Monday 24 June 2013

Otisak Nedelje - 23.06.2013.


Vanredni lokalni izbori u Zaječaru.
Upisan 55.281 birač, 69 glasačkih mesta, 50 odborničkih mandata, 9 izbornih lista. Izlaznost oko 55%. Jedno (veliko) biračko mesto zatvoreno još u podne, zbog tuče - izbore ponavljaju idućeg vikenda. Po prvim nezvaničnim rezultatima, cenzus su prešli SNS (40%), URS (33%) i SPS (11%). Baš, trojica na Trojicu. Svi ostali su podcenzusni, mada se oko 5% klackaju LDP i DSS (u trenutku dok ovo pišem).

Nikad više milo moje, gotovo je?

Od Timočke bune, prebijanja, kamenovanja pa čak i ubijanja seoskih knezova i pisara, stranački nepodobnih domaćina, podmetanja požara po kućama i dućanima pre sto i kusur godina - kao da se ništa nije promenilo u Zaječaru.
Predizborne batine u više navrata, prebijanje glasača i članova biračkih odbora na sam dan glasanja, zatvoreno (baš zgodno za dodatno sedmodnevno ucenjivanje) jedno od većih biračkih mesta pre kraja glasanja, laganje i najogavnije vređanje tokom kampanje, lokalna televizija kojoj pristrasnost leži u registrovanim delatnostima pri APR, nekakvo čudo od lokalnog političkog analitičara (OMG i toga u Zaječaru ima) na Mirkovićevoj TV predviđa Mirkovićevu pobedu nad Mirkovićevim dojučerašnjim gazdom i potom sigurnu koaliciju sa SPS koja sigurno prelazi cenzus, upravo odgledanu predstavu isti već najavljuje u Knjaževcu, Boljevcu, Majdanpeku, Kladovu, Negotinu... autobusi, mitinzi, sevaju minići i guzičice promoterki, papira bačenog na plakatiranje ima kao da je posečena omanja šumska oblast u Amazoniji, mržnja prolivena po ulicama i domovima jedne standardno kilave srbijanske palanke s početka XXI veka.
Na Mirkovićevoj TV Best, vrte pesmu Bisere Veletanlić "Nikad više, gotovo je milo moje".


Birači su odmah prepoznali kvalitet, pa su požurili da overe to prepoznavanje. Kako su prepoznali, tako će kukati.
Međutim, stvar nije tako prosta tj. još je manje smešna.
Ovi izbori, zapravo, nisu Otisak nedelje. U pitanju je nešto drugo.
Zaječarski vanredni lokalni izbori prvo su ozbiljno i veliko unutarporodično odmeravanje snaga boršč-vlasti sa sedištem u prestoničkoj Nemanjinoj ulici. To što su se lokalni oborknez i oborinhabitant nameračili jedan na drugoga, možda znači samo sirotim Zaječarcima, i to u onom delu po pitanju toga kome će nadalje plaćati frustracije i fiks-ideje lokalne vlasti. Zemun nije bio, niti je mogao da bude primer koji bi oslikao stanje stvari. U Zemunu ta ekipa jednostavno ne može da izgubi, kako god se zvala. Zaječar je, međutim, nešto sasvim drugo: centar mini kraljevstva trećeg po sili čoveka političkog krpeža nedavno preimenovanog u "URS".
Sugrađanima Zorana Radmilovića jedino je bilo dopušteno da se odluče za koga će glasati, između dva ponuđena slona u zaječarskoj staklari, koja već godinama ionako proizvodi samo srču i ništa drugo. Izbor je bio samo to - i ništa više.
Međutim, Zaječarci su ponovo perfidno uvučeni u visoku lokalnu politiku, gde se lokalni izbor polako ali sigurno pretvorio u referendum priklanjanja Vučiću ili Dinkiću, a u toj situaciji konačni ishod bio je više nego poznat već unapred. Ti lokalni izbori bili su dubinsko sondiranje jedne od većih srbijanskih opština kako će sluđeni narod reagovati na batinaše, kako će u jednom od najjačih centara URS (kao koalicionog partnera SNS) glasati za Gospodara Vučića i njegove antikorupcijske lupinge, tj. kako će Dinkić reagovati u danima koji slede.
Aleksandar Vučić je večeras izmirio svoj dug Mirkoviću za one džakove kupusa i glasačkih listića koje je od njega dobio u maju 2012. godine. Pitanje je da li Mirković zaista razume u šta se upleo, (trenutno samoproklamovanom) pobedom na lokalnim izborima u Zaječaru.
Glasanjem za face sa bedževa na reverima glavonja, odrađena je planirana šihta i - dosta. Sad svi na svoje zadatke. Kako reče večeras Mirković u svom TV studiju oko 21:30 svojoj TV voditeljki, "ja sad moram da idem, nemam više vremena za priču, odmah počinjem da radim".
Žao mi je Kralja Ibija i njegovih podanika, talibani će im svima sastrugati likove i to vrlo brzo, špahtlom za krempite.
Svaki član SNS na teritoriji Istočne Srbije, znao je u nedelju da će Mirković na svojoj TV Best, u 21:30 proglasiti svoju pobedu bez obzira koji stvaran rezultat izbora bio. Informacija je proverena.


Da pogledamo i taj "viši" nivo ovih lokalnih izbora.

Za sada samoproklamovana i nezvanična pobeda SNS u Zaječaru, imaće svoje posledice po politički i ini život Srbije na nekoliko nivoa. Onaj zaječarski, već je opisan.

Sledeći je negotinski:
Večeras su gomile Vučićevih i Mirkovićevih supozitorija u TV studiju oduševljeno najavljivale koaliciju sa SPS, ali i dalji pohod na Knjaževac, Boljevac, Majdanpek, Kladovo i Negotin ("gde su socijalisti još uvek jaki" - da citiram neku kandidoidnu budalu u roze košulji, predstavljenu kao "politički analitičar"). Ehmkahm...
Nepobeda URS u Zaječaru, ponovo u prvi plan baca ultimatum negotinskih demokrata upućen SPS partnerima u vlasti, da im shodno koalicionom sporazumu vrate mesta direktora JKP, zamenika direktora JP za građevinsko zemljište, predsednika Skupštine opštine Negotin i zamenika predsednika opštine. Ako se to ne ispoštuje, napuštaju vlast. Zbog poraza URS pada i ucenjivački kapacitet lokalnih URSuljica za novu koaliciju u Negotinu, mada bi ulazak SPS u zaječarsku vlast povratio "pregovarački" potencijal URS uz ucenjivanje vanrednim izborima i u negotinskoj Psihorupi. Pančevačka ili caribrodska formula uopšte nisu nemoguće u Negotinu; u bilo kojoj od te dve, kratkih rukava bi ostali jedino socijalisti sa "svojih" 17 odbornika (od ukupno 45), nastalih od 8 redovnih sa izbora + 9 pokradenih od drugih stranaka (čitaj DS i SNS). Btw, tako su i G17 po formuli 4 - 2 + 5 postali URS sa 7 odbornika. Bernulijeva jednačina šibicarenja, u praksi.
Kako god bilo, nijedna od ovih varijanti neće moći da traje duže od osam meseci, koliko je preostalo do redovnih lokalnih izbora (mart 2014). Biće to period prepun bljuvotina, krađa, lupanja službenih automobila, istraga, privođenja i saslušanja, pretnji i ostalih lokalpatriotskih idiotarija. Gubitak vlasti za URS u Zaječaru, blago jača negotinski DS i mnogo više SNS, dve ekipice koje se u poslednje vreme previše "nešto muvaju" po istim mikrokordinatama.
Šta će tek biti sa najavljenim prelaskom još tri "nečija" odbornika u URS, najavljenim za utorak - ostaje pitanje na koje možda i ne bude dat odgovor.
No, sve su to samo sitnopalanačka trabunjanja paćenika napaljenih na nerad i zloupotrebu funkcija, kojima se sada tresu gaće jer samo što su se nedavno prešaltovali iz jednog u drugo jato a već je na vidiku treće. Preko brda, iz pravca Zaječara.

Onaj naoko ozbiljniji, republički nivo rezultata današnjeg cirkusa u Zaječaru, daleko je gadniji po mogućim posledicama koje će osetiti svi građani Srbije - bez izuzetaka.

turkey fight

Poraz Ničića globalno oslabljuje URS i Dinkićev zabran u Vladi.
To će dodatno ohrabriti Toma i Džerija da se osete kao ćurani u vreme parenja, osile i uskoro krenu na rodni Kumrovec Šumadijski, jer im Verko Neposlušni (baš kao i Ničić, ili donedavno borski Spaskovski) predstavlja banderu u oku. Zaječarski prelom leve Dinkićeve ruke donosi novo vaganje snaga u ionako nestabilnoj vladajućoj koaliciji, koja je sa inkorporiranim Dinkićem i Dačićem konstantno na nekakvoj klackalici od svog formiranja. Ne bi me začudilo da vrlo brzo vidimo kako pseudokulirani Vučić ume da preti i javno&direktno svojim koalicionim partnerima, a ne samo izokola (preko Ničića ili Bajatovića).
Pobeda SNS u Zaječaru dodatno slabi koalicione kapacitete svih ostalih srbijanskih stranaka, koje ionako sve više liče na buljuke posranih gohlubova što čuče po soškama i samo čekaju da im Gospodar Vučić namigne pa da utrče na teren prepun krtičnjaka i Vučjih jama i na kome izduvani fudbal privilegija svaki čas odskače u sasvim neočekivanim pravcima.
Ova pobeda naprednjaka naročito slabi Dinkićev čuveni ucenjivački kapacitet, partituru koju je uvežbao skoro do savršenstva.
Poraz URS u Zaječaru, preusmeriće Dinkićevu ekipicu lagano ka LDP, DS i LSV - kako se to već neko vreme škraba po tzv. domaćim medijima, uz nedavno dodatno Čedelinkovo prolupavanje o "ujedinjenju LDP i DS u jednu stranku" i potrebi saradnje sa neizostavnim učesnikom i rušiteljem svih postmiloševićevskih vlada, čije ime svi vrlo dobro ovde znaju. Ne pomerio se.
Vic, koji danima kruži, da "Vučić priča onako tiho i smireno kako ne bi probudio radikala u sebi", nije nikakva izmišljotina. Oni već odapinju na adresu EU pretnje vanrednim parlamentarnim izborima ukoliko ne dobiju datum početka pregovora o pridruženju; da - Oni a ne Srbija. Njima "prete", ali podrazumeva se da će se svetiti nama Niščima.
Kada se ova poslednja budalaština prevede na običan srpski jezik, rečenica glasi: Zajebaćemo ih, daće nam taj pusti datum. Naravno, raspisaćemo odmah vanredne izbore baš zbog toga, da sve ostale svedemo na 5,01% ili manje - pre nego što se Šešelj vrati sa zasluženog višegodišnjeg odmora.
Zato što se oni jedino njega boje, jer jedino oni znaju i zašto.

Običnog Zaječarca se ne tiču druga dva posledična areala, baš kao i običnog Negotinca ili običnog bilo-gde-Srbijanca. Problem je u tome, da se iskreno pribojavam kako sam u pravu za sve što je ovde napisano, a da to zapravo ne želim. To, da budem u pravu.

I niko, ali baš niko da spomene broj nevažećih listića.
Možda ih nije ni bilo.

***
U ponoć, b92 objavljuje da i LDP prelazi cenzus. To znači da i "od njih ipak zavisi" ko će formirati zaječarsku komandu grada, jer se odnos snaga unekoliko promenio: SNS 39%,URS 34%, SPS 11%, LDP 5,5%. Konačni obračun ovog ludovanja neće biti poznat do naredne nedelje u 20h, kada se zatvara batinaško biračko mesto Velika Jasikova na kome ima oko 1200 birača (nešto više od 2% ukupnog broja Zaječaraca sa pravom glasa). I dalje su sve opcije otvorene, moguća je i vlast URS uz pomoć SPS i LDP. Sedmica koja je pred nama, biće prepuna kombinacija, presipanja iz šupljeg u prazno, pretnji, obećanja, kupovina i prodaja, laganja po svojim i tuđim medijima, brujaće telefonske žice i zunzare u praznim glavama, niko neće ništa raditi, ceo Zaječar pretrnuće od iščekivanja ko će mu krojiti sudbinu naredne četiri godine. Noćno kretanje tim gradom biće unekoliko otežano onima koji otvoreno iznose sopstveni politički stav. Slaba ulična rasveta, rupe u kolovozu i ostale standardne protivpešadijske prepreke tako drage aktivistima
Baš se zgodno namestiše te batine i potonje odlaganje poslednjeg čina izbora, zar ne?

Dakle: Dimitrovgrad ili Pančevo - šta je vaš Otisak Nedelje?

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...