Thursday 1 October 2009

Dan Č


1.
Baba i smrt
(narodni crnjak)

Bila neka baba stalno namrgođena i imala unučad vrlo opaku i nemirnu, pa se s njima jedan dan žestoko posvađa, a oni na nju kamenjem. Dodija to babi, te počne u plaču i jedu proklinjati sebe, i od jada zaviče:
- O smrti, đe si zaboga, uzmi me s ovoga svijeta!
U taj čas prikaže se strašna smrt, pa zaviče:
- Evo mene, ko me ono zvaše?
Baba se prepane i pokaja se što ono reče, pa odgovori:
- Eno, ono moje najstarije unuče.

2.
Kamikaze
(bećarski crnjak)

Živela baba u stanu na petom spratu. Krenula na terasu da prostre prljav veš, pa se saplete o biračku kutiju i poleti preko ograde. Negde između trećeg i drugog sprata, u letu, razdere se:
- Jbm li vam nanu naninu, ko mi postavi tu biračku kutiju na terasu! E sad ste me iznervirali, ima da skočim sa petog sprata!!!
(tras)

3.
Smrt u diskoteci
(koktel)

Ahhhhhh, konačno!

Ne, ne radi se o citatima iz domaćih filmova, nego onako, podseti me Negotin na diskoteku. Na podijumu svi nose zvoncare i vrte guzicama k'o Đontra Volta, basovi biju u stomak i glavu, na plafonu šarena kugla koja se vrti li vrti do hipnoze, i sve tako nekako bez veze. Inače, mislim na onu staru diskoteku, kod Zokija Badnjevca u zgradi Komiteta, gde se slušao i Mahalaj Đekson i Ajrona Mejdena i Ejsidisija i Kleša i Aba i Boniem i domaći novi val, pa čak i Pekinška Patka.
Danas, svima nam ostade samo ... poslednja reč iz prethodnog pasusa, pre tačke.
Nema veze, zato ima da padne vo na kolac pa nad žar. Da se omasti ovaj novi štampani beton u centru kako je i red, a i krajnje je vreme.
Konačno je osvanuo taj čuveni Dan Č za negotinsku opoziciju iz plemena Četvrtkovog.
Vlada Republike Srbije je na svojoj sednici održanoj u četvrtak (ne mogu da verujem...) odlučila da raspusti ionako raspojasanu Skupštinu opštine Negotin. I da uvede Privremeni opštinski organ. A na njegovom čelu konačno da zasedne Oponent.
Do poslednjeg trena se nije znalo na koga se od dvojice tačno mislilo, ali to su naravno samo mogli da ne znaju oni koji ne žele da znaju, i koji veruju u ono "zažmuri, da te ne vide".
Dakle, Četvrtko je konačno dobio zvečku i sada će da je rabi nekoliko meseci. Aktuelni Zakon kaže da je od danas krenuo rok od 60 dana da Republika raspiše vanredne lokalne izbore u Negotinu, a od datuma raspisivanja teče rok ne manji od 45 i ne duži od 90 dana za održavanje istih. Dakle, ovo privremeno ne može da bude ukupno duže od 5 meseci, tj. negde do početka marta.
U februaru su i izbori za stranačke organe DS. Ne zanosite se, mislim na Beograd a ne Negotin. Kako stoje stvari, vanredni lokalni izbori u Negotinu lako mogu da se pretvore i u unutarstranačke izbore lokalnih demokrata, pa čak i socijalista. Svašta je moguće, Negotin je bre to - ej!

Bitno je da je gosn Ministar konačno stisnuo petlju i uradio ono što je morao, po sili funkcije ali i zakona (na čije ga sprovođenje baš ta funkcija primorava).
Postavlja se pitanje: Zašto tek sada?
Šta se to konačno dogodilo u Beogradu, što je pomenutog M.M. nateralo da sprovede Zakon o lokalnoj samoupravi? Po čemu je to različit ovaj 1. oktobar (naravno - četvrtak) od npr.10. aprila (naravno - petak) kada je održana prva od pet sednica SO Negotin bez legalnog kvoruma? Zašto se nije sačekalo do 12. oktobra kada ističe 90 dana od poslednje održane (koje i kakve god) sednice lokalnog parlamenta, pa da se lepo primeni Zakon po automatizmu? Ko ima većih veza i vezica po Beogradu, a ko je stvarna vezara? Zašto, bolje reći kome je bilo potrebno da izblamira Opštinski sud u Negotinu time što niko živ nije iskazao nameru da sprovede njihovu jednu te istu presudu pet puta ponavljanu zbog istog razloga? Zašto se lokalni opozicionari nisu nikako mogli da uzdrže od tupoglavih najava "u ćetvrtak, sad il' iduči, al' u ćetvrtak", od aprila do oktobra nesmanjenom žestinom i bez ikakvih kočnica? Zašto je, na kraju, samoj Radmili Gerov toliko stalo da ostane tu gde jeste?
Pazi da nije zbog dobrobiti građana.
Prethodni tekst ima toliko (boldiranih) upitnika, a ima ih najmanje još pet puta toliko, da više liči na prazan plakar u kome vise samo neiskorišćeni ofingeri nego što podseća na tekst. Englezi imaju frazu, najomraženiju kod domaćih pseudoprevodilaca filmskih titlova, koja glasi "skeleton in a closet". Pomenuti idioti to prevode kao "kostur u ormaru", mada se to prevodi sa duhovi (tragovi) prošlosti, mrlja na prošlosti, neka davno pokopana i zaboravljena (mračna) tajna i slično.
O kakvom se to kosturu radi u negotinskom plakaru, punom neiskorišćenh ofingera? Vešalica, pardoniram se.

Postavlja se pitanje šta će to običan građanin opštine Negotin da dobije vanrednim izborima. Odgovor je prost, do bola, jer je to srž cele priče o lokalnoj kvazipolitici: dobija slobodan termin da iskaže tačno ono što misli o lokalnim politikopaćenicima. Kada, tog zimskog nedeljnog jutra, ustane iz kreveta i krene da se obuva, mora tačno da zna šta će toga dana da uradi. Ne da se još uvek premišlja, jer je to apsolutno nepotrebno posle svega šta su jedni na druge negotinski politicusi nabacali, a naročito šta su i jedni i drugi (i ko zna koji još) uradili baš tim građanima. Mislim da ozbiljan Negotinac mora koliko sutra, 2. oktobra 2009. godine, već da zna za koga ili šta će da glasa jer više nema razloga da se išta čeka ne bi li se videlo ko je ko. Dovoljno o svima znamo da ne treba da gubimo dragoceno vreme na njihove budalaštine kojih će etar narednih meseci biti prepun. Negotinci imaju jedan daleko ozbiljniji zadatak - da žive život, koliko-toliko normalan, bez ometanja i nametanja usijanih šupljih glava, prepunih ideja i projekata za tuđu budućnost.
Pa, i nisam vam baš nešto preterano informativan, zar ne? Ima dovoljno vremena do te zimske nedelje, pisaćemo se i čitaćemo se.
Hoćete neki mali teaser, malo početne predizborne pikanterije?
Evo, ali samo malo i iz moje ruke, da se ne pretera:
U poslednjih 48 sati, bez svadbe ali sa pečenim životinjama u najavi, naučnici su uočili pojačanu migraciju lokalnih pizdi-selica u okvirima naše opštine. Vrsta je Democratus Sinistri, u kojoj postoji ogroman broj podvarijeteta. Uočene su kako raznose svoja jaja po mitraljeskim gnezdima PNTKus vulturi rustica, SNSuperinertis i LDPelicanus Sicoli. Nude sopstvena tela i dobre usluge za mesto na listama kandidata za odbornike. I garantuju da će tako gadno da razore demokrate.
Radi se zapravo o političkim kukakvičjim jajima koja su se samoinstalirala (sama sebe snela?!) u poslednjih par godina prvenstveno unutar lokalnih demokrata, očekujući žestoke benefite. Obzirom da spadaju u najhalapljivije primerke vrste, uglavnom ne mogu da izdrže ceo mandat na jednom mestu pa prerano krenu u potragu za novom ispašom. Dobar deo njih poslat je u DS baš od strane Liderke lokalpatriotizma, ne bi li napravili još veći haos nego što je to tamo inače uobičajeno. Pošto takvi tipovi imaju vrlo dobro razvijeno čulo njuha, namirisali su da aktuelna DS ekipa neće proći baš dobro na predstojećim izborima pa su krenuli u seobe mimo miga njihove Gazdarice. Trenutna navalica prebega iz DS se može baš Njoj i obiti o glavu, tako što će poslovično smotane negotinske demokrate najednom ostati same sa sobom, bez Gerov-došaptača i punilaca auricula sa sve pripadajućim slušnim koščicama i neošišanim dlakama. Dobro, i ušnim voskom. To je taj trenutak kada će morati da se prenu jer drugačije neće moći da izbegnu masakr kod Malog i Velikog Roga, na zimu. Gore nego general Kaster i VII konjička.
Neki su već promenili/vratili stari dres, neki za sada pregovaraju ili se nude, svi svaljuju drvlje i kamenje na nesrećnog Ljubišu Đorđevića i tvrde da idu jer je on kriv za sve. A za šta to? Za to što nisu uspeli da još jednom namire svoja alava dupeta na račun Demokratske Stranke, kao što su to radili nekoliko puta pre i posle 5. oktobra 2000. godine? Ako se nastavi ovakav trend odlazaka kadrovskih pijavica, može se desiti da DS u Negotinu dočeka ovogodišnji 5. oktobar nešto manje kaljava i mirišljava nego prethodnih godina. Ko god im bio lider, ili mislio da to jeste.
I šta pa Radmili najednom trebaju toliki nesrećni prebežnici, da ih okuplja oko sebe? Pa, ne trebaju joj, ali njoj je nekako žao da im to odmah kaže ... Bez njih "po tamo" će malo teže da ometa ostale trkače u izborima, ali nikada se ne zna koliko je stvarno njenih igrača u tuđem kolu. Kao što i dobar deo njih to ni sam ne zna dok ne dođe pravi čas.
Kako god, zabole sve njih za običan narod. Važno je da će svi oni, zahvaljujući Radmilinom muvarenju imati zagrejane guzice u zgradi Opštine do izbora, i to iz nemačke donacije. A kako će se grejati, podgrevati i pregrevati biračko telo na zimu, po Borskoj ili Veljka Vlahovića, po privatnim kućama, pa ... gledaćete na TV Krajini koja uskoro vaskrsava iako trenutno ne izgleda baš živo.
Ne verujete?
Pa, ima i onih koji nisu poverovali da će izbora sigurno biti čim LDP ulazi u nove prostorije.

???
Polako sa tolikim pitanjima, ludilo tek što je počelo. Ima dovoljno vremena i za nas ostale da odlepimo do zime. Pa da se priključimo ili isključimo.
Počelo je, počelo ...

12 comments:

RainDog said...

Uh kako vam zavidim...

mahlat said...

Jaooo, Laleee, što ja volim da te čitam i sve te razumem dok ne stignem do Negotina, tu se sludim, pojma nemam ko je ko, ni ko koga, ni u kojoj pozi, ni kad će poza da se promeni, moram malo da se informišem pa da mi čitanje bude kompletno sa sve orgazmičkim prosveteljenjem - e sad znam.

Anonymous said...

A gde je novi ArTTerorizam

Radmilo Kračunović said...

Odgovor svima:
jebemtitelekomdatijebemtelekomkadnemašniinternetnitelefonmajkeimgafunjarskeneporavljajukvarodpetkadoponedeljka
Da prevedem:
Zahvaljujući Mikiju Stankoviću čitate sve ovo, dok se gospoda iz telefonske centrale ne umilostive i ne poprave kvar na liniji zbog koga ceo moj komšiluk nema ni telefonski signal niti internet. Čim poprave, puštam prvo ArtTerorizam.
Vidim da, ne samo Mahlat nego i drugi slabo provaljuju ko je ko u Negotinu. Ništa čudno, ni Negotincima nije baš nešto lakše jedino što moraju sve njih i da preživljavaju. Zato je neminovan iscrpan tekst na E-Stavu. Ali, kao što rekoh - kad poprave kvar.
Valjda će ...
A možda su svima isključili liniju zbog mene ... udari me ona silna metafizika u glavu što ide trenutno na Studiju B (veliki brat, đavolji kod, čipovani ljudi, brainwashing, futuristika kao polunauka itd.)
... svircam, zar ne?

Nitogen said...

Jedan je Stanković Miki,Stanković Miki...Stanković Mikiiii....

mahlat said...

Kako d aukapiram, meni to juzno sve isto, tek malo poceh Borane da razlikujem :lol:

Radmilo Kračunović said...

@Mahlat
Hm, mani ti to južno-tužno, ovo ovde je istočno. Desni korner Srbije.
Kec iz domoljubnoga zemljopisa, sedi. I za kaznu da deset puta pre spavanja pročitaš atlas Srbije i pet puta okreneš globus Bosne i Hercegovine.
@Nitogen
Miki? Eno ga spava ko klen, mogu komotno u snu da ga prodam Bugarima da prave lavor od njega, neće ni da primeti razliku. Iznervirala ga Bećkovićka što upada gostima u reč, kao kad Dekidušo zajebe Ljubiška i pusti reklame baš kada i on jednom uspe da ga zavuče Gerovki.
A tek što hrče, sad mi je jasno zašto ne zaključava stan: svako bi se spolja uplašio kada to čuje misleći da je unutra neka zver.
Građanska zver(ka).

Nitogen said...

Pusti čoveka da odmara,bila je ovo naporna nedelja,nego baci nešto na blog da pročitamo pre spavanja...sutra je već 5.oktobar.Eh,kako to setno zvuči.

Radmilo Kračunović said...

Upravo ide, u ponoć kako je i red.

mahlat said...

Lale. bre. meni sve ispod Beograda malo južno, ja tek kad se obrem u južnom delu počnem da razaznajem šta je stvarno južno a šta istočno, ne zbunjuj me, koja pruga prolazi kroz negotinske krajeve, južna il istočna :)

al' okretaću globus ako će da pomogne

mahlat said...

Je l' prolazi uopšte neka pruga :)))

Radmilo Kračunović said...

Ona, Zaječ(m)ar - Prahovo.
Mislim ... pruga.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...