Monday 29 June 2009

Ima još


Blic
ponedeljak, 29.06.2009.

Evo originalnog teksta, koji je bio "ošišan" od strane urednika zbog manjka prostora ...

U Negotinu održan skup blogera “Blogosphera 09” pod sloganom “Misli duboko”


NEGOTIN
– O blogu kao savremenom i u poslednje vreme veoma popularnom načinu internet komunikacije, povezivanja ljudi i plasiranja informacija, Negotincima okupljenim na prvom skupu ljubitelja bloga “Blogosphera 09” govorili su iskusni autori iz Bora i Negotina koji već neko vreme svoje misli i ideje razmenjuju putem blogova. Skupu je prisustvovalo tridesetak ljubitelja bloga, a gosti iz Bora, grada karakterističnog po velikom broju vrlo populurnih blogova prenosili su svoja iskustva o ovom zanimljivom hobiju ili poslu. “Blogospheru 09” je organizovalo negotinsko udruženje “Građanski krug” čiji blog već gotovo godinu dana suvereno vlada gotovo pustim medijskim nebom Negotina.

Da li će blogovi zaista uskoro preuzeti funkciju lokalnih medija uništenih privatizacijom ili još zanimljivije biti alternativa opštinskim sajtovima koji objavljuju strogo kontrolisane i cenzurisane informacije, pitanja su o kojima se može raspravljati, ali je potpuno izvesno da ovaj karaterističan vid komunikacije ima fantastične mogućnosti za razmenu misli i ideja, povezivanje i na kraju krajeva upoznavanje i druženje. Borski blogeri koji na internet medijskom nebu Srbije van Beograda, po broju i ljubiteljima koje okupljaju, važe gotovo za incident, u direktom kontaktu sa Negotincima, na konkretnim primerima objasnili su moć ovog medija.


- Upravo blogeri i dopisnici su zaslužni što je opštinska vlast u Boru morala da odustane od enormno skupih koncerata Zdravka Čolića i Željka Joksimovića. Bez ikakvih masovnih okupljanja i nereda, digli smo na noge ceo Bor samo objavljivanjem na blogu ugovora sa cenom koja je trebalo da se isplati iz opštinskog budžeta. Ta informacija je prostrujala kroz čitav grad, komentari su bili više nego poražavajući po opštinsku vlast, tako da su na kraju koncerti odloženi – objašnjava Zoran Stanković, alijas Raindog, autor bloga “opstinabor”.


Zoran Milojević, predsednik Borske internet organizacije (BITNO) podsetio je na broj ADSL korisnika i slikovito predstavio mogućnosti da ”otvorite misli i podelite ih sa drugima”. Suzana Janaćković Živković, alijas “Suske”, savetovala je Negotince da pišu o onome u čemu su najbolji i kao primere navodila vrlo popularne blogove sa preko 2000 poseta dnevno koji objavljuju kulinarske recepte, poeziju, prozu... Vladimir Stanković - “Dedabor” svoja zapažanja aktuelnih dešavanja doživljava kao svojevrsnu razbibrigu i na duhovit način deli sa svojim prijateljima.

Negotinci su se interesovali za tehničke detalje postavljanja blogova, ali i za konkretne posledice necenzurisanih medija koji prenose stavove velikog broja pre svega mladih i obrazovanih ljudi.

Naravno da ima pretnji od strane vlasti, ali mi se držimo zajedno i ne dozvoljavamo da neko zaustavi i poremeti naš rad - poručili su borski blogeri.


Organizatori iz "Građanskog kruga" su bili izuzetno zadovoljni što se ovakav skup uopšte održao u Negotinu.


- Dakle, šta o svemu reći? Najbolja i najvažnija stvar je što se ovako nešto uopšte desilo, i to u nekom tamo Negotinu, a ne u velegradskim centrima. Za razliku od Bora, jedan od opštih zaključaka je da Negotin, u sred nesreće što nema ni jednu normalnu (ili uopšte) TV stanicu, zapravo ima i prednost - eto šanse za otvaranje nezavisnih info-portala, za web novinarstvo, za twitter-abrovanje, pa i za emitovanje video priloga putem bezbroj servisa na internetu. Do sada je to samo bio "incident" u Boru, a evo sada se izgleda širi i na ostale palanke u desnom korneru Srbijice. Svako ko je došao, to je uradio jer ga je neka od najavljenih tema zaintrigirala ili zainteresovala. I svako je pronašao ponešto za sebe - kako tokom ta dva sata "panel-diskusije" koja je bila potpuno otvorenog karaktera (uopšte ne akademskog). Dogovarani su dalji koraci, razmenjene su ideje i knjige, poneka dobronamerna kritika i puno više ohrabrivanja. Broj prisutnih je daleko manje bitan od činjenice ko je sve bio, a naročito ko, koliko i odakle sve je još o tome mogao da pročita na blogovima koji su ovo pratili, live preko Twittera, na Facebooku, po novinama - napisao je na svom blogu Radmilo Kračunović Lale, predsednik "Građanskog kruga".


foto: "Blogosphera 09" u Negotinu
tekst i foto S.Jurasović
***
Gos'n uredniče, što ga urediste ...


5 comments:

Anonymous said...

Pa novine uređuju po onome: "Brzo, kratko, jasno..."

deda said...

Jel su objavili i on-line taj clanak ili samo onako ...jednodnevno??? :P

Radmilo Kračunović said...

Nema ga u arhivi za 29. jun, ali možda je ipak bio objavljen samo juče, jbg nisam proveravao ...

Anonymous said...

Ma ovi iz Blica su pizde!

Radmilo Kračunović said...

Pa i nisu, novina kao i svaka druga - prostor košta, za one koji bi za džabe ima najmanje mesta.
Htedoh reći, javna služba ...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...