Tuesday 11 June 2019

Prva partizanska plata



"PRVI PARTIZAN" a.d.
-IZVRŠNI ODBOR-
Broj: 13-05/19
Datum: 29.05.2019. godine
Užice
Na osnovu člana 58. Statuta "Prvi partizan" a.d. Užice i odluke generalnog direktora o prenosu ovlašćenja na izvršne direktore broj 192-100/19-1 i broj 192-100/19-2 od 08.02.2019. godine, a u vezi sa članom 114. stav 1. Zakona o radu ("Sl. Glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 - odluka US. 113/2017 i 95/2018 - autentično tumačenje) i članom 73. stav 1. alineja 6. Kolektivnog ugovora "Prvi partizan" a.d. (stupio na snagu 21.08.2018. godine). Izvršni odbor "Prvi partizan" a.d. Užice, razmatrao je dopis preprezentativnih sindikata "Prvi partizan" a.d. Užice: Samostalnog sindikata i Industrijskog sindikata od 28.05.2019. godine - da se zaposlenima koji su išli na miting "Budućnost Srbije", koji je u okviru kampanje koju je pokrenu predsednik Republike Srbije pod nazivom "Budućnost Srbije", koji je održan 19.04.2019. godine u Beogradu, plati naknada i jednoglasno doneo sledeću


O D L U K U

1. Zaposlenima u "Prvom partizanu" a.d. Užice koji su išli na miting "Budućnost Srbije", koji je u okviru kampanje koju je pokrenuo predsednik Republike Srbije pod nazivom "Budućnost Srbije", održan 19.04.2019. godine u Beogradu, odobrava se isplata naknade zarade u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci pre meseca u kome je zaposleni odsustvovao, prema spisku zaposlenih koji čini sastavni deo ove odoluke.

2. Zadužuje se šef Službe obračuna zarada za sprovođenje ove odluke.


O b r a z l o ž e nj e
Zbog velikog interesovanja zaposlenih u "Prvom partizanu" a.d. Užice da prisustvuju mitingu "Budućnost Srbije", koji je u okviru kampanje koju je pokrenuo predsednik Republike Srbije pod nazivom "Budućnost Srbije", održan 19.04.2019. godine u Beogradu, omogućen je odlazak zaposlenih koji su izrazili želju da prisustvuju mitingu.
S tim u vezi, a na osnovu člana 114. stav 1. Zakona o radu i člana 73. stav 1. alineja 6. Kolektivnog ugovora, Izvršni odbor je razmatrajući napred navedeni dopis reprezentativnih sindikata doneo odluku kao u izreci.

Dostavljeno:
po 1 x direktorima celina
1 x šefu Službe obračuna zarada
po 1 x predsednicima Sindikata
17 x oglasne table
1 x arhiva


IZVRŠNI ODBOR:
Generalni direktor Dobrosav Andrić, dipl.inž.maš.
Izvršni direktor za tehničko-tehnološke poslove i proizvodnju Mihailo Topalović, dipl.inž.maš.
Izvršni direktor za pravne i ekonomske poslove Dragan Dejić, dipl.inž.maš.

***
Eto, tako stoje stvari... NAŠI DANI... Evo u kakvoj državi mi živimo.
Nemojte se više rugati da dolaze za sendvič i dnevnicu! Evo, dakle, prosečna plata za odlazak na miting.
Zaista retko molim da se nešto sa moga zida podeli dalje... Sada molim sve, ali sve da podele ovu neviđenu gadost! Mislim da ovo treba da vide svi građani. A i premijerka da se malo zabavi.

Radoslav Milenković (Fejsbuk, 10.06.2019)

***
Objektivnosti radi, treba pojasniti neke stvari:
Sam tekst Odluke, tamo gde se pozivaju na član 114. Zakona o radu, zapravo je delimično prepisan u stavu 1. Odluke, jer i u samom Zakonu stoji doslovno ista formulacija:

Član 114
Zaposleni ima pravo na naknadu zarade u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu, za vreme odsustvovanja sa rada na dan praznika koji je neradni dan, godišnjeg odmora, plaćenog odsustva, vojne vežbe i odazivanja na poziv državnog organa.
Poslodavac ima pravo na refundiranje isplaćene naknade zarade iz stava 1. ovog člana u slučaju odsustvovanja zaposlenog sa rada zbog vojne vežbe ili odazivanja na poziv državnog organa, od organa na čiji se poziv zaposleni odazvao, ako zakonom nije drukčije određeno.

Zakon podrazumeva da je prosečna zarada zaposlenog osnov za preračun dnevne naknade za odsustvovanje sa posla u slučajevima koje Zakon definiše. Naknada zarade podrazumeva za taj dan isplatu preračunate dnevnice na osnovu prosečne zarade, a ne cele plate.
Međutim, problem nije u obrazloženju odluke da se zaposlenima umesto plate (zarade) za taj dan isplati naknada (dnevnica), već u obrazloženju - zašto.
Zakon ne prepoznaje "veliku zainteresovanost zaposlenih za miting Budućnost Srbije" kao osnov za isplatu nadoknade u vreme odsustvovanja sa posla, definisane u članu 114. Odlazak na Vučičev miting ne može biti uvršćen u razloge odsustvovanja opisane u tom članu, pa je tim i ova Odluka nezakonita.
Bila bi, da su u obrazloženju naveli da je odsustvovanje zaposlenih bilo pokriveno danima od godišnjeg odmora ili tzv. slobodnim danima (domaća izmišljotina za izbegavanje plaćanja prekovremenog rada), za šta bi po Zakonu, takođe, svako od njih morao da ima posebno rešenje poslodavca, shodno prethodno podnetom zahtevu za odsustvo - broj svakog pojedinačnog rešenja su morali da dopišu kraj imena zaposlenog u navedenom spisku onih koji su odsustvovali.
Naravno, mogli su da se pokriju i zahtevom za neplaćeno odsustvo - ali nisu. Ubeđen sam da bi skoro svi sa spiska čak i tada išli.
Mogli su mnogo toga, ali nisu.
Jer im se može.
I još nešto:
Zarada se obračunava na osnovu broja sati provedenih na radu pomnoženih sa minimalnom cenom rada u Republici Srbiji, uvećano za tzv. koeficijent koji "vuče" konkretno radno mesto. Naknada se obračunava na osnovu proseka za 12 meseci, i isplaćuje u slučaju odsustvovanja sa posla. Naknada se isplaćuje svakom zaposlenom shodno njegovom ličnom proseku, i nije ista za sve zaposlene, tako da sendvičari koji su išli na miting neće dobiti isti iznos kao što bi to bio slučaj da su im isplatili samo dnevnicu.
Postoji još jedan, dodatni zajeb za visokozainteresovane užičke prvopartizane - u mesecu sa većim brojem radnih sati, zarada je sigurno veća od naknade po proseku. Drugim rečima, maj mesec 2019. je imao 160 radnih plus 16 sati praznične naknade po proseku. Prosečna naknada za maj bila bi obračunata na osnovu prosečna 174 sata. To znači da su im isplatili za taj dan preračunatu naknadu koja je u maju za 2 radna sata manja od zarade koju bi ostvarili da su ostali na radnim mestima.
Ova Odluka je najverovatnije doneta (više od mesec dana nakon mitinga) zato što je neko pripretio inspekcijom i tužbom zbog stavljanja u neravnopravan položaj zaposlenih koji nisu bili zainteresovani poput svojih kolega.
Doduše, u nekim državnim firmama su ovu razliku prejašili time što su kradikalčići toga dana redovno došli na posao, pa se tek oko podneva ukrcali u autobuse i krenuli na miting. Shodno praksi uobičajenoj za "javni sektor", za 5 sati provedenih na radnom mestu prećutno se priznaje svih 8.
Šta je bilo sa onima koji su toga dana iz privatnih firmi otišli na miting (a sa svakim mitingom ih je sve više) - ne zna se ni u redovnom, kamoli u vanrednom stanju.

Da zaključimo: nema razloga za brigu, sendvičari "Prvog partizana" a.d. Užice neće dobiti celu prosečnu platu već samo zakonom predviđenu dnevnu naknadu. Za sve ostalo, briga je neizostavni deo naše odvratne svakodnevice.


Kradikal sam, tim se-e di-i-čim
To ne moože bi-iti svak

Cijena toga je prava sitnica, Bing.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...