Friday 5 June 2009

Belo odelo


Heraldi i gardisti otvoriše dveri Salonske. Dobro - behu tu i neke čistačice. Potom uđoše ugursuzi i zauzeše one stolice
naspram.

Ljubičica Bela ujaha na čelu kolone u salu i, kao što priliči, odmah zauze lidersku poziciju. Na maršalskoj odeždi ordenje, plakete, zahvalnice, diplome, raspeće i buket. Ljubičica, jašta. Malo mreškanja, malo vrckanja, prekrsti noge ulevo pa udesno, dok se nađe odgovarajuća pozicija, da ne žulja. Šta to, molićufino? Pa - autoritet, zar ne.
U trku, za Ljubičicom dojahaše i svi prodavci magle, dizači ruku i korisnici izborne volje građana, pa zauzeše od ranije poznate poze&pozicije. Pardon, da prostite, mesta. Svih njihovih 21+3. Plus nekakvi Većnici. I medijski dobrovoljci iz TV Krajina. I ... dosta više.
...
- Tišina!, reče Ustoličeni Dragoljub u ostavci zbog tri poništenja. Ajde bre da počnemo. Jel ste se smirili na ta vaša mesta? Jes?! Ste fruštukovali? Binje. Otvaram Dvanesto zasedanje Antidemokratskosocijalističkog Veća Negotinskeitimočkekrajine. OJ! (A.V.N.O.J.) Se izvinjavam odma na početku, Ljubičico, te poprskam malo da nam ne uveneš? Jok? Binje. Da nastavim. Jel ima kvorum, ima, binje. Jel ima dopune na one četrnes tačke za ovo zasedanje? Šta bre, ima! Kolko?? Petnes?????? Pa ste bre vi normalni oćete da ovo preraste od zasedanje u zaleganje?!!! Oćete da opet pobegne šinobus za Braćevac, a? Malo vam dnevnice, sad još treba se daju i noćnice. Nema ništa od to, šta god da ste predložili ima da pousvajamo odma sad do pet sata, sad je prošlo deset, binje, ima ganc sedam sata do kraja ovog zasedanja i sve će usvojimo.
(gromoglasan aplauz čuo se čak do novog parka u centru, nisu ga mogli zatomiti ni udarci čekića po novopostavljenim štampanim zvezdama, ali ni još gromoglasnija medijska tišina koja imanentno traje već neko vreme)
- Binje.
- Ej bwe mani se s taj jeziknacionalnihmanjina, mi swpski wadikali s i bez bedž nemož da twpimo tolku tolewanciju! Može jedva s taj lokalpatwiotizam, al nemoj da pwetewuješ, opomenu ga potpredsednik-doustoličenik.
- Binje, ovaj, dobro bre nemoj si toliko radikalan po to pitanje, odavno sam studiro pa sam zaboravio baš sve srpski kako treba.
- U wedu, ovaj put ću ti opwostim, al da se paziš sledeći put jew mi swpski wadikali ...
- Drugovi! Bwaćo!!!, poskoči Ljubičica Bela nestrpljiva da seansa otpočne, Ajde bre da se prihvatimo posla, znači, i nemojte da me nervirate znate da posle ovog moram hitno da letim do Havane na konsultacije. Tamo ne pitaju ni za vize niti za koalicione partnere. Poravna se, pa zadihano sede. Ne gubimo više vreme na formalno-proceduralne razloge i izgovore tipa "nije po zakonu". Kakav more, znači, zakon? Šta ga se držite ko pijani plota!!! Jer ja treba da vam kažem kako ste verifikovali tu pustinju od mandata do sada već tri puta i da ćete opet, i četvrti?! More nemoj da vam se okrenem tamo pozadi (ono, gledano iz perspektive, svi su pozadi kako god da ih okreneš) pa da počnem da proveravam ko je na času!!!, podviknu toliko strogo da prisutni delegati obe proleterske brigade u taku usvojiše dnevni red sa dopunskih 15 tačaka (cifra tada poskoči na sumarum 29), overiše mandate sami sebi, usvojiše izveštaj o budžetu Pokreta, i još nekakve takse za finansiranje Naše Stvari.

I bi glasanje.
...
Uvidevši kakvim tokom su krenule stvari, Ljubičica Bela ko tigar poskoči sa čelne pozicije, preko klupa, protivkvorumskih prepreka i neprijateljskih rovova, te čvrstom rukom zgrabi mikrofon sa sve pripadajućom govornicom. Ona dvojica, Ustoličeni i Donjega, gipko se odmakoše par hvatova unazad, ne bi li se uklonili tom velič(l)anstvenom zamahu. Što je sigurno - sigurno je. Zamah je to, ej!
- Zastanite časak malo, drugovi i dwugawice!, silnim glasom grmnu Ljubičica, Bela (da ne zaboravimo na to, nikada), Kud ste bre navrli! Pa jer hoćete da usvojite sve tačke pre nego što serviraju svih 500 kila pečenja u Komitetu?! Pa gde vam je pamet, drugovi i dwugawice, pa znate li vi da Neprijateljski Katalonci (žutocrveni, op.a.) u onoj svojoj Vučjoj jami na spratu Komiteta sada krljaju kilotone holesterola pokušavajući da održe red, rad i disciplinu svojih deputata. Tačno Cvetko, i hektolitre tečnosti, zbog vrućine. Sedi, odmori malo. Pa hoćete li da mi sve ovo današnje usvojimo pre nego što oni osete efekte tolike masnoće? Da li ste vi normalni? Ima, znači, da usporite maksimalno, da i ti Maxime, baš kao što ti konspirativno ime iz ŠOR-a (španski otadžbinski rat, opet op.a.) nalaže. Pa ti makar znaš, kao i ja, koliko se u Donjem domu Komiteta sve čuje kada oni u Gornjem domu Komiteta krkaju. Eeee, bogatiimperijalističkog, to su bili dani, mi dole a oni gore, mi ćutimo i slušamo a oni samo pričaju li pričaju. Šta nam je trebalo da se okrećemo od Koštunjava voća, pa i šljiva je za ljude. Ali da se manem lepih uspomena, znači! Slušaj ovamo, hoću da se sada svako od vas javi kada na red dođe ona mala iz Komunala i ima da je razbucate! Jasno! Neće ona meni da daje ostavku pre dvadeset dana, ko je šiša, pazi da ne stavim to kao redovnu tačku, znači, nego ima da je smenimo po hitnom postupku i dopuni dnevnog reda. Jok, će da mi glumi tu neku žrtvu! Da se ja išta ovde pitam, znači ... znači ... mislim, znači, ta prodavačica suhomesnatih proizvoda blagodimljenih bez konzervanasa, nikada, ali ponavljam - NIKADA, ne bi bila direktor moje omiljene i nikad prežaljene firme. Ko je to dobacio "koje"? Nemoj ja da te, tebe tamo pozadi, da te ja postavim za vdirektora Jekepe, pa ćeš da vidiš ko ti je stvarno Bog. Ako hoćeš i batinu - u Čubru! Ajd, sad, znači, živeli i nastavite sa radom, reče Ljubičica i vrati se na svoju čelnu poziciju u prvim borbenim odborničkim redovima. A sad, smenjujte to, znači, odmah! Hitro! Sikter!!!!!

I bi glasanje.
...
- Pa jel da dam pauzu, izvinte Ljubičice, al već je vreme za ručanje, al vreme leti kad Vi govorite, naročito tako nadahnuto i skoro brutalno efikasno i zapovednim tonom i ... ovaj ... šta još da kažem? jedva uspe da prozbori Ustoličenjak, sav ponesen prethodnim izlaganjem. Dakle braćo deputati, delegati, senatori, ima li još koj da nešto doda po pitanju izveštaja opštinskih firmi, osim Komunala, i onda ajd da glasamo. Koji bre sad Žika? Onaj što pita za kvorum? Pa taj nije tu, znači - ko što reče Ljubičica, nema ko da pita, znači da imamo kvorum. Pa jel smo malopre usvojili da smo dvaesčetri, šta još će gubimo vreme, gotovo je to, nema rikverc (pardon na stranu reč, to sam naučio kad sam išo u Beču). Dakle će usvojimo svi izveštaji jednoglasno, ovaj, pardon, dvaesčetroglasno (sad kad se svi overismo), ali izveštaj Komunala nećemo. Nema šanse. Onu malu s kobasičke će smenimo i ima od sad pa nadalje i ubuduće da se ta firma zove JKP "Štamparija"! Obračuni ima da budu nebeskoplavi, oni za grejanje nema da budu više na žuto, u kancelarije se zabranjuju crvene hemiske, flomasteri, registratori i fascikle! Dosta je bilo njihove tiranije i pretnji s ministarstva i sudovi, eve vi šipak sudije, ja s bistar um i pogled i frizuru na kastron šiške, ja vam to kažem, ja ...
- Dragoljube ...
- ... ja, more, ja koj sam naučio da plivam u kanal kod Štampariju, ja koj sam nekad radio u tu Štampariju, ja koj sam sarađivo s onaj Ročulj što usra Komunal, pa kad iz Štampariju oteraše ovo naše čedo koje sada izabrasmo za direktora Komunala ...
- Dragoljube ...
- ... ja, ono jes da sam nekad bio u demokracku al sam vido kaki su to sve satanisti i basisti, što napisah i bejah sudski zbog toga gonjen (što me čovekom i rukovodiocem načini), i jes, evo sad priznajem da sam nekad Ljubičičin Pokret zvao NPK ili tako nešto kao neko đubre, al pokajo sam se i vido koj je u pravu i sve sam to pojeo što sam reko za Ljubičicu i sad sam Precednik i Ustoličen ovde i ću stavim svaku tačku na glasanje što mi Ljubičica kaže i sve će to usvojite ...
- DRAGOLJUBE! Prekini više, nije direktan prenos!
- Ovaj, binje Ljubičice. Kako vi kažeš, ovaj, kako ti kažete, ovaj, binje. Lele, sve duplo vidimo! I, ua Vlada!
- Ej, pa ja ti wekoh nešta za to tvoje b...
- I TI BRE PREKINI, ODMAH!
- Izsvinjavam se pwesvetla Ljubičice, nisam teo. I ja, ua Vlada!! Plus, ua Četvrtak!!!
(Štampač se tu nešto promeškolji, ali ne odreagova znajući da ne beše prozvan, mada liči. Doduše, u trenutku onog izvikivanja Ua..., niko od prisutnih nije imao uključen mobilini zarad direktnog prenosa, pa se srećom zbog toga nije zabrinuo još jedan Takav)
- Odlično, nastavite. Nemoj da vam opet izađem autoritativno za govornicu!
- Nećemo više nikad, majke nam! (uglas obojica, ponizno)

I bi glasanje.
...
- Dakle, ne usvojismo falsifikovani izveštaj Komunalaca, smenismo to dete koje nije ni trebalo da sedne u fotelju, izabrasmo Štampača. Znamo mi sve to ko je kriv za stanje u tu firmu, taj će se puši čim ovaj naš tamo dođe, odma ima da istera u startu dvaes neradnika i dovede novih tries radnikala, i sve će odma procveta ko novi park. Šta nam je još ostalo od dnevnog reda, pobwatime Domoj?
- Pa, tweba da smenimo onog diwektowa u fiwmu za gwađevinsko zemljište.
- Što, more?
- Pa, isteko mu ...
- A?!!!
- ... mandat diwektowa, a opet smo zabowaveli da waspišemo konkuws za novog. Ustvawi, nismo zabowaveli, nego neće da waspišemo jew će se jave i oni opozicijoni idijoti, a i oni baksuzi od izdajničke NATO vlade će waspuste skupštinu pwe nego što istekne zakonski wok za konkuws, i onda neće možemo da waspolažemo s pawe od zemljawinu od izbownu volju, tojes gwađani ...
- Momče, reče Ljubičica gromoglasnim šapatom, KO će to nama da raspolaže tim parama od zemljarine, kako ti ono reče?
- Ovaj, pawdoniwam se golemo, ne mi. TI će raspolažeš s TO. Jes, TI-TO, baš-ta-ko!
- Lijepo, nadasve lijepo, i pametno rečeno, bokcavam. Nastavite, ali malo brže jer se bliži vrijeme za Cvetkov šinobus - po itineraru.
- U redu. Ajde da sad smenimo tog direktora Slobovojevića u Građevinsko, dosta više sve on da bude po tamo, i ajde da sad postavimo novog vede tamo. Evo, ja ću predložim jednog 100% boljeg od dosadašnjeg, ne povratio se taj. Predlažem ovog mladog i finog kadra, našeg gore lista, Slobovojevića. Taj će bude vedirektor umesto onog direktora Slobovojevića, dosta je njegovog bilo! Slobovojeviću, saćete smenimo! A ti Slobovojeviću, saćete izglasamo!! I još, da dodam na ovo glasanje, ajde da u taj paket dodamo i Odluku o izmeni odluke. Plus prestanak jednog mandata sa početka. Jel može i to Ljubičice, pa da završimo?
- Može.
- Ljubičice, zapita mišjim glasićem jedan otpozadi, a Sud?
- E, to ne može.

I opet bi glasanje.
Doduše, ruke i dva prsta već malo odrveneli, vidi se sa slike. Srećom, dođe i kraj XII Zasedanja A.V.N.O.J.-a. Ne beše u Jajcu, ali tu je negde, blizu - u Nosu.

...
Potom, svi prisutni ustaju, ma šta ustaju - skaču na noge! I unisono, horski, saborno, zapevaju Himnu SAO Negotinske i Timočke Krajine, "Štampan beton, Nano". Ko slučajno zaboravi, iz CKPNTK mu na mobilni telefon šalju SMS sa tekstom Himne:

Trla baba lan,
A ždrala je masno.
Da sakupi kvorum,
Nikad nije kasno.

Nekom motor!
Nekom bemve!
Nekom boem!
Nekom beton!

Tandrčak, tandrčak,
Ljubičice Bela!

Potom, svi cuzamen izglasaše kraj i ugasiše svetlo. Koske im nagovestiše potonju večernju grmljavinu i oluju. Sa pripadajućom kišom, kako je i red.
Da se bega, onda.
Znači.
...

Dvanaesta sednica Skupštine opštine Negotin. Kako ono beše naš narod zove dvanaest komada nečega?
Tuce.
Pa kud nađoše u petak?
Po četvrti put održavaju sednicu bez kvoruma, sa tri nelegalno prisutna odbornika koji su opet glasali. Prave se ludi, zbunjuju narod. Očekuje se i četvrta presuda Okružnog suda, koji neće smeti, niti treba, da presudi drugačije od prethodna tri puta.
Gde to još ima da neki tim vodi sa 4:0, a da oni koji popiše te silne golove ne priznaju poraz, pa nastavljaju da igraju iako su tribine već prazne, a reflektori se polako gase, jedan po jedan.
Bre, što to voli da igra po mraku ...

***
Mislite da je ovo gornje pisanije neozbiljno?
Pa, zajebavaju se oni - zajebavam se i ja.

15 comments:

Anonymous said...

Doooooooobra ova odbojkašica...ufff... ‚`lebac ti poljubim! Da li je, biće,i ona iz Braćevac?!!!

Radmilo Kračunović said...

Ће се договоримо, бре Цвјеееткоо.
***
Nagradno pitanje za gledaoce:
Da li je dotična službenica beach-volley federacije srednja blokerka ili primačica?
I kakvo joj je to glasanje, "s prsti na dole"?
More, da ne daje takve signale i Gerovka onim njenima u odbrambenim redovima iza?! Pre nego što smečuje ...

Anonymous said...

Primačica? Jaoooo,perverznjaku jedan!!!

Aj moram da vatam šinobus,polazi sa stanice u petnajes do šes,žurim će mi se okoti kučka!

Radmilo Kračunović said...

Јес море, ал шта ако ти испразнели резервоар на шинобус, ко ономад Дулету Ноцину Цветковом деца на кола, кад га измобилисаше комунисти деведездевете?
Е па тато, ајд па здраво!

Radmilo Kračunović said...

Умал да не заборавим: немо ти се Цветко омаци ...

Anonymous said...

cratinisE bože mili šta ovaj Negotin dočeka,da mu lekcije deli onaj nepismeni Drkeljić.Pa ovo nema nigde.A koliko bi trebalo vremena onom što "jaše svinju" da obrazloži silne krađe po komunalu da je poneo pisanije što mu je dostavio vaš prepametni "stručni savetnik za investicije" u komunalu.Pa neće biti ništa čudno ako gosim Drkeljića ne stave u Upravni odbor komunala,jedino vas on može izvući.A lepo vam kaže čovek,di se nadjoste usred najveće nemaštine kad ljudi gladuju da dižete cene komunalijama.Na ulicu da uposlite ostale radnike jer samo ih osam ima tamo a treba 25 da ih ima,nije važno što od para koje ona izdvaja za čišćenje ulica možete platiti samo 5 radnica.Metle u šake ali kad ih budu posmenjivali nju Drkljića i onog jahača svinja na čelo kolone.A i kad pogledaš neće ih bolji ni zameniti ako uvedu to privremeno veće.Od opozicije nema ni "O"

drjackas said...

Dobra ti je ova komedija, satira, sta li je?! Jos da nadjes putujuce pozorite... Ne gine ti Nusiceva slava!
Salu na stranu.
Ne sumnjam da je u izlima besa vezanim za upravnike, sefove i referente u komunalu, pred ocima doticne bilo i tvoje lice!!!

Radmilo Kračunović said...

Priča o cenama je fora Viršle da pokaže kako je i opština za nešto kriva. Problem su cene grejanja, među najvišim u Srbiji a na dnu po kvalitetu usluga. Od toga počinje sav ostali pad.
Cvetko je bio član UO JKP do juče. Sad se tek probudio.
Savetnici za investicije i razvoj su sve drugo samo ne to za šta primaju platu, a nisu po tom osnovu zaradili ni žutu banku. Kada pogrešiš obračun, mazneš pare od naplate, ne očistiš stepenište ili ulicu, ne pročitaš vodomer, ne pokupiš smeće - sve se to vidi. Kako to da niko ne vidi koliko imaju urađenih razvojnih i investicionih projekata? Nijedan. To u životu nije čulo za Research & development management - upravljanje istraživanjem i razvojem. Obavezan deo savremene i normalne firme, što JKP nikako nije moglo da bude zbog padavičara koji sleću direktno sa Marsa u direktorsku fotelju. Nije za čuditi se ako i DM sutra postane neka savetnica, što da ne - nijedan njen prethodnik nije ostao bez posla.
Pare od Opštine, broj radnika - pa takav su ugovor 2005 sklopili Gerovka i Vidanović. On nije smeo da postavlja uslove, ona uvek zabrinuta za narodne pare. Nije štos u iznosu nego u načinu trošenja tih para. Može i sa manje i više para, sa drugim brojem radnika, ali ...
Dakle, moja izborna voljo građana, ne da ste u pravu nego cepate.
Priča je namenjena za cirkus buva. Uklapaju se ponuđeni artisti.
"Pregovorima" u Opštini nisam prisustvovao nijednom. Što, da gledam ljigavo prenemaganje kolovođa koji su tamo došli ne bi li uvalili dupeta u druge firme, fondove, ustanove ili da se još dublje ukopaju u komunalske rovove koje su sami napravili? Da pred njom cinkare jedni druge i svađaju se, čitaju izveštaje samoproklamovanih komisija spasilaca? Sa Gerovkom je tih dana "pregovore" vodio najveći broj onih koji su činili najuži krug saradnika Ace Ročulja. O čemu to - pošto su od njega već na poklon podobijali laboratorije, rukovodeće funkcije, mobilne telefone, pare, švalerke i druge bljuvotine - možda i od nje dobiju na dar vodovod, toplane, ostatak Komunala? Ili nove službene mobitel brojeve i telefone, ali ne kao pre neki dan samo za članove SNS - o trošku firme?!!!
Sumnjam da je imala moj lik u glavi kada je izlivala bes na te likove. Uopšte nije bile besna, samo im je stala za vrat i sadistički ih gledala kako se uvijaju, cvile i sikću jedni na druge. Zgrabila ih je za ono što ih najviše boli - ne za pare (to svaki od njih ima dovoljno i ekstra Komunala), nego za funkcije. Vidi se ko je juče ubačen u Upravni odbor JKP.
Neće Lazić ništa drastično da promeni, ekipa se ionako danima sprema za njegov dolazak, prepakuju se za novi početak saradnje. Stara je to ekipa jahača iz devedesetih, dobro se to poznaje. Konačno u JKP fotelju dolazi jedan stvarno NJIHOV.
Aaaahhh, najzad. Smrt u diskoteci.

Kiricoj vodoinstalater je Gerovki rekao na zboru u garaži:
Ništa od ovoga se sada ne bi desilo da se radikali nisu posvađali među sobom. I dalje bi ti ova mala bila dobra direktorka a Vidanović dobar drugar i potpredsednik. Sad ti odjednom ne valjaju a ti nisi znala da su takvi. Ti si odgovorna što su oni tu, tvoji su glasali za njih a smejali ste se kada su vam ljudi govorili ko su i kakvi su. Ti i oni tvoji.

(znamo mi da je taj provokator, ubačen u JKP od strane SPS još pre 15 godina da sačeka ovaj trenutak, probudi se i napadne Gazdaricu; znamo mi sve, tako smo bezbednosno procenili)

p.s.
Da se zna: i Kiricoj nam je školski, pa vi sad vidite koja to generacija upropaštava Negotin ... đavolska, '66.
Danas je 6.6.
Srećom, 2009.

Peshcanik said...

.......
Čak sta više,jako ozbiljno.

P.s Nedostaju Lale smjlići, pogotovo onaj koji se lupa u čelo..sa dva prsta..

Radmilo Kračunović said...

Eeee, pa nema smajlići na blog-komentarima. Ima na Gerovkinom forumu. Ovde ćemo da budemo "ozbiljni", a tamo ćemo da se "smajlišemo". Smijat ćemo se, grdno.
Nemoj da je neko slučajno spomenuo dva prsta u medicini, odma' mu brišem tekst ... sad, ako spomene namerno - to je nešto drugo.
Something completely different.
btw
Kude si be Majo te nema po dugo po ovdi?

drjackas said...

Stvarno opste ludilo! Cvetko kao clan upravnog odbora nema nikakve veze sa desavanjima u komunalu. Mislim ovakve izjave nemaju veze sa mozgom! Ako mu se nije svidjalo kako se tamo radi, ako je bio u manjini, sto brate ne dade ostavku! Nije mi jasno na koji se on nacin "pere"??? Umesto da se pokrije usima jer je bio deo te bulumente. Ja ne znam, jel mozda kravlje ludilo prelazi na svinje?

Radmilo Kračunović said...

Divlje vrste su obično otpornije na neke boleštije od domaćih, ali ko zna - mutacije su to.
Kravlje ludilo, svinjski ili ptičji grip, šap, slinavka, besnilo, crveni vetar, žuta promaja, gasovi, radikalnogalopirajuća gonoreja ...
... odbornički mandat?

Anonymous said...

Pa sta li ce biti sada sa "komunalnim spijunima" ili 3 musketara kako cujem da ih zovu radnici komunala.

Peshcanik said...

Steta za smajlice, grdno bi bili ozbiljni...(mig tebi)
Nedostaju zaista za flesh....steta.
Ma izmislices ti, vec nesto ...

Evo je...poooz.:-)))

Radmilo Kračunović said...

Nema brige, uklopiće se oni već, garant. Barem dvojica su u tesnim vezama sa novim "gazdom". A gde su dvojica tu je i treći. Pa kad su mogli sa Ročuljem, što ne bi i sa Lazićem - to je bar lakše.
Pravi ljudi-tetrisi.
More, lepe se na vlast k'o virus side na krvna zrnca.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...