Friday 12 June 2009

Em patriotski, em komunalno ...


(o policijskom vašaru i komunalnom cirkusu)


Ono što su danas u JKP Badnjevo priredili cirkusanti koji sebe nazivaju odraslim, punoletnim ljudima, domaćinima, roditeljima ili još gore, političarima - baš tako, to ipak ne može normalan čovek lako da podnese, ili preživi. Sve to, u sadejstvu sa policijskim patrolnim kolima koja su vasceli dan pišteći kružila po ulicama oko Zelene pijace i uprave JKP, vozikajući dečicu koja su razdragano pritiskala te sirene u kolima. Ne zbog pominjanih artista.

Dan policijota, vašar defanzivne oružane sile pritiska na mozak u cilju odvraćanja, smotra vozila, pendreka, pancira, gumenih čamaca, vatrogasnih creva i pene. Naravno, behu tu i mekike, američke krofnice i sladoled na automat, ne na kuglu ... Baš vašar.
Komunalni cirkus, konačno, ipak predugo traje a da ne počne da ostavlja posledice. Ova današnja Artistička Radikalna Akcija, koja je trajala negde od 10 pa sve do 15 sati, zaista je iziskivala maksimalnu koncentraciju. Kao u minskom polju, taman toliko i vredi.
Ekipa koja se pre podne okupila u direkciji JKP, komotno bi mogla da se nazove Opštinskim odborom SRS Negotin, iz zlatnih dana pre šizme. Ali, u proširenom sastavu. Prisutno 5-6 radikala, prvo par a potom i nepar naprednjaka, 4 uniformisana policajca, 2 inspektora u civilu, kao i nedefinisan broj radnika preduzeća koji su tu neprestano cirkulisali. A posle 13h, pojavi se i ono njuškalo što piše okolo po internetu svašta za svoje sugrađane ...
... Jok! Zajebali ste se braćo - da bi bili sugrađani, prvo je neophodno da budete Građani. Danas to niste bili, pa nemate pravo ni na onaj prefiks "su-". Eto tako.

Kao što je prethodnih dana bilo praktikovano, i danas zemunci tvrde da imaju rešenje o imenovanju novog direktora koje je važeće, nemaju nameru da od toga odustanu ni po koju cenu, presuda Okružnog suda je za njih najobičnija zajebancija i tariguz papir, ti mala napolje i ponesi svoju lutkicu i kišobran a mi ćemo da zadržimo sve pehare i slike (koje su revnosno popisivali neki od radnika JKP, ad-hoc imenovani u komisiju za primopredaju pećine). Napisaše i ekspresno rešenje o imenovanju te komisije, sa sve pripadajućim potpisom novim, u donjem desnom uglu, jašta, gde mu je i mesto. Gde se dede pečat firme posle toga, e to vam ne mogu kasti ...
Ta mala, kako je došla, u sličnom maniru će i otići. Ali, taj manir se opet nastavlja, u sve goroj i bljutavijoj varijanti. Što su manji sve su radikalniji, čudo jedno.
Telefonski pritisci iz opštine na pojedine radnike, prvenstveno one u pravnoj službi, u toku celog prepodneva nisu jenjavali. Ponekad pomislim da nekima od njih uši rastu jer se ne odvajaju od telefona, sraslo je bre to!
Jednom od naprednjaka pripade muka, odvezoše ga u Hitnu. Pritisak. Visok, jašta. Kada se oko 15h vratio u Arenu, rekao je i ovo: "Lele, oni me izdrogiraše u hitnu, s neki lekovi, sad sam miran, sve mi jedno, sad bi mogo nekog i da izbijem".
To bre majstore! No pasarán!
Koliko sam zaključio iz prikupljenih "informacija", čini mi se da je palo i par krivičnih prijava u Opštinskom i Okružnom tužilaštvu na konto Uskoka i Poskoka zemunskih. Ali, to za njih makar nije ništa novo, ni prvi put. Naviklo se to, i navuklo ...
Za ponedeljak je najavljen nastavak ovog komunalskog WWF meča. Glavna borba biće sigurno između Undertakera sa jedne, i Negotina sa druge strane ringa.
Danas sam prisustvovao zakucavanju poslednjih eksera u sanduk u kome leži, još uvek poluživo, negotinsko komunalno preduzeće. Majstori punom parom dovršavaju započeto i naručeno. A domaćica, Bela Rada, spremila je bokal izvorske vode i čist peškir. Da se majstori proplaknu, kada završe posao. Red je, kao i kod svake svinjske daće.

Na žalost, ne bi me začudilo ukoliko jednog jutra naiđem na ovakvu traku na ulaznim vratima JKP Badnjevo. Uopšte ne bi.

***
Prevelika doza vulgarnosti i pornografije, kojom sam vas zasuo poslednjih dana pišući o ludacima u Negotinu, neizostavno iziskuje brz i efikasan protivotrov. Izvinite, ali moralo se. Zato, danas idu dva posta.
Skalino namerno praktikovanje artističkog vulgarizma jedini je način za ublažavanje bljutavosti koju skotovi ostavljaju u glavi. Za njih treba uvesti američki sistem cenzure (PG - parental guidance), i to onaj maksimalni PG99. Zabranjeno za mlađe od 99 godina.
Kada pročitate sledstveni Skalin ARTTERORIZAM#8, ne treba se sablažnjavati nad rečnikom. Samo izviti levu obrvu i duboko se zamisliti.

M I S L I T I

To je tako ljudski.

3 comments:

vilja said...

A šta je više nego ljudski? SF roman eto šta. Teodor Sterdžen.:)

Nitogen said...

M I S L I T I...

...duboko!

Radmilo Kračunović said...

I njega ...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...