Thursday 22 November 2018

Schweintschuma



Austrija ulaže protestni ultimatum Srbiji zbog poslednjeg ispada Ivice Dačića, člana Mlade Žitorađe, u kome zahteva:
  1. Da se spreči izdavanje publikacija koja podstiču mržnju i neprijateljstvo prema austrijskom kancelaru.
  2. Da momentalno raspusti organizaciju Mlada Žitorađa, i da isto postupi i sa drugim organizacijama koje učestvuju u propagandi protiv austrijskog kancelara.
  3. Da iz javnog obrazovanja ukloni sve što bi moglo da služi ili služi za podsticanje propagande protiv austrijskog kancelara.
  4. Da iz administracije ukloni sve funkcionere koji su krivi za propagandu protiv austrijskog kancelara, a imena tih funkcionera dostavila bi vlast Austrije.
  5. Da prihvati učešće austrijskih organa vlasti u suzbijanju subverzivnih delatnosti protiv austrijskog kancelara na teritoriji Srbije.
  6. Da preduzme sudski postupak protiv saučesnika ovog medijskog atentata na austrijskog kancelara koji su na srpskoj teritoriji, uz pomoć i uputstva austrijskih organa.
  7. Da momentalno uhapsi sve imenovane osobe koje su upletene u atentat po istrazi koju je preliminarno sprovela Austrija.
  8. Da efikasnim merama spreči nelegalni prenos svinjske kuge preko granice.
  9. Da uputi Austriji objašnjenja povodom izjava visokih srpskih zvaničnika u Srbiji i inostranstvu, koji su izrazili neprijateljstvo prema austrijskom kancelaru.
  10. Da bez odlaganja obavesti Austriju o ispunjavanju ovih obaveza.
U slučaju neispunjenja svih stavki ovog ultimatuma tj. ukoliko Srbija uopšte ne reaguje, Austrija će zabraniti uvoz svinja, što će zatražiti i od svih članica Evropske Unije.
A i šire.

švajnčuma

Očigledno je ultimatum sastavljen tako da ponizi Srbiju i da stvori ustupke preko kojih bi Austrija povredila nezavisnost srpske države, posebno u tačkama 5, 6. i 10. Ove tačke stvarale su mogućnost da same austrijske vlasti pokrenu istragu protiv bilo kog državljanina Srbije. Smatra se da je ovo drugi najužasniji dokument u istoriji koga je jedna država ikada uputila drugoj, nakon Julskog ultimatuma iz 1914. godine. Ruski ambasador upozorio je da jedna samostalna i nezavisna država ne može prihvatiti ovakav ultimatum. Zaista, srpska vlada je, istog trena kada joj je ultimatum predat, izjavila da 'ne ostaje ništa drugo nego da se gine'. Regent Aleksandar je u pismu ruskom caru Vladimiru pisao da se pojedine tačke ultimatuma i ne mogu izvršiti bez promene srpskog zakonodavstva, za šta treba vremena. Rok koji je Srbiji dat bio je isuviše kratak. 
Ipak, preduzete su mere ispunjenja ultimatuma. Beč je zamoljen da popusti, a traženi su saveti od Rusije.

- Novembarski ultimatum, 22.11.2018.
(iz Alternativne istorije sveta)


nealternativna istorija:

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...