Sunday 3 May 2009

Otisak Nedelje - 03.05.2009.

Izgleda da Negotinci od štampanih medija ipak najviše vole štampani beton. Na njemu se mogu pročitati sve najnovije vesti, tračevi, afere, prognoze, dijagnoze i - horoskop. Kad upeče zvezda posred roštilja u centru, šta nam pa drugo preostaje.

Negotinski reaktor je, poput onog černobiljskog, zaliven betonom. Samo što ovde ne pomaže ni ona motka a kamo li grafitne šipke. Možda bi vredele neke vertikalne na prozorima i vratima, plus horizontalne na uniformama? Kako god bilo, ukrajinska metoda neutralizacije radioaktivnih izotopa votkom izgleda da nije bila uspešna. Ni ovdašnja: očigledno da ne pomažu ni vinjak niti bugarske šumeće tablete sa buvljaka protiv slobodnih radikala i ostalih štetnih čestica.

Predlog #1 - Ponedeljak

Otvoreni studio, o trošku izborne volje građana. U studiju, jedan-na-jedan: Dekidušo pokušava da glumi voditelja plaćenog termina, Šefica glumi kako ona nije voditelj koji pita i odgovara. O sebi sve najbolje ili kvazisamokritično, o oponentima ... ne bez razloga. O sudu nije rekla ništa što već nismo čuli od nje i njenih: dakle, baš to. Izazvala opoziciju na troboj u četvrtak, opet o trošku izborne volje građana. Pa da vidi narod ko šije a ko krpi.
Pardon, ne narod - izborna volja građana.

Predlog #2 - Utorak

Šefica ode rano izjutra za Beograd, kaže ide kod ministra da tuži ove njegove jer prekrajaju izbornu volju građana. U stvari, išla na sastanak SKGO pa se i pomenuti "ministar za temu" po funkciji morao da tamo nađe. Sve mu rekla, sve joj odgovorio. Neće biti raspuštanja SO Negotin i nema prevremenih izbora. Pri povratku, prvo svrnula do TV Salaš da i tamo malo krne koju kintu sa konta izborne volje građana, a onda veselje po (konačnom) povratku u Negotin. U centru grada, kako i priliči, točio se šampanj. Ne onaj iz Poljoprivredne škole.

Tačno 20 minuta kasnije, tog jutra, kroz istu benzinsku pumpu prolazi i Šef. Ide i on za Beograd, kod njegovih. Da im lično objasni kakva je to Ona nesreća za Negotin, a kako će On da ga usreći. Mislim, taj isti Negotin. Samo da je maknu i uvedu privremene mere u Opštinu. A mogli bi oni malo češće i da sprovode zakone, ne samo da ih brzinski usvajaju. To im nije rekao.
U poverenju, obećano ispunjenje želja oko 20. maja. Pretpostavljam da je u pitanju 21. jer pada u četvrtak, Vladindan.
I tako, dok su oni odlazili pa dolazili toga jutra, počelo novo prekopavanje betonskog centra negotinskog. Ne, nije pukla nijedna cev. Vrućina neka, pa eto beton puca. Opet traže taj prokleti kvorum kao što su već nekoliko puta do sada (Fokus5, Fokus7).
Puca njima ... dok izborna volja steže kaiš.

Predlog #3 - Sreda

Protest, štrajk, miting, okupljanje, živi lanac oko Vlade i Skupštine ... zovimo ga kako hoćemo, ali to se desilo u sredu u centru Beograda i tačka. Beograđani se nisu nešto pretrgli da se okupljenima pridruže, nisu imali vremena od mnogo posla - upekao Sunac, pa udri po sladoledu i ostalim kühlerima. Najavljen kao štrajk opomene Vladi od strane svih sindikata, ispade da je to ipak bio party Saveza Sindikata Srbije. Nisu se pojavili oni iz Nezavisnosti i "ostalih", delom zbog viševekovnog iskustva kako to ispadne kada se sarađuje sa 4S sindikatom, a delom i zato što i oni imaju neku svoju viziju svega. Srpska posla, kao i obično.
Bez obzira na sva "razmimoilaženja u stavovima najvećih sindikalnih centrala", tj. nedavanja ulaska u sopstveni tor bez pristupnice, niko ne može da porekne ono što je svako od prisutnih isticao: ovo što sve Vlade posle 2000. godine zovu privatizacijom, može se nazvati bilo kako drugačije samo ne tim imenom. Divljaštvo koje sprovode državne agencije, preprodavci i nakupci nekada uspešnih preduzeća, satiranje i dobrih i loših samo sa jednim ciljem - doći do povoljne cene zgodno lociranog placa na kome se ta firma nalazila, težak bezobrazluk ministara koji se bave parama (dao Bog imamo ih čak trojicu), fantazije kojima se pravda ono loše&teško koje će tek da nas snađe ... Prepisuju prvenstveno američki recept za suzbijanje krize, kao da smi mi USA, i kao da baš ta ista zemlja i nije prouzrokovala Krizu prvo forsirajući multikorpse a onda pokušavajući da ih spase Marksovom teorijom. A ne, kod nas to neće proći: imamo mi Bože pravde, kakav Marks, znamo mi kako je to sa crvenima ... naopako.
Žao mi je, nisam neki lokalpatriotsko-decentralizacijski fajter, ali neka mi neko dokaže kako nije istina da se cela Srbija i u domaćim i u stranim očima mora da svede na Beograd. Tamo je sve, tamo su svi, ako nisi tamo niko i ništa si. Tamo je biznis, tamo je kinta, a ti konju sedi po kornerima Srbije i mantraj. Beogradizacija Srbije po formuli amerikanizacije Planete? Ne verujem.
Bolje zadnji u gradu nego prvi na selu, jelte? Da, zaista - bolje zadnja budala tamo nego prvi pametan ovamo?!
Pokazao sam šipak, k'o Pavle Vuisić nemcima u "Više od igre". Ne vidi se al' se zna. Živ je Paja, mnogo življi od nekih koji danas spašavaju naciju - počinju od Miškovića.

Predlog #4 - Četvrtak

B92, Peščanik - gost ministar odbrane zdravlja nacije i izborne volje građana. Jašta, dr. Tomica jošmalopadoživotniminstar Milosavljević, ovisno o nastavku Dulićeve karijere. Nije to bitno, nego tema: svinjski/meksički grip i mi. Nisam lekar, my Dad jeste, ali čak je i meni u određenim trenucima bilo teško da pratim šta sve taj čovek napriča. Videlo se (na B92 info kanalu) da ni voditeljkine tegobe nisu ništa manje. Nabusito, štamebrepatipitaštostinormalna, sve u nekom polugrču da ne bude prozvan "za nešto", čak i kada odgovara na direktno pitanje šta to građani prvo treba da rade ukoliko se pojave slučajevi tog gripa kod nas Drtomica agituje i vrši propagandu na temu "izabrani lekar i ginekolog, to su prva vrata odbrane..." More, neka skokne do Negotina, da mu ja izaberem lekara i njegova (prva) vrata.
Iskreno rečeno, muka mi je više od tih nebuloza koje su pokupili negde na Zapadu (samo ne znam gde, jer geografski za nas su Zapad i Kolumbija, Britanski Honduras, Nova Gvineja, Burma, pa ukrug oko Zemlje i Rumunija i Bugarska ... naravno i Meksiko).
I kud baš "svinjski grip" da udari za Prvi Maj?!!! Da li su bre normalni, nisu mogli da sačekaju pa da ga puste tek od ponedeljka?
Kažu upućeni, ne glupirajmo se i ne zovimo to ni "svinjskim" ni "meksičkim" gripom, nego njegovim pravim imenom - GRIP tip A. Mutiran u varijantu koja se do sada nije pojavljivala kroz istoriju, jer nauka kaže da je na svaku epidemiju raznoraznih mutacija gripa kroz vekove, ljudski imunosistem reagovao "pamćenjem" istog i stvaranjem antitela.
U stvari, ne zanosim se da kritikujem jednog lekara u njegovoj struci, daleko bilo! Zapravo, Tomica je uspeo da makar zaustavi totalni raspad zdravstvenog sistema u Srbiji, tako uspešno razorenog devedesetih godina pod julovskom komandnom palicom. Samo, Tomica zaista ima ponekad "problem" u komunikaciji sa novinarima jer se odmah uvlači u oklop, čak i kada za tim nema potrebe. OK, zaista je kao ministar postigao dosta osim nepar stvari, koje još nikako da iskoreni:
1. Ponekad ogavno a nekažnjavano ponašanje pojedinih lekara prema pacijentima (ne bih da tvrdim kako je to mali broj, život bi me svakodnevno opovrgavao), koji doživljavaju tretman gori nego kod veterinara, a NIJE zbog svinjskog gripa.
2. O odgovornosti za "promašaje" sa fatalnim posledicama ...
3. Korupcija, koja je bar u toj struci apsolutno nedopustiva i nezamisliva. Na žalost, kod nas su neki lekari izgleda polagali umesto Hipokratove zakletve, onu drugu - Hipokritovu.

Hajde što Tomica nosi masku, doktor je, ali šta li "onaj iz najčuvenije kartografske porodice na ovim prostorima" radi maskiran kada nije vreme karnevalu - ko zna? Možda mu ta maska i treba, kada uzmemo u obzir tolike hektare poslovnog prostora koje treba da prekopa ne bi li našao neke nepravilnosti u privatizaciji ... nečega.
Inače, kao što već rekoh, četvrtak je dan za sednice Vlade. Ovoga puta nije bilo reči o funkcionisanju lokalne samouprave u Negotinu. Počeli smo da odbrojavamo četvrtke.

Predlog #5 - Petak

Živeo 1. maj, praznik nerada!
More sikter bre s taj svinjski grip, mamicuvamkapitalističku, nas ste našli da z...
Od nove godine nam organizam vapi za holesterolom, sve neki postovi i crkveni umesto crvenih praznika - nećemo da čujemo ni za kakve boleštije! Dođite iduće nedelje!

Predlog #6 - Subota

U subotu, drugog dana prvog maja, naravno - vari se petak, prvi dan prvog maja. Ima onih kojima nije bilo dosta prvomajske kišice pa su i danas nastavili da žuljaju guzice po livadama oko Negotina ili na obali Dunava. Dobro, može i oko manastira Vratna, ako ih kaluđeri ne oteraju kao crvene bezbožnike.
A mamurluk?
Nije a, nego molim ... još jednu gorku.

Predlog #7 - Nedelja

Tenis ko tenis, nedeljom: Noleđole kao i obično pukne na kraju, Zimonjić i Nestor kao i obično pobede. Pa, šta je tu loše? Dva pobedila, jedan izgubio - 2:1 za nas u zbiru, hej! Malo li je?!
Šta, kao, onaj Nestor nije naš? Jok, nego čiji je - odmah se to bre vidi!

Naplata TV pretplate u stalnom porastu u prethodnih nekoliko meseci, iako je do sada bila u stalnom padu. Desilo se jedno Čudo Nebesko, narod je zbog krize počeo da vadi poslednje pare iz slamarica ne bi li platio obavezu javnom servisu evropske Srbije. Čudo! Ma šta čudo, mirakul jedan!!!
Reče predsednik Saveta Republičke radiodifuzne agencije, vladika Porfirije, i tako opovrgnu sve do sada izrečeno od strane protojereja stavrofora Tijanića, koji godinama izjavljuje da TV pretplatu ne plaćaju samo oni u unutrašnjosti, seljačine jedne provincijalske, a da je u Beogradu nivo naplate preko 90%. Govorimo o onom istom javnom servisu koji je proglašen nacionalnim dobrom, pa stoga svako mora da im plati reket imao ili nemao TV, hteo ili ne da gleda Tijanićevo ime na ama baš svakoj špici RTS - umalo da pomislim da je to Pink. Vladika objašnjava razloge povećanja pretplate, plus kaže da je super što su otkupili prava da 3 godine prenose Ligu šampiona, da će sve troškove pokriti reklamama a od ostalih prihoda (PRETPLATA) moći da zarade fine parice. Ej bre pope, šta to pričaš?! Gde to idu zajedno pretplata i reklame, pa još i fina zarada - osim u Srbijici?
Aman, čoveče nekada svetovni, pričaš o ovozemaljsim iskušenjima i jednom od Velikih grehova!
Amen.

Treći maj je Svetski dan slobode medija. Gornja karta pokazuje uprošćen pregled nivoa slobode medija u Svetu, po istraživanjima organizacije Freedom House. Šta bre u Americi slobodni, a u Rusiji nisu?! Kakve lažovčine, u Americi su svi pod kontrolom mafijaške države, jašta! A u Rusiji? Šta bre Rusija, mani sad to (hm, odgovor kao i ono Gunetovo "Kvorum? Mani me bre Žiko ..."). Šta, kod nas su kao delimično slobodni - аха, како да не, питајте Сороша и оне његове слугерање издајничке што и дан данас роваре по овој лепој и богатој земљи добрих и вредних људи и верника ...
Na tom pustom internetu se zaista svašta može da pročita, ali komentari na sajtu RTS oko ove vesti su vrhbrate džiberluka.
O slobodi medija u Srbiji pitajte ekipu (nove) Borbe, naročito posle objavljivanja državne tajne da smo svi platili po 10 dinara za jednu bitangu koja se bije po američkim mehanama. Ja hoću svoj fiskalni račun za to, i da mi se odbije od poreza kao uplata u humanitarne svrhe.
Garantujem da bi mi ovo prošlo u toj robovlasničkoj Americi. U slobodnoj Srbijici - jok bre.

Da završimo nedeljnu priču nečim interesantnim za Tolkinomanijake. Na sajtu The Hunt For Gollum možete pogledati 40-minutni filmčić "Lov na Goluma", snimljen u nezavisnoj produkciji. Kontaktirao sam jednog od producenata, mr. Brajana P. Laverija, i uradio im prevod na srpski jezik. Za sada su dostupni samo portugalski, španski i mađarski, dok ih naša slova "nešto zbunjuju" kada šteluju film i tekst (hm, bacih pogled na mađarski subtitle, sve mi odmah bi jasno).
Linkovi za download: film (.avi) i prevod (.srt)
Za onaj drugi filmčić Born Of Hope (o Aragornovom detinjstvu i šumarima Arnora), moraćemo da sačekamo do jeseni.

***
Sve mi se čini da je ova betonska plotna, pogodna za roštilj na solarni pogon, ipak namerno postavljena u centru Negotina ne bi li se lokalne demokrate konačno odvikle od nabijanja na kolac raznoraznih volova i ostale krupne&srednje stoke. Bogami, kako su se bili zaleteli, to baš uhvati maha. Zato će od sada morati da traže novu lokaciju za ražanj. Ovako više ne ide, nije ekološki. A i ministar im je mnogo brutalan po tom pitanju.
Zato, čim utrče u Privremeno opštinsko veće, eto zgodnog placa - zadnje (unutrašnje) dvorište Opštine, gde trenutno stoje raznorazne olupine koje tamo dovlači saobraćajna policija, plus maznute bicikle. Ako vam zafali dvotočkaš slobodno navratite, ima ih tamo brdo. A za vola na ražnju treba još malo popričekati.
Naučno je dokazano (po izjavi jednog od dunđera koji je neki dan orao po centru pikamerom) da ovaj štampani medij, tzv. beton, "puca zbog vrućinu". Reče bre majstor, ne izmišljavam si bate! Šta li će tek da bude na leto?!! Možda izmisle neki novi opštinski projekat sa donacijama - npr. nadstrešnica povrh čitavog centra u visini prvog sprata zgrade Opštine. Što baš dotle? Pa, zato ... zbog Kancelarije sa klimom. I sve od najsavremenijih materijala podignuto najsavremenijom tehnologijom.
Nema nam spasa.

1 comment:

Anonymous said...

Šta li su uradili u Beogradu?
Vratili se i jedni i drugi zadovoljni.
Da nije na pomolu neki kompromis?
Predlog #2.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...