Monday 24 June 2013

Otisak Nedelje - 23.06.2013.


Vanredni lokalni izbori u Zaječaru.
Upisan 55.281 birač, 69 glasačkih mesta, 50 odborničkih mandata, 9 izbornih lista. Izlaznost oko 55%. Jedno (veliko) biračko mesto zatvoreno još u podne, zbog tuče - izbore ponavljaju idućeg vikenda. Po prvim nezvaničnim rezultatima, cenzus su prešli SNS (40%), URS (33%) i SPS (11%). Baš, trojica na Trojicu. Svi ostali su podcenzusni, mada se oko 5% klackaju LDP i DSS (u trenutku dok ovo pišem).

Nikad više milo moje, gotovo je?

Od Timočke bune, prebijanja, kamenovanja pa čak i ubijanja seoskih knezova i pisara, stranački nepodobnih domaćina, podmetanja požara po kućama i dućanima pre sto i kusur godina - kao da se ništa nije promenilo u Zaječaru.
Predizborne batine u više navrata, prebijanje glasača i članova biračkih odbora na sam dan glasanja, zatvoreno (baš zgodno za dodatno sedmodnevno ucenjivanje) jedno od većih biračkih mesta pre kraja glasanja, laganje i najogavnije vređanje tokom kampanje, lokalna televizija kojoj pristrasnost leži u registrovanim delatnostima pri APR, nekakvo čudo od lokalnog političkog analitičara (OMG i toga u Zaječaru ima) na Mirkovićevoj TV predviđa Mirkovićevu pobedu nad Mirkovićevim dojučerašnjim gazdom i potom sigurnu koaliciju sa SPS koja sigurno prelazi cenzus, upravo odgledanu predstavu isti već najavljuje u Knjaževcu, Boljevcu, Majdanpeku, Kladovu, Negotinu... autobusi, mitinzi, sevaju minići i guzičice promoterki, papira bačenog na plakatiranje ima kao da je posečena omanja šumska oblast u Amazoniji, mržnja prolivena po ulicama i domovima jedne standardno kilave srbijanske palanke s početka XXI veka.
Na Mirkovićevoj TV Best, vrte pesmu Bisere Veletanlić "Nikad više, gotovo je milo moje".


Birači su odmah prepoznali kvalitet, pa su požurili da overe to prepoznavanje. Kako su prepoznali, tako će kukati.
Međutim, stvar nije tako prosta tj. još je manje smešna.
Ovi izbori, zapravo, nisu Otisak nedelje. U pitanju je nešto drugo.
Zaječarski vanredni lokalni izbori prvo su ozbiljno i veliko unutarporodično odmeravanje snaga boršč-vlasti sa sedištem u prestoničkoj Nemanjinoj ulici. To što su se lokalni oborknez i oborinhabitant nameračili jedan na drugoga, možda znači samo sirotim Zaječarcima, i to u onom delu po pitanju toga kome će nadalje plaćati frustracije i fiks-ideje lokalne vlasti. Zemun nije bio, niti je mogao da bude primer koji bi oslikao stanje stvari. U Zemunu ta ekipa jednostavno ne može da izgubi, kako god se zvala. Zaječar je, međutim, nešto sasvim drugo: centar mini kraljevstva trećeg po sili čoveka političkog krpeža nedavno preimenovanog u "URS".
Sugrađanima Zorana Radmilovića jedino je bilo dopušteno da se odluče za koga će glasati, između dva ponuđena slona u zaječarskoj staklari, koja već godinama ionako proizvodi samo srču i ništa drugo. Izbor je bio samo to - i ništa više.
Međutim, Zaječarci su ponovo perfidno uvučeni u visoku lokalnu politiku, gde se lokalni izbor polako ali sigurno pretvorio u referendum priklanjanja Vučiću ili Dinkiću, a u toj situaciji konačni ishod bio je više nego poznat već unapred. Ti lokalni izbori bili su dubinsko sondiranje jedne od većih srbijanskih opština kako će sluđeni narod reagovati na batinaše, kako će u jednom od najjačih centara URS (kao koalicionog partnera SNS) glasati za Gospodara Vučića i njegove antikorupcijske lupinge, tj. kako će Dinkić reagovati u danima koji slede.
Aleksandar Vučić je večeras izmirio svoj dug Mirkoviću za one džakove kupusa i glasačkih listića koje je od njega dobio u maju 2012. godine. Pitanje je da li Mirković zaista razume u šta se upleo, (trenutno samoproklamovanom) pobedom na lokalnim izborima u Zaječaru.
Glasanjem za face sa bedževa na reverima glavonja, odrađena je planirana šihta i - dosta. Sad svi na svoje zadatke. Kako reče večeras Mirković u svom TV studiju oko 21:30 svojoj TV voditeljki, "ja sad moram da idem, nemam više vremena za priču, odmah počinjem da radim".
Žao mi je Kralja Ibija i njegovih podanika, talibani će im svima sastrugati likove i to vrlo brzo, špahtlom za krempite.
Svaki član SNS na teritoriji Istočne Srbije, znao je u nedelju da će Mirković na svojoj TV Best, u 21:30 proglasiti svoju pobedu bez obzira koji stvaran rezultat izbora bio. Informacija je proverena.


Da pogledamo i taj "viši" nivo ovih lokalnih izbora.

Za sada samoproklamovana i nezvanična pobeda SNS u Zaječaru, imaće svoje posledice po politički i ini život Srbije na nekoliko nivoa. Onaj zaječarski, već je opisan.

Sledeći je negotinski:
Večeras su gomile Vučićevih i Mirkovićevih supozitorija u TV studiju oduševljeno najavljivale koaliciju sa SPS, ali i dalji pohod na Knjaževac, Boljevac, Majdanpek, Kladovo i Negotin ("gde su socijalisti još uvek jaki" - da citiram neku kandidoidnu budalu u roze košulji, predstavljenu kao "politički analitičar"). Ehmkahm...
Nepobeda URS u Zaječaru, ponovo u prvi plan baca ultimatum negotinskih demokrata upućen SPS partnerima u vlasti, da im shodno koalicionom sporazumu vrate mesta direktora JKP, zamenika direktora JP za građevinsko zemljište, predsednika Skupštine opštine Negotin i zamenika predsednika opštine. Ako se to ne ispoštuje, napuštaju vlast. Zbog poraza URS pada i ucenjivački kapacitet lokalnih URSuljica za novu koaliciju u Negotinu, mada bi ulazak SPS u zaječarsku vlast povratio "pregovarački" potencijal URS uz ucenjivanje vanrednim izborima i u negotinskoj Psihorupi. Pančevačka ili caribrodska formula uopšte nisu nemoguće u Negotinu; u bilo kojoj od te dve, kratkih rukava bi ostali jedino socijalisti sa "svojih" 17 odbornika (od ukupno 45), nastalih od 8 redovnih sa izbora + 9 pokradenih od drugih stranaka (čitaj DS i SNS). Btw, tako su i G17 po formuli 4 - 2 + 5 postali URS sa 7 odbornika. Bernulijeva jednačina šibicarenja, u praksi.
Kako god bilo, nijedna od ovih varijanti neće moći da traje duže od osam meseci, koliko je preostalo do redovnih lokalnih izbora (mart 2014). Biće to period prepun bljuvotina, krađa, lupanja službenih automobila, istraga, privođenja i saslušanja, pretnji i ostalih lokalpatriotskih idiotarija. Gubitak vlasti za URS u Zaječaru, blago jača negotinski DS i mnogo više SNS, dve ekipice koje se u poslednje vreme previše "nešto muvaju" po istim mikrokordinatama.
Šta će tek biti sa najavljenim prelaskom još tri "nečija" odbornika u URS, najavljenim za utorak - ostaje pitanje na koje možda i ne bude dat odgovor.
No, sve su to samo sitnopalanačka trabunjanja paćenika napaljenih na nerad i zloupotrebu funkcija, kojima se sada tresu gaće jer samo što su se nedavno prešaltovali iz jednog u drugo jato a već je na vidiku treće. Preko brda, iz pravca Zaječara.

Onaj naoko ozbiljniji, republički nivo rezultata današnjeg cirkusa u Zaječaru, daleko je gadniji po mogućim posledicama koje će osetiti svi građani Srbije - bez izuzetaka.

turkey fight

Poraz Ničića globalno oslabljuje URS i Dinkićev zabran u Vladi.
To će dodatno ohrabriti Toma i Džerija da se osete kao ćurani u vreme parenja, osile i uskoro krenu na rodni Kumrovec Šumadijski, jer im Verko Neposlušni (baš kao i Ničić, ili donedavno borski Spaskovski) predstavlja banderu u oku. Zaječarski prelom leve Dinkićeve ruke donosi novo vaganje snaga u ionako nestabilnoj vladajućoj koaliciji, koja je sa inkorporiranim Dinkićem i Dačićem konstantno na nekakvoj klackalici od svog formiranja. Ne bi me začudilo da vrlo brzo vidimo kako pseudokulirani Vučić ume da preti i javno&direktno svojim koalicionim partnerima, a ne samo izokola (preko Ničića ili Bajatovića).
Pobeda SNS u Zaječaru dodatno slabi koalicione kapacitete svih ostalih srbijanskih stranaka, koje ionako sve više liče na buljuke posranih gohlubova što čuče po soškama i samo čekaju da im Gospodar Vučić namigne pa da utrče na teren prepun krtičnjaka i Vučjih jama i na kome izduvani fudbal privilegija svaki čas odskače u sasvim neočekivanim pravcima.
Ova pobeda naprednjaka naročito slabi Dinkićev čuveni ucenjivački kapacitet, partituru koju je uvežbao skoro do savršenstva.
Poraz URS u Zaječaru, preusmeriće Dinkićevu ekipicu lagano ka LDP, DS i LSV - kako se to već neko vreme škraba po tzv. domaćim medijima, uz nedavno dodatno Čedelinkovo prolupavanje o "ujedinjenju LDP i DS u jednu stranku" i potrebi saradnje sa neizostavnim učesnikom i rušiteljem svih postmiloševićevskih vlada, čije ime svi vrlo dobro ovde znaju. Ne pomerio se.
Vic, koji danima kruži, da "Vučić priča onako tiho i smireno kako ne bi probudio radikala u sebi", nije nikakva izmišljotina. Oni već odapinju na adresu EU pretnje vanrednim parlamentarnim izborima ukoliko ne dobiju datum početka pregovora o pridruženju; da - Oni a ne Srbija. Njima "prete", ali podrazumeva se da će se svetiti nama Niščima.
Kada se ova poslednja budalaština prevede na običan srpski jezik, rečenica glasi: Zajebaćemo ih, daće nam taj pusti datum. Naravno, raspisaćemo odmah vanredne izbore baš zbog toga, da sve ostale svedemo na 5,01% ili manje - pre nego što se Šešelj vrati sa zasluženog višegodišnjeg odmora.
Zato što se oni jedino njega boje, jer jedino oni znaju i zašto.

Običnog Zaječarca se ne tiču druga dva posledična areala, baš kao i običnog Negotinca ili običnog bilo-gde-Srbijanca. Problem je u tome, da se iskreno pribojavam kako sam u pravu za sve što je ovde napisano, a da to zapravo ne želim. To, da budem u pravu.

I niko, ali baš niko da spomene broj nevažećih listića.
Možda ih nije ni bilo.

***
U ponoć, b92 objavljuje da i LDP prelazi cenzus. To znači da i "od njih ipak zavisi" ko će formirati zaječarsku komandu grada, jer se odnos snaga unekoliko promenio: SNS 39%,URS 34%, SPS 11%, LDP 5,5%. Konačni obračun ovog ludovanja neće biti poznat do naredne nedelje u 20h, kada se zatvara batinaško biračko mesto Velika Jasikova na kome ima oko 1200 birača (nešto više od 2% ukupnog broja Zaječaraca sa pravom glasa). I dalje su sve opcije otvorene, moguća je i vlast URS uz pomoć SPS i LDP. Sedmica koja je pred nama, biće prepuna kombinacija, presipanja iz šupljeg u prazno, pretnji, obećanja, kupovina i prodaja, laganja po svojim i tuđim medijima, brujaće telefonske žice i zunzare u praznim glavama, niko neće ništa raditi, ceo Zaječar pretrnuće od iščekivanja ko će mu krojiti sudbinu naredne četiri godine. Noćno kretanje tim gradom biće unekoliko otežano onima koji otvoreno iznose sopstveni politički stav. Slaba ulična rasveta, rupe u kolovozu i ostale standardne protivpešadijske prepreke tako drage aktivistima
Baš se zgodno namestiše te batine i potonje odlaganje poslednjeg čina izbora, zar ne?

Dakle: Dimitrovgrad ili Pančevo - šta je vaš Otisak Nedelje?

Saturday 22 June 2013

Tammuz


Prvo što mi jutros pade na pamet beše Tammuz.
Pitam se samo zašto - kao, ne znam da je juče završeno proleće i počelo leto...

Tammuz (hebr.), Dumuzid (akad.), Adonis (gr.) - Sumerski bog vegetacije, pastirsko božanstvo i družbenik boginje Inanne (Ishtar, Venera)
Tammuz - deseti mesec civilnog jevrejskog kalendara (arapski Temmuz, tj. gregorijanski Jul), koji ima 29. dana i počinje na dan prvog mladog Meseca posle letnjeg solsticija; mesec koji pokriva završetak proleća i početak leta; Tammuz je i mesec u kome su se desili neki od bitnih Biblijskih događaja: slavljenje Zlatnog teleta, pad Jerusalimskog hrama (dva puta), Ezekilj vide kočiju nebesku, Mojsije je pučanstvu priopćio Deset zapovesti, Jošua naslednik Mojsijev zaustavi Sunce na nebu...

U Srbiji je, narafski, Tammuz (kao prelazni mesec) podjednako moguć i nemoguć - zavisno od ugla gledanja. Interreligijski je nemoguć. Klimatološki, kada su u pitanju vrućine - naravno, moguć i obavezan.
Društveno-politički? E, tu nastaju problemi.
Prvo da razmotrimo moguću opciju, ona je bar jasna: ovde privid politike toliko dovodi društvo do usijanja da najavljeno globalno zagrevanje u stvari liči na željno očekivano rashlađenje usijanih glava vođa i pripadajuće im Nacije. Sa te strane gledano, ovde leto nikada ne prolazi.
Međutim, dihotomija Tammuza srBskog je ono što omogućava domaći pseudopolitički paradoks realnim, čak povremeno opipljivim pa i - mirišljavim.
Tammuz-leto godišnje doba u Srbistanu je nemoguće. Zato što letu uvek prethodi proleće, a toga ovde nema. Dokazi za to su brojni, ali onaj najstariji, koji narod najduže pamti, pokazuje koliko je ovo društvo duboko zaglibljeno u sopstvenoj samoljubivoj nemoći da pomogne sebi.


Skoro svi narodi ovozemaljski imaju istu ili sličnu izreku kako "jedna lasta ne čini proleće". Laste su ptice-selice koje u jesen beže u toplije krajeve, u proleće se vraćaju na mesta kojih se sećaju još kao žumance u gnezdu. Njihov masovan (i organizovan) povratak najavljuje i potvrđuje konačni odlazak hladnih dana i zime, i označava početak novog perioda bujanja, vegetacije, izobilja, života.
Golubovi, nasuprot lastama, spadaju u ptice-stanarice - strogo ornitološki gledano. Društveni život golubova donekle podseća na onaj kod kokošaka. Međutim...
To "međutim" povod je cele ove priče.

Srbiju laste zaobilaze. 
Ne, nije u pitanju nikakva radijacija, Teslin štit, sokolarenje ili neka druga pošast opasna po ove ptice. Jednostavno, za laste u Srbiji nema mesta. Njihovu eko-nišu zauzeli su golubovi. U okruženju Srbije više nema zemlje koju nije zahvatilo "Proleće" građanske neposlušnosti, demonstracija i otpora ludilu debeloguzih besomuka koji su zajahali fotelje i budžete, apsolutno ubeđeni u sopstvenu nesmenjivost, blagosiljanu nezainteresovanošću građana.

teorija & praksa

Bez lasti nema proleća, puk i golubovi ovdašnji to dobro znaju. Ovi drugi, uspeli su da svojim združenim delovanjem pomere političke magnetne polove i izvedu nešto što ni priroda ne može - da između tih polova više ne postoji nikakva razlika, da se iz metafizike ovaploti društveni bastard pomirenja i apatije, privida nade i poverenja u dokazane uništitelje istog, poklapanja polova u svim znanim i neznanim dimenzijama, pozama i katama. Nečega, što se u ovdašnjim kokošinjcima i golubarnicima naziva - politika.

Golubovi-prevrtači i golubovi-preletači su najbrojnija vrsta domaće gamadi, nalik svojim pticolikim imenjacima. U narodu ih još zovu i ptice-serice, jer najviše vole da praktikuju drugi deo svog naziva, i to najviše po svom bivšem jatu. Zapravo, radi se o humanoidnoj podvrsti parazita koja je samo spolja nalik homo sapiensu ili - daleko bilo - homo erectusu, s tim da svaka sličnost tu nadalje prestaje. Po ponašanju su rod pijavicama i krpeljima, od kojih se razlikuju po savršeno automatizovanoj upotrebi dva prsta za glasanje. Glavna razlika u odnosu na ljudski rod je baš u nepostojanju kičme, sa kojom nikada ne bi mogli da se provuku kroz najsitnije pore normalnih društvenih odnosa.
Hoćete primere? Evo nekoliko najsmrdljivijih:


- ministar aflatoksinske poljoprivrede Knežević, iz DS u SNS
- ministarka alternativne energetike Mihajlovićka, iz G17 u SNS
- većina (pre)ostalih ministara, iz SRS u SNS
- kandidat za zaječarskog poslanika dr. Tadić, iz DS u SNS
- Beoslon Mirković vs Ničić, iz Pokreta "Živim za Krajinu" Bor u SNS Zaječar
- direktor RTB Bor Spaskovski sa skoro celim poslovodstvom & lokalnim odborom, iz URS u SNS
- bivši "stari zaječarski demokrata" Bađević, iz DS u solo GG hiperinventivnog naziva "Za Zaječar", koja fiktivno izlazi na izbore sama a činjenično suflira SNS (na gornjoj slici, naočarac u levom uglu iza Vučića)
- negotinski agrolibomenadžer Milivojević, iz LDP u SPS
- bivši negotinski predsednik opštine V.Đorđević, iz DS u SPS
- ladyspokesman negotinskog parlamenta Rakić, iz DS u URS
- buljuci ovdašnjih odbornika koji gangbangerski bauljaju u krug po Negotinu, na relaciji DS-URS-SPS sa najavom još novih akrobacija, već naredne nedelje
- isto, samo po pitanju direktora lokalnih preduzeća i ustanova, dokazanih i prokazanih izvršilaca najbesmislenijih partijskih zadataka, najčešća relacija SPS-DS; mada, nikad se ne zna...
- Dverinje novosadsko uteče u Treću Srbiju i fotelje Informatike a.d.
- Dušan u Čekovićku, Sanja u Petrovića, i SVISVISVI Zajedno za Srbiju od levog (Šabac) do desnog kornera (Negotin)
- Stanković leskovački, iz DS u LDP
- stanovita novosađanka A.Jerkov, iz LSV u DS
- kraljevački ex-gradonačelnik Simović, iz DS u LDP
- dimitrovgradski ex-predsednik opštine V.Dimitrov, iz DSS u DS u SNS za poverenika, sa pečatom DS i dalje u svojim rukama
- novobečejski Vrebalov, iz LDP u DS
- lokalne koalicije DS i SNS: Priboj, Pančevo, Rakovica, Aleksandrovac, Lazarevac
- lokalne koalicije LDP sa SNS (i DSS): Pančevo, Dimitrovgrad, Novi Bečej, Čukarica
- brišući let u Prokuplju, iz LDP u URS
- krda istih koja u stampedu pretrčavaju iz SPS u JUL u SRS u DSS u DS u SPS u SNS u...

Ima, i biće ih još, dokle god se narod ovdašnji bude ponašao kao kokoši kratke pameti, koje zanima samo da prebiru po bunjištu prezasićenom otpadom štetočina, ne pitajući se gde se delo to Proleće.

aktuelni kompaSNS

Taktika ptica-serica zaista je lukava&efikasna: znaju oni da se laste orijentišu prema položaju Sunca u odnosu na horizont, kao i uz pomoć sopstvenog unutrašnjeg kompasa koji usklađuju sa magnetnim polovima Zemlje. I tako su došli na, neverovatnu ali funkcionalnu, ideju - da pomešaju i izjednače polove, da svi postanu isti, a da onima kojima je bitno - to više ne bude tako.
Zbunjene laste su jednostavno odustale od daljeg zanošenja povratkom u Srbiju.
Ko nema svoje laste, nema ni sopstveno Proleće - sa velikim P.
Dublja društvena ili psihološka analiza u ovom slučaju postala je bespredmetna i jalova. Plitki umovi, koje treba rastumačiti, neminovno dovode one koji to pokušaju, direktno u plićake bezumlja gde se svako iole razuman obavezno nasuče i ostavi kosti, ugradi ih u temelje sumanutosti i tako ih još više ojača.
Vreme analize u Srbiji je odavno prošlo.
Proleće otpora, trenutno jedinog globalnog vida samoodbrane građanina-pojedinca, u Srbiji se ne nazire čak ni u tragovima. Ovako efikasno otelotvorenje Zemlje Dembelije zapanjilo bi čak i fra Majkla od Kildera, autora "Kilderskih poema (o Zemlji Dembeliji)". Narodski rečeno, gubari gotovanski su se razvili do stadijuma neistrebivosti.
Srbija nije Utopija, Arkadija, Šangri-La, Eldorado, zemlja izobilja, meda i mleka, gde sirevi padaju sa neba i niko nije bolestan; međutim, Srbija neodoljivo podseća na Kukulend, Zemlju lujki, Raj za budale, u kome je utopistički misliti kako može bolje od ovog gliba u kome se svi valjamo. Zemlja naroda toliko lenjog, da ga čak mrzi da se zabrine za sopstvenu budućnost, kamoli - pu, pu, dalekobilo! - za nju i pobrine.
Leonardo da Vinči bi garantovano crko od muke, kada bi mogao da čuje kako perpetuum mobile zaista postoji, i to u Srbiji.

***
New Model Army u svojoj pesmi "Lurhstaap" možda na najbolji način opisuju Srbiju s početka XXI veka:

One swallow never made a spring
You can buy a crown - it doesn't make you king
Beware the trinkets that we bring
tj.
Jedna lasta nikada nije činila proleće
Možeš kupiti krunu, ali te to i dalje ne čini kraljem
Čuvajte se tričarija koje vam donosimo...

Pesma je napisana 1990. godine, nekako u vreme početka našeg Sunovrata.
Baš, tričarije, a narod i dalje besomučno kupuje. Kao mutav.


Laste definitivno neće ove godine doneti Proleće u Srbiju. Neće ni Tammuz.
Proleće (sa velikim P) će morati da dođe samo, iz naših glava - tako, i nikako drugačije.

Wednesday 19 June 2013

Leave me alone, bre


Da li znate ko sve poseduje vaše lične podatke?
Zašto je Vaša privatnost važna, čak i kada nemate šta da krijete?

Pravo na privatnost zagarantovano je brojnim domaćim i međunarodnim dokumentima. U Srbiji je 2008. godine usvojen Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, kojim je utvrđen skup i način zaštite prava lica čiji se podaci na razne načine prikupljaju i obrađuju. Ovim zakonom su definisane obaveze svih fizičkih i pravnih lica, tj. organa vlasti koji obrađuju lične podatke. Poslove zaštite podataka o ličnosti vrši republički Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Sa sajta Poverenika možete preuzeti i Priručnik o primeni Zakona, ukoliko ste zainteresovani ili stručno angažovani u toj oblasti.

Case(s) study:

29.05.2013. Negotin, galerija Doma Kulture, pre podne
Prezentacija projekta Zaštita privatnosti u Srbiji: Analiza primene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti


Građani Srbije se svakodnevno suočavaju sa nezakonitom obradom ličnih podataka, do čega dolazi iz neznanja, nepažnje, a u nekim slučajevima i zloupotrebe. U cilju unapređenja stanja u ovoj oblasti, Partneri Srbija i Mreža CHRIS su krajem 2012. i početkom 2013. godine sproveli istraživanje o primeni Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u praksi, analizirajući rad više od 50 subjekata. Istraživači su na konkretnim primerima ispitali da li ministarstva, sudovi, lokalne samouprave, zdravstvene ustanove, obrazovne institucije, javna preduzeća, političke partije i privatni subjekti postupaju u skladu sa odredbama Zakona, da li poštuju odluke Poverenika, da li na adekvatan način obrađuju lične podatke građana. Tokom prezentacije predstavljen je i deo istraživanja koji je realizovan u opštini Negotin, ponuđene preporuke za unapređenje primene Zakona, kao i analiza četiri konkretna primera: Evidencije MUP o legitimisanim licima, Evidencije sportskih klubova o vlasnicima ulaznica za sportske događaje, Najavljeno uspostavljanje centralizovane baze podataka o pacijentima i Analiza postupanja političkih partija u ovoj oblasti.
Najveći broj slučajeva nepoštovanja Zakona i rokova od strane rukovalaca podacima odnosio se na neodgovaranje na zahteve koji su im bili upućeni. Zabrinjavajuće je i to, da su Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata iz Niša, Osnovni sud u Valjevu i Osnovni sud u Loznici prosledili nepotpune pa čak i neistinite odgovore.
Opština Negotin je navela da ne poseduje interne akte u ovoj oblasti, navodeći da je na to "ne obavezuju pozitivni propisi Republike Srbije". Na pitanje da li su preduzete mere zaštite ličnih podataka, odgovor nije dat.
Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta za promociju i unapređenje primene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji su podržali Delegacija EU u Republici Srbiji i USAID Program za reformu pravosuđa i odgovornu vlast (RGA).

And now, naša omiljena tema: Partije sa posebnim potrebama (u daljem tekstu PsPP).

Tokom diskusije koja je sledila prezentaciju, nemali deo vremena protekao je u razgovoru na temu ponašanja političkih partija i načina kako one namerno ili ne narušavaju privatnost građana - u manjoj ili većoj meri. Pričalo se o primerima koje su bili obrađeni u istraživanju, kao i o lokalnim, negotinskim varijantama istih, koji su se zbog svog karaktera našli ispod horizonta radara ovog projekta.



Analiza primene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti:
slučaj političkih partija (video)

Zahtevi za ostvarivanje prava u pogledu obrade podataka o ličnosti dostavljeni su na adrese: SNS, DS, SPS, G17+, LDP i DSS. Zahtevi su sadržali pitanje da li partija poseduje podatke o tražiocu u kopijama izvoda iz biračkih spiskova ili u drugim zbirkama podataka o glasačima. U zahtevu je posebno navedena opština na čijoj teritoriji istraživač ostvaruje pravo glasa, kako bi se rukovaocu olakšalo postupanje po zahtevu, ukoliko rukovalac smatra da pri sačinjavanju odgovora treba da konsultuje svoj lokalni opštinski odbor.
Na zahtev su u zakonom predviđenom roku odgovorile SPS i DS, dok su preostale četiri partije propustile da to učine, zbog čega su istraživači izjavili žalbe Povereniku protiv njih.
U odgovoru DS navodi se da oni ne poseduju nikakve podatke o istraživaču, i da je zbirka podataka o članovima stranke jedina zbirka koju ovaj rukovalac poseduje. Stekao se utisak da ovo nije u potpunosti tačno, jer zbirka podataka o zaposlenim osobama u stranci takođe predstavlja zbirku podataka o ličnosti, koju DS svakako poseduje a ne navodi. U odgovoru SPS je navedeno da oni ne poseduju nikakve podatke o istraživaču, osim podataka koje su prikupili prijemom upućenog zahteva. Pa ko razume šta ovo znači - razumeo je.
Poražavajuća je činjenica da su samo dve PsPP odgovorile na Zahtev za ostvarivanje prava u pogledu obrade podataka o ličnosti. Protiv onih koje to nisu učinile, istraživači su Povereniku izjavili žalbe, na koje do zaključenja ovog projekta (25.03.2013. godine) nije dat odgovor.
PsPP u Srbiji takođe spadaju u obveznike Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Njihova obaveza je da se pridržavaju Ustavom definisanih načela koja uređuju oblast obrade ličnih podataka. U tom smislu, obrada podataka o ličnosti od strane PsPP, dozvoljena je ukoliko za to postoji zakonski osnov ili pristanak građanina.
Građani Srbije su imali priliku da primaju pozive ili poštanske pošiljke od strane PsPP, u kojima ih one pozivaju da iskoriste svoje pravo glasa, plus - u njihovu korist. Uočeni su primeri slanja čestitki za punoletstvo, kojima se građanin poziva da iskoristi svoje biračko pravo koje stiče punoletstvom. Veruje se da PsPP poseduju zbirke podataka o tzv. sigurnim glasovima (u negotinskoj agroliberalnoj varijanti se to zove sigurnosni glasovi), članovima biračkih odbora koje one delegiraju, kao i druge zbirke podataka. O korišćenju zbirki podataka građana (koje formiraju organi vlasti) od strane PsPP, Poverenik napominje da se ti podaci ne smeju umnožavati te da upotreba tih podataka o ličnosti u svrhe radi kojih nisu uspostavljene "predstavlja kažnjiv prekršaj, a pod određenim okolnostima i krivično delo".
Nijedna od obrađenih PsPP (do dana zaključenja projekta) nije ispunila Zakonsku obavezu prijavljivanja zbirki podataka u Centralni registar na sajtu Poverenika, što ukazuje na mogućnost zloupotrebe ličnih podataka građana od strane PsPP, kao i da ta mogućnost nije nimalo zanemarljiva. 
Povereniku je upućen predlog da sprovede nadzor u cilju utvrđivanja da li postoje partijske evidencije koje nisu predviđene zakonom, a koje sadrže podatke o građanima čija se obrada vrši bez njihove saglasnosti.

...

29.05.2013. Negotin, popodne


Istoga dana, dođeš kući - a u mailboxu te zaskoče neki od spominjanih. Vele, "daj podatke svih koje znaš u Zemunu, da idu i glasaju za LDP".
Eksplicitan poziv na više nego očigledno kršenje Zakona o kome je bilo priče par sati pre toga. U nekada radikalskom a sada naprednjačkom Zemunu, DžDP traži lične podatke tvojih prijatelja i rođaka koji nisu članovi njihove udruge, da bi im potom grebali na vrata, prozore, dveri, upadali kroz dimnjake, disali za vrat i zatrpavali SMSovima i mejlovima do besvesti - i nazad. Inače, ovakvi mejlovi stižu na adrese svih koji su bili drugovi-članovi ili to još uvek jesu, bez izuzetaka. Stižu i na adrese onih koje su automatski prevlačili 2007. u članstvo iz GSS i pored izjava da ne žele da budu članovi te PsPP ili su čak postali atomi neke od ostalih ekipa Istih.



Ta PsPP je prošle godine pozivala građane da glasaju za Borisa Tadića, posle ptijalinskog potopa upućivanog na njegov račun mesecima pre toga. Nema veze sa zloupotrebom ličnih podataka, ali ima sa tri velika slova X: politički promiskuitet sa finansijskim ishodom.
Ukoliko su mislili da pozivom na glasanje za Borisa Tadića spašavaju Srbiju u drugom krugu predsedničkih izbora, od koga to onda spašavaju Srbiju ulaskom u lokalne koalicije sa SNS?
Možda se ovaj gornji poziv nije ni odnosio na Tadića, već na... Tomu Sepulturu?

Ovonedeljni pozivi koji pljušte na sve strane, da se fizičkim ili e-glasanjem učestvuje u izborima za predsednika DžDP, na kojima Čedomir udara na Jovanovića, nisu kršenje nikakvog zakona. Nisu, kao što je i sanak pusti obećanje iz 2011. godine kako je to "poslednji najdemokratskiji izbor predsednika partije sa samo jednim kandidatom". Pretpostavljam da je to razlog što nigde nisu zvanično objavljena imena kandidata (džedepeovski singularni plural) za predsednika stranke. Unutrašnji nemir, nadutost protiv koje čak ni koren miloduha (levisticum officinale) ne pomaže.
No further comments.

Za ovakav DžDP to uopšte više nije čudno - kako širom Srbije sklapaju sve više lokalnih koalicija sa SNS, tako sve više liče na SRS, naročito procentualno. Rezultat u Zemunu dokazuje ovaj trend, Zaječar će ga samo potvrditi i ojačati.

A Zemun je zakon jači od Zakona. Naročito za one kojima je do poštovanja zakona (plural) stalo taman koliko do toga šta građani zaista o njima misle. Ovih dana se, u okviru predizborne kampanje, ulicama Zaječara valjaju krda ćelavih i mišićavih zemunskih (ispostavilo se potom i kruševačkih) naglasaka, tablica i kičmoispravljača, padoše prve i druge predizborne batine (geografsko poreklo bilo je garant određenih psihofizičkih aktivnosti do predizborne tišine). Pade i ribanje lokalnog naprednjačkog iverja otpalog sa Ničićeve klade vertikale vlasti, naročito posle mitinga URS koji je bio daleko posećeniji od naprednjačkog, iako su na oba došli kako beogradske glavešine obe PsPP i njihovih privezaka, tako i buljuci autobusa iz okolnih opština. A i šire. Dinkićev miting u organizaciji Oborkneza Ničića, ispade daleko organizovaniji i masovniji od Vuk&Vučićevog u organizaciji Beoslona Mirkovića.



U sklopu zemunske muke, ni PsPP poznatija pod umetničkim imenom "SNS" nadasve (ali i povijesno) nije imuna na idiotarije i kršenje zakona. Za majske izbore 2012. godine, zatrpavali su sve redom SMS pozivima da se na izbore izađe i glasa za njih. Nekada sam bio član LDP, zbog čega i dalje imaju moje lične podatke (što je sasvim legalno dokle god im se ne ospori pravo njihovog korišćenja), ali odakle bre naprednjacima broj mog mobilnog telefona kada se u životu o njih nisam ni očešao?!!
Ukoliko je palanačka zajebancija u pitanju, uopšte nije smešno - naprotiv.
Ako me je tek nešto iznerviralo, to je činjenica da je u razgovoru posle prezentacije pomenutog projekta, a u kontekstu cinkarenja brojeva svojih korisnika, spomenut i jedan od operatera mobilne telefonije koji ordinira u Srbiji. Nažalost, kancelarija Poverenika još uvek nije uspela da pribavi dokaze za ovakvu (neformalnu) tvrdnju koja se tom prilikom mogla čuti.

Po izjavi ljudi koji su realizovali ovo istraživanje, na osnovu starog zakona u ovoj oblasti (koji je važio od 1998. do 2008. godine), Siniša Bakarec (DSS) nikada nije bio predmet istraživanja niti pokretanja postupka zbog čuvenog kopiranja opšteg biračkog spiska Republike Srbije 2002. godine, kopiranjem diskova na laptopu koji je držao na kolenima - u WC-u tadašnje Savezne Skupštine.

Sve u svemu, istraživanje CHRIS mreže odbora za ljudska prava, kao i svakodnevni primeri divljaštva, sumanute neodgovornosti i bahatosti stranaka u odnosu prema građanima, kao i činjenice da u tome (na)prednjače oni kojima su usta najviše puna €pejstva, pokazuju i dokazuju koliko je naše društvo daleko bliže dobijanju socijalne dijagnoze po Međunarodnom šifarniku bolesti, nego dobijanju datuma o početku pristupnih pregovora sa EU. I to katastrofalno zasluženo.
Preporučio bih svim postojećim PsPP, da pod oznakom "urgentno" u svoje statute unesu stavku kako im je odsadpanadaljeiubuduće stranačka boja - bela. Da ne budu posle opet iznenađeni kada ih birači nevažećim listićima obele i ispodcenzuse. A hoće, jer trenutno na tržištu drugog i proverenog leka za simptome te pošasti - nema. Za istrebljenje uzroka je ipak potrebno nešto drugo, i jače.
Zbog toga su se ekipice toliko i uzvrpoljile, pa skidaju tesne gaće pred naprednjacima - tražili im to ovi, ili ne.

Protiv ovakvog, najblaže rečeno neodgovornog ponašanja PsPP, pravna pouka je da im pošaljete Zakonski propisan upit da li poseduju vaše lične podatke i za šta ih sve koriste. Ukoliko vam ne odgovore, podnesete prigovor Povereniku zbog njihovog nepoštovanja predmetnog zakona, a njegova obaveza je da im uputi nalog da ga ispoštuju. Tu se priča, manje više, završava jer Zakon ne predviđa sopstveno izvršenje pod prinudom ili neku težu sankciju za one koji ga ne poštuju. Pre nekoliko meseci je najavljena moguća izmena Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koja bi donela i elemente krivične odgovornosti, samim time i kazne koje su za nju predviđene.  Naravno, sve to ipak zavisi od volje onih zbog kojih bi Zakon trebalo menjati i dopuniti, što svakako povećava neverovatnoću usvajanja predloženih izmena.

Na kraju, citiraću Dejana Đorđevića, moderatora i realizatora spomenutog projekta CHRIS:
Jedna od definicija privatnosti je i pravo da budemo ostavljeni na miru.
Sumnjam da se ovde mislilo na privatnost pravnih lica, pod umetničkim imenom Partije sa posebnim potrebama. Naprotiv.
Štos nije u tome da vas ostave na miru, već da ih napenalite kada to ne žele da urade.

***
U poslednje vreme stalno me spopadaju kako sam previše ostrašćen na račun džiberaldemokrata, sa kojima sam nekada bio zajedno u istoj stranci. Oni koji to rade ne razumeju, ili se prave nevešti, da ovo čudo negotinsko nije LDP niti je ikada to bilo - čak i po aktuelnim kriterijumima za tvrdoću brašna & mekoću duše Predsedničke.


Ako još nekome još uvek nije jasno zašto sam tu "stranku" doskora nazivao agroliberalnom, a odskora džiberaldemokratskom - ovo je poslednji put da crtam i bojim dokazni materijal. U pitanju je broj telefona u kancelariji negotinskog odbora LDP, koji se vodi na pučansku udrugu, iliti ex-partiju koja ne postoji više od tri godine. Eto nama ličnih podataka jednog pravnog subjekta, javno dostupnih u zvaničnoj zbirci državne telefonske kompanije, poznatoj kao "telefonski imenik". Neko tu ne govori istinu, a vi prosudite sami o kome i čemu se radi.
Ne govore uludo neki od njih sigurnosnih, i dalje, kako se "samo trenutno, sad, zovemo eldepe, al mi smo i dalje penteka". Ladno, i javno - na junskih +38°C.

Ničim izazvani, bez gajbe hladnog Jelen piva na haubi opštinskog auta pod gasom.

Sunday 16 June 2013

Goljami Odbor


U Velikom Izvoru, selu na par kilometara od Zaječara, održan je danas (na Св. муч. Лукијана & друге), Glavni odbor Demokratske Stranke Dragana Đilasa (u daljem tekstu: DSDĐ). Po popisu iz 2002. godine, 99% meštana sela se izjasnilo kao pripadnici Bugarske nacionalne manjine, pa ga ovde daleko češće zovu Goljami Izvor.
Са све припадајући нагласак.
Poznate ličnosti, poreklom iz Velikog Izvora: Đorđe Genčić i Anta Antić, radikali i organizatori atentata na Aleksandra Obrenovića. Baš kako treba - pravo mesto za GO, kad već ne može u Zemunu. Dok još može.


Ne čitajte pripoćenja&izvješća spinera DSDĐ, koja su večeras okačena po internet izdanjima sutrašnjih novina i sajtovima partija sa posebnim potrebama, jer nećete čuti ništa novo niti dobro. Čak, na samom sajtu DSDĐ, iskazuju kukavičluk i poltronski stav prema Gospodaru Vučiću, izjavama tipa "dobre stvari su rešavanje problema Kosova ... borba protiv kriminala i korupcije" a loše je "jer je Srbija izgubila privredu". Ovo potonje, čita se na običnom Srpskom jeziku na sledeći način: 
"Aco, onaj Dinkić i ovaj njegov Ničić, upropastiše i poharaše sve u Srbiji i Zaječaru. Hoćeš da se dogovorimo i uzmeš nas u kućicu, mi da ti glumimo pamet a ti nama silu, pa da budemo svi srećni & berićetni, i europejci pride. Ajde bre, što si taki. Evo, ako baš treba, svi će pređemo kod Dula Petrovića kao frakcija njegove poslaničke grupe."
Аха, сад ил одма?
Manja je muka, mukica jedna, to što su Todorić i Šapić morali da iz Beograda šipče čak do Goljamog Izvora, kako bi bili kooptirani u Goljami Odbor DSDĐ. Svi zakupljeni autobusi imali su ispravne klima uređaje, a od Beograda do Zaječara stiže se za dva i po sata - brže nego sa Novog Beograda do Starog Grada, preko Gazele kada je Đitler i Mrkonjić rekonstruišu.

***
Pitam Zaječarce:

Šta je to selo Goljami Izvor moglo da ponudi pogodnije glede održavanja Goljamog Odbora DSDĐ, u odnosu na grad Zaječar? 
Da li u tom selu ima više članova DSDĐ nego u gradu?
Da li su baš svi manastiri širom Srbije bili ovog vikenda bukirani, nije se imalo (uobičajeno za Žutu Mrlju) gde, pa se eto skrasiše konačno tek u okolini Zaječara nedelju dana pred praznik demokratije, da prostite na izrazu - izbore?
Da li je sam grad Zaječar, predizborno toliko prezasićen retuširanim facama Boška NIčića i Aleksandra Vučića, da ni po tarabama (kamoli bilbordima i zidovima) više nema mesta za fizio(g)nomiju koja tako neodoljivo podseća na barona Vladimira Harkonena iz mladosti, pa je zbog toga trebalo podstaći ruralni predizborni turizam?

10001 član SNS u Zaječaru

Jesu li se Zaječarci toliko zasitili likova Borisa Tadića i dr. Stanislava Tadića (sveže prebeglog iz DS u SNS) da im sada samo fali još i namrgođeni Đilas Krasnejši; toliko, da od sve muke čak počnu da razmišljaju o tome kako će im tek presesti sve kada im iz Vučićevih gaća na grbaču zajaši Saša Beoslon Mirković, dojučerašnji astralni blizanac Ničićev, a sada naprasno njegov arhinemezis? Da li će biti zdraviji kada naprednjak Staša Tadić sa mesta direktora Zdravstvenog centra smakne demokratu Stašu Tadića?
Da li u Zaječaru znaju zašto Mlađan-hiljaduevra-Dinkić toliko gromoglasno ćuti povodom žestokih napada na jednog od njegovih najbližih saradnika, do juče neprikosnovenog oborkneza Istočne Srbije?
Da li će Zaječarci dopustiti još jednu prevaru, najobičniju postizbornu rotaciju secikesa, ili će im pokazati šta o svima njima zaista misle: kako o lopovima sa plakata, tako i o acažacama iza kojih se prvopomenuti bezuspešno kriju - onako zadrigli i masni?
Zašto se na svakih nekoliko dana bijete po ulicama Zaječara, u čije ime i za čije babe maslo - vi: komšije, rođaci, prijatelji, neznanci, Podlivci, Kotlujevčani, oni pod Kraljevicom, Zvezdanci, Izvorci... Zaječarci?
Onevažite ih bre, ljudi.
Aman više.

Zaječar, nedelja 16.06.2013.
Vuk Vučić, ponovo u starom čoporu
prisutno jedva 1000 kriptoradikala iz cele Istočne Srbije

Pitam Negotince:

Šta tražite po Zaječaru u vreme predizborne kampanje, dragi moji Negotinci (kako vam to drugarica Sanja Čeković od milošte tepa godinama, striktno sa bezbedne skupštinske distance)? Prošle nedelje vas je u Zaječaru bilo više nego u Negotinu, iako nije bilo nikakvog koncerta u organizaciji SPS i ostalih estradnih agencija. 
U gomili ispred prostorija SNS Zaječar, buljuk negotinskih naprednjaka među kojima je najviše onih sa kačketima i naočarima za sunce (valjda, da ne bi bili prepoznati), u belim majicama sa brojem 2 koje secaju i po Negotinu iako su ovde izbori tek u martu 2014. godine. Ili nisu? OK, tumarali su i po Boru, ali to je deo naprednog turističkog aranžmana koji uključuje raznolike destinacije različitih nadmorskih visina i dubina.
U gomili ispred prostorija Dinkić-Ničićevog URS, nema nijednog Negotinca iako su ovde 2010. godine osvojili 4 odbornička mandata. Jbg, ne dozvoljavaju im nove/stare članske knjižice DSPS, postizborno povađene iz nauljenih soški, gde su bile sklonjene zlu ne trebalo a i da ih ne pojedu moljci pre vremena. Btw, naftalin se više ne koristi, što dodatno povećava preletačko-konzervatorsku muku.
Samonabeđeni negotinski članovi Džiberaldemokratske Partije (u daljem tekstu: DžDP), ovih dana obijaju pragove i dvorišta Zaječaraca u ritmu na kome im ladno mogu da pozavide čak i Jehovini svedoci & popovi što krste vodicu i krljaju pivo pred svako cr(k)veno kalendarsko slovo. Kažu, rade kampanju od vrata do vrata. Ako im to ne pomogne, krenuće i u kampanju od dveri do dveri, važno je samo da to ima bilo kakve šarke i kvaku. U aktuelnom slučaju Timočke nahije, radi se o Kvaki 5 - onoj nedostižnoj za takve: cenzusnoj. Trebalo bi da razmisle o predizbornoj koaliciji sa Jehovnjacima, po dobitnoj formuli pod konspirativnim imenom "SPO". Sa pivopopovima su ionako poodavno u šemi. To obično tako biva, kada zajedno sa SNS i DSS lupaš pečate na razne zahteve za smenu Oborkneza od Gorenja, a koristiš Dimitrovgradsko mastilo.
Zašto, dragi moji Negotinci, čačkate zaječarsku mečku? Ili bilo koju drugu? Pred kriptoradikalskim talasom pada sve više gradova širom Srbije, obruč oko Negotina sve je uži i čvršći. Ne samo zbog Vučića & Co., već i zbog vašeg majmunisanja po okolnim palankama - zapravo, naročito zbog toga - narednih devet meseci ulicama Negotina jurcaće noću crni džipovi zemunskih registracija, prepuni ćelavih kiropraktičara u majicama sa rednim brojem (po negotinskoj numeraciji, koja tek sledi). A možda i ranije...
Naravno, svima vama, kao velikim & dokazanim vernicima (bez ob
zira na trenutnu člansku kartu, listom ste u šemi sa NVO koja ima najveći prividno neiskorišćen potencijal birača - da, na SIZ Nebeski mislim), tada će biti kriv Đavo, plus pokoji Mali Čovek kome ste se zgadili za sva vremena.
Za razliku od zaječarske ponude, negotinski politikopaćenici su prešli u naredni stadijum učaurenosti bezumlja - iz Nevažećih u Nevažne.
Pitate se, a što niko ne spominje SPS? Oni su prerasli i Nevažne, odavno postali Nebitni. Samo što to niko neće da im kaže, neka se još malo prže. Ne ponovili se.

Pitam Beograđane:

Dragi moji prijatelji, rođaci, poznanici - stvarni i (virtuelni), obratite dobro pažnju na donji desni ugao slike sa početka teksta.


Šta traže stolice sa oznakama "Beogradska Arena" u prvim borbenim redovima goljamoizvorskog Goljamog Odbora DSDĐ? Gospoda iz Krunske 69, navikli su da širom Vilajeta raznose duh Prestonice, pa makar on bio i stolično materijalizovan. Kada odu, sa sobom odnesu sedalo, a stolicu uvek ostave domaćinima.
Beogradska Arena d.o.o. u nadležnosti je Grada Beograda, koji je osnivač tog privrednog društva. Šta traži inventar te državne firme po palankama Srbistana, da li postoji neki dokument o njegovom iznošenju iz službenih prostorija, revers, ugovor o izdavanju i korišćenju, spisak rashodovanih stavki po popisu inventara, ugovor o finansijskom ili materijalnom sponzorstvu jedne političke stranke, izjava službe obezbeđenja koja mora da spreči otuđenje imovine firme?!
Dragi moji Beograđani, naiskrenije: sitnica po sitnica, Tadić po Đilas - eto i vama Vučića na grbači, baš zahvaljujući ovakvim budalama i njihovim svakodnevnim bahatim idiotarijama. Ne dao vam Bog da vas neko od Gospodara Vučića brani na žuti goljamoizvorski način - nema vam spasa isto kao i nama, palančanima.
Demokratska stranka, u formi DSDĐ, zaista jeste poslednja brana. Brana normalnoj političkoj grupaciji koja će bez ustezanja hteti i smeti da se suprotstavi daviteljima-spasiocima Srbije. 
DSDĐ, sa sve pripadajućim im DžDPovskim i (vrlo brzo) USRovskim satelitčićima za ometanje komunikacija - to sigurno više nisu.
Dobro ste pročitali prethodnu rečenicu, nije greška nastala prilikom kucanja teksta.


Nagradno pitanje, za kraj:

Na gornjoj (nadasve predizbornoj) slici, šta predstavlja zaječarske DžDP, šta DSDĐ, šta URS a šta SNS?
Pomoć prijatelja - probajte da krenete sleva udesno, redom.
Ko da tačan odgovor, tj. pogodi ispravan redosled, dobija nagradno napredno putovanje do kafane u Borskom rudniku - one na 400m dubine. Ladovina, dušu dala za pivo, plus nema šanse da dotle dopre ona prava, Sunčeva svetlost. Raj za krvopije politikopaćeničke provenijencije.

d2d

p.s.
Umalo da zaboravim:
Od 2. do 4. avgusta 2013. u Beogradskoj (KomBank) Areni biće održan trodnevni oblasni kongres Jehovinih svedoka. Pretpostavljam da su kao gosti pozvani svi gorespomenuti, čisto razmene terenskih iskustava radi.
A stolice, još uvek ih tamo ima ili da ponesemo svoje?
Ko ima - sedi. Ko nema - u krilo onom ko ima.
Neka se i tu zna redosled, unapred.

Sunday 9 June 2013

Otisak Nedelje - 09.06.2013.


Bojkotuj Utisak Nedelje. 
Ne gledaj. Ne komentariši. 
Pozovi prijatelje da i oni učine isto! 


Već dvadeset godina konstatujemo kako ovom zemljom vlada ista rotirajuća kasta političara na vlasti i u opoziciji.
Već dvadeset godina javni prostor oblikuju samozvani analitičari i jedni te isti političari bez iole ličnog i intelektualnog integriteta ili pak elementarnog poštenja i morala.
I jedni i drugi svoju javnu prisutnost i (političko) postojanje duguju činjenici da je u Srbiji eliminisana SVAKA alternativa - tačnije, da se alternativi u startu onemogućava pravo na javno postojanje i (političku) artikulaciju.
Formiranje novih političkih stranaka onemogućeno je zakonom, pojavljivanje vanstranačkih ličnosti koje ne pristaju na ovu vrstu mimikrijske demokratije onemogućeno je njihovom trajnom lustracijom iz Utiska nedelje i njima sličnih „otvorenih ekrana“. Emisija koju gledamo već dvadeset godina u svojoj suštini ima upravo „ideologiju“ zasnovanu na ideji da alternativi u Srbiji jednostavno ne sme da se omogući šansa za postojanje i bilo kakvo javno artikulisanje.
Zato su, sasvim smišljeno i proračunato, iz nedelje u nedelju i njeni gosti uvek jedni te isti političari, analitičari, i njima slični... među kojima se, šatro, simulira dijalog, glumi neslaganje - a sve u cilju održavanja postojećeg statusa quo koji jednako odgovara svima, pošto su ovde na vlasti zapravo svi: i vlast, i opozicija, i analitičari, i komentatori, i Olja Bećković.
Na jednoj strani postojimo mi koji ih uredno gledamo, pratimo i komentarišemo - na drugoj su oni koji se sjajno zabavljaju, svesni kako pristajemo da budemo marionete u igri koju plaćamo vlastitom budućnošću (izostankom iste), osećanjem poniženosti i gomilom govana koja nam se iz istih kuhinja svakodnevno uredno servira. 
Zato, za početak: 
Bojkotuj Utisak nedelje. Ne gledaj. Ne komentariši. Pozovi prijatelje da i oni učine isto!

Priključi se istoimenoj FaceBook grupi.

Nebojša Milenković
Novi Sad

***

U Negotinu su pre desetak dana otvorili nekakav megatrendoidni Fakultet ekološke poljoprivrede (ona, echtes Megatrend viša poljoprivredna škola oterana je odavde posle 5. oktobra 2000. godine, pod krajnje sumnjivim okolnostima i bukvalno preko noći - baš kako je i bila otvorena). Krajnje je vreme da se samozvani kalemarski Otac Nacije tu upiše, podseti nekadašnjih đačkih dana provedenih u srednjoj poljoprivrednoj školi "Bukovo", pa da već jedared i sam postane akademac poput ostalih akademika.
Da Olja Bećković-Ćosić konačno u Istisak Nedelje pozove i Tatu i Oca, red bi bio. 
I da ugasi svetlo.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...