Friday 2 October 2015

Društveni ugovor


Mi, GRAĐANI SRBIJE s pravom glasa, pružićemo političku podršku onoj političkoj opciji koja prihvata naš

DRUŠTVENI UGOVOR

  1. Tražimo političke predstavnike koji će zastupati interes naroda, a ne političke i finansijske oligarhije.
  2. Izabrane narodne predstavnike nećemo svojim glasovima dovesti na vlast. Smatraćemo ih privremeno izabranim službenicima od kojih očekujemo da rade u našem interesu, za pristojnu platu.
  3. Hoćemo pravedno društvo. Pravda je osnova i razlog postojanja države, kao i uslov njenog održanja. Za svakog čoveka su sloboda, ravnopravnost,  uvažavanje, solidarnost i jednakost šansi osnovne vrednosti i načela pravde.
  4. Tražimo srazmernu raspodelu društvenog bogatstva preko sistema progresivnog oporezivanja i redistribucije po načelu socijalne pravde.
  5. Zahtevamo najviše standarde u oblasti zdravstva, obrazovanja, socijalne zaštite, sudstva, ekologije po ugledu na modele koje su najrazvijenije zemlje ostvarile u tim oblastima.
Ukoliko prihvatite, pa potom izneverite ovaj DRUŠTVENI UGOVOR otpustićemo vas s posla na isti način na koji smo vas i zaposlili.



Prosto.
Naravno, svaku od tačaka treba doraditi i po svakoj od njih precizirati vrlo konkretno minimum zajedničkog interesa građana Srbije, ispod koga se ne ide. Većinski izborni sistem se podrazumeva kao obavezan, da se zna ko je ko, koga predstavlja, ko i kako će ga maknuti ako ga previše ponese gradivo.
Nedavno objavljena istraživanja (ehm...) raspoloženja biračkog tela kažu da velika izlaznost na izbore (75%) sigurno obara naprednjake s vlasti, dok drugospoda politički analitičari preporučuju opoziciji da obavezno "osluškuje šta se dešava u SNS".
Fantastičan predlog... za još jedan izborni sepuku.
Od sadašnje opozicije u Srbiji neće biti ništa - osim da ostanu na sceni kao jalovi pretendenti, a ne alternativa - dokle god ne počnu da osluškuju potrebe i zahteve onih od kojih očekuju glasove - počev od svojih partijskih članova, preko belih listića pa do bojkotaša. Ili, možda bi bolje bilo, obrnutim redosledom. Dakle, građana - birača, a ne glasača. Kada shvate da minimum zajedničkog interesa građana Srbije nije odlazak ovih ili dolazak onih na vlast, već ispunjenje stvarnih životnih potreba i rešavanje problema, tada će imati izlaznost 75% i dobiti glasove većine. Ako neće, slobodno neka se i dalje bildaju po teretanama, solarijumima, maratonima, šumama i gorama, čeliče jezičine po skupštini i peglaju obraze po kafanama, gađaju vicevima i doskočicama preko jutjuba i tvitera, sakupljaju predizborne kupone i markice po farmama - u crnoj podcenzusnoj rupi ima mesta za sve njih zajedno, i to višestruko.
Organizujte se u što više građanskih udruženja i inicijativa - korisnici kilavog grejanja, poreski obveznici, preduzetnici, potrošači i kupci, prodavci, nezaposleni, "zaposleni", stanovnici mesnih zajednica, roditelji, korisnici socijalne pomoći, manjinske zajednice, žrtve porodičnog, državnog i bezbroj drugih nasilja, kućni saveti, TV i svi ostali pretplatnici na dranje kože, otrovani vodom iz vodovoda, ljubitelji životinja, opljačkane štediše, sjebani rezervisti, svi vi obični Mali ljudi koje svakodnevno plaše, lažu i džepare na sve strane - napravite liste svojih konkretnih muka i predloge rešenja, pa ako vam se ovakva vlast ne sviđa, onda sve to ponudite onima u opoziciji. Da potpišu da će, kada uz vašu pomoć dođu da upravljaju vašom palankom ili državom, svakoga dana maksimalno raditi da ispune, ne obećano, već potpisano. Nema ovde ničeg naivnog, minimum zajedničkog interesa je danas isto što i minimum pristojnog života (ne preživljavanja), i sa tim nema zajebavanja.
Smatrate da je sve ovo idealistička besmislica, detinjarija, naivnost, možda glupost? Samo napred, braćo i sestre. Voli i On vas.
Glavni problem nikada nije predstavljala građanska neposlušnost, već građanska poslušnost.


Dakle, da ponovimo: u Srbiji bez društvenog dogovora neće biti ni društvenog odgovora. Ruso jeste bio (i još uvek ostao) u pravu, zato hajde da nešto po tom pitanju konkretno i konačno učinimo.
Da više ne živimo kao u onoj makedonskoj reklami.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...