Wednesday 28 October 2009

Reciklaža


Definicija:
Recikliranje je izdvajanje materijala iz otpada i njegovo ponovno korišćenje. Uključuje sakupljanje, izdvajanje, preradu i izradu novih proizvoda iz iskorišćenih stvari ili materijala. Veoma je važno najprije odvojiti otpad prema vrstama otpadaka. Mnoge otpadne materije se mogu ponovo iskoristiti ako su odvojeno sakupljene.

Da li ste znali da je Negotin postao najveći centar za reciklažu u regionu?
Niste?!
Pa vi ništa ne znate ...

1. Reciklaža kadrova
Jahači iz devedesetih, ali i oni iz perioda posle sloma DOS-ovog Veća iz 2001. ponovo su u našem gradu. Zaogrnuti plaštom demokratije i evrosocijalizma. Pakovali se, mnogo se pakovali - pa se prepakovali. I, sad im štrče repovi na sve strane iz kutija sa šarenim ukrasnim omotima. A nekima i rogovi ...
Oni ne bi baš da ih takve vide pa hoće svima da zamažu oči. Pošto nemaju dovoljno crvene farbe koja "otvara" apetit, šta ćeš - hajde da onda spinujemo stvarnost. Udri po informisanju građana. Briši vesti. Te i takve ne puštaj na medije. A Mene da stavite svuda! Feršten?!!!
Onda je bilo Privremeno Veće, a sada je Privremeni Organ. Kakva evolucija!

2. Reciklaža ponašanja
U januaru ove godine su bećari i nazadnjaci napravili budalaštinu, zabrojali se i sebi upropastili skupštinsku većinu, mukom stečenu po kafanama uz bele vešalice od po metra, zamašćene kravate, špricer, luk i prdež. Da im udare garnirung, katalonci su podneli ostavke na članstvo u Opštinskoj izbornoj komisiji, u sadejstvu sa Tomom i Džerijem, pa im iz ruku izbili i poslednju šansu za reciklažu odborničkih mandata koji bi garantovali vlast.
Na žalost, Srbima istorija nikada nije bila učiteljica života. A ni onima koji baš i ne bi da se tako izjasnu ...
Eto, pre sedam dana je Organ imenovao nove direktore po firmama u kojima može da ima politički uticaj. Ništa novo i neuobičajeno u ovim krajevima Divljilenda, ali ...
Ko zna - zna, a ko je pao sa Marsa - pao je.
Prvo su imenovani novi direktori.
"Pa", pitaće se verovatno većina vas, "šta s tim?".
Svaki direktor, pa i onaj v.d. kada dođe u neku državnu firmu, treba da sklopi ugovor o radu. Njemu taj ugovor overava, naravno ne stari direktor, nego predsednik Upravnog odbora u preduzeću.
Kao što rekoh, ko zna - zna.
Pošto Žena-Zmaj to itekako dobro zna, a i opekla se na januarskoj vatri, odmah po imenovanju (n)ovih direktora većina članova UO firmi podnela je ostavke. Mislim na članove koje je postavila dotadašnja vlast, a to su listom bili bećari i nazadnjaci. Dakle, ti Upravni odbori više ne mogu da funkcionišu jer nemaju kvorume za rad, a ni predsednike. One koji treba da potpišu ugovore o radu direktorima.
I šta sad?
Sad - to jesu imenovani direktori, ali bez ugovora nisu radnici ... oni koji bi primali platu.
Meni to više liči na volontere nego na zaposlene.
Prc.
Ne, nije u pitanju Kina (Peoples Republic of China), domaći je ovo proizvod. Ma, patent, pre bi se reklo.
Vratili smo kalendar na januar. I šta ako se posle deset meseci famozni ministar Marković opet doseti da i tu nešto nije u redu, kao što se premišljao oko nelegalnih sednica SO Negotin?
O recikliranoj žudnji da se, ne potru, nego satru svaka disonantna pomisao i reč u ovom gradu, možde će ubuduće tek biti reči. Zavisi od toga da li će "neki" nastaviti da koriste telefone za narušavanje privatnosti onih kojima se više zgadilo sadašnje jer je isto kao prošlo.
Onih koji hoće buduće odmah. Bez odlaganja.

3. Reciklaža ponude
Na žalost, po ko zna koji put, na najbezočniji, nejbezobzirniji i najbezobrazniji način građanima ove opštine se podmeće trulo voće. Opet ćete morati da birate između dva Zla. Onih koji su zajebali stvar u januaru i Onih koji bi da imitiraju ove prve u svemu, ali u oktobru.
Deset meseci pisanja po novinama, blogovima, sajtovima, forumima, mlaćenja prazne slame i paragrafa po okruglim stolovima na polupostojećim lokalnim kvazitelevizijama - i ništa.
Opet isto.
Rikverc.
Ili ovakvi ili onakvi.

A mi?
Zaista, koja je svrha izbora ako se isti likovi recikliraju svaki čas i lažu kako su se promenili, kako to nisu oni nego su ovi, a ovi su sada oni. Kako ovakvi nisu onakvi, a onakvi ovakvi. I svi su - nikakvi.

Bože mili, "sakupljanje materijala iz iskorišćenog otpada da bi se ponovo koristili"...

Meni to sve više liči na Vogralikov lanac zaraze. Onaj najgori, politički.
Neprekinuta ciklična struktura urušavanja ljudskosti i deevolutivno svođenje čoveka na glasačku mašinu, "članstvo", masu gladnih i željnih partijskih funkcija:
1. Izvor zaraze: partije, najsmrtonosniji virus u Srbiji početkom XXI veka
2. Putevi širenja bolesti: abrovi, ucene, podmetanja, preporuke, prijateljski saveti, veze i poznanstva, telefoniranje članovima porodice (deca su posebno omiljena, ali ni roditelji nisu za bacanje), bejzbol palice, cigle, malokalibarski metak i (kao najpodmukliji put) - članska karta
3. Ulazna vrata infekcije: neka lična muka (akceptor), ulazna vrata stranačkih prostorija (donor)
4. Količina i virulencija uzročnika, okoliš: Srbija je jedno od najplodnijih podneblja za razvoj virusa quasipoliticus ultravulgaris, količine su naprosto neograničene, visoka virulentnost do granice bestijalnosti
5. Osetljivost domaćina: srBski Domaćin je, uz Crkvu i Krunu, jelte, jedan od tri stuba SrBstva i Srbovanja, visokoosetljiv na svoje (uvek) i skoro neosetljiv na komšijsko (kada je teško)

Ne radi se ovde, naravno, o pravoj reciklaži. Ima naš narod mnogo boljih naziva za to: idimi-dođimi, okruglo pa na ćoše, smuti pa prospi ... i Kurta i Murta.
Reciklaža otpada je već danas postala unosan biznis, oko koga će se u budućnosti vrteti sve više i više para. I politika je biznis.
Molim vas, ne reciklirajte se, ovde ima i živih ljudi. Nikome više nije potrebna vaša reciklaža kadrova, ponude i ponašanja. Isposnili ste sve svoje resurse, sklonite se za dobro svih. I vas samih.
Potrebno je nešto novo, sveže. Neiskvareno vašim fiks-idejama i frustracijama "ko ima veći".
Narodu više nije do toga.
Potrebno je nešto NOVO, a ne ponovo.

***
Kada vam ovakvi sledeći put ponude nešto, trajno ih deciklirajte. Bacite svaki letak, glasački listić na kome se nalaze njihova imena. Naravno, u kantu za smeće, a ne po ulici da ih svi i dalje gledaju.
Recite im gde im je mesto.

6 comments:

Archfiend said...

A ja se pitam šta to smrdi u našoj opštini ? Reciklirano đubre. Đubrad stavila kravate, ali jbg-a i dalje im smrdi iz usta ;)

Radmilo Kračunović said...

se spunje SMEČE, džubre se spunje GUNOJ

Debeli said...

a praziluk im iz dupeta viri.

Radmilo Kračunović said...

Iju kakav reĆnik, odma da si za kaznu išo da uĆiš ljimba noastra na TV Krajinu, epizoda hojtenaht posle crtani na romanešti

Smej se , smej... said...

Znate kako, prilikom svake reciklaze sve je manje korisne komponente a sve vise neupotrebljivog , inertnog otpada, koji se konacno deponuje. Obzirom da su iskorisceni svi potencijali, nesumnjivo je da se povecava beskorisna masa koja preti da nas sve zatrpa!
Zato ne treba potcenjivati ni ovakvu vrstu otpadne materije, jer vremenom moze da postane znacajan problem!
***
Srbi ,doduse, brzo zaboravljaju neke lekcije iz proslosti, pa nastavljaju putem ismejavanja i potcenjivanja, svakog ko se drugacije zove, oblaci ili izrazava. To se , ipak, kasnije ispostavi kao neki eksperiment u latentnu secesiju koja se zaista i dogodi.
Da, smesan je bio Rugova, Tudjman, Drnovsek i mnogi drugi, lepo smo se smejali svim tim likovima, do suza i do pucanja stomaka!!!....Hm?

Peščanik said...

Cujem da jedan od izvoznika otpada isti nije mogao da plasira na domace trziste tako da bas i nema bojazni od zatrpavanja.Kaze izvozi niz Dunav.
Nisu oni tako strasni...samo su smesni.

p.s..Odlican post. Ovi moji se oduseve svaki put i slatko ismeju.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...