ali ne da ni žutu banku pomoći ugroženima od poplava. Jbš preventivu, toga kod braće nema, da se ne posvađaju.
Stvarno - ko je na vlasti u ovih dvadesetak opština širom Srbije, u kojima i dalje važi opsadno stanje prouzrokovano poplavama? Zdrav razum svakako nije.


Lepo reče Mića, samo još da neko to i upamti, pa se uzme u pamet.
Trebalo bi i to imati na umu, neće da se baci. Niz rijeku.

Bernulijeva jednačina dinamike fluidnog srBstva/bratstva/jedinstva je na praktičnom primeru poplava po ko zna koji put bila iznova dokazana. Uzimala davala, presipanje iz šupljeg u prazno, uzvodno nizvodno, Mile Aleku & Alek Miletu. Čudo jedno, taj hidrostatički pritisak mrtvog mora u spojenim sudovima kvazidržava bez pravde i zakona.
Ču-do, velim.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...