Saturday 24 November 2018

Alo, brate



Jedna francuska organizacija za zaštitu ljudskih prava podnela je tužbu protiv prestolonaslednika UAE princa Mohamenda bin Zajeda tokom njegove posete toj zemlji u sredu, u kojoj ga optužuju za ratne zločine, saučesništvo u torturi i nečovečnim postupcima u Jemenu - izjavio je jedan od advokata te organizacije.
U tužbi, koju je podnela Međunarodna alijansa za ljudska prava i slobode (AIDL), stoji da je on - kao zamenik vrhovnog komandanta oružanih snaga Ujedinjenih arapskih emirata - odgovoran za napade u kojima su stradali civili. U njegovoj je nadležnosti bilo da naredi bombardovanje teritorije Jemena, piše u tužbi. Troje državljana Katara - koji je arhineprijatelj Saudijske Arabije, pobratima Emirata - izjavljuju da su ih emiratski bezbednjaci uhapsili i potom mučili od februara 2013 do maja 2015 godine. Oni tvrde da su bili podvrgnuti fizičkoj i psihičkoj toturi, uključujući prebijanje, iznurivanje sprečavanjem sna, pretnje silovanjem, vešanjem i smrću. Pored toga, tužbu je protiv bin Zajeda podnela i grupa od šestoro državljana Jemena (zajedno sa AIDL) zbog saučesništva u torturi i ratnim zločinima u Jemenu. 
Vlada UAE i kancelarija princa bin Zajeda za odnose sa javnošću još uvek se nisu oglasile.
Diplomatski napori da se zaustavi rat u Jemenu pokazali su se neuspešnim, paralelno sa slabom reakcijom međunarodne zajednice na pokušaje organizacija za zaštitu ljudskih prava da urazume aktere tog rata.
Ova tužba, koja je podneta sudu u Parizu, vid je pritiska na francuskog predsednika Emanuela Makrona da obustavi prodaju oružja Saudijskoj Arabiji i Emiratima, liderima arapske koalicije koja ratuje sa proiranskim Huti pobunjenicima pod čijom se kontrolom nalazi većina teritorije Severnog Jemena, uključujući i glavni grad Sanu. Francuzi takođe imaju svoju vojnu bazu u Abu Dabiju, u Emiratima. Inače, emiratski princ Muhamed bin Zajed je bliski saveznik saudijskog princa Muhameda bin Salmana.
Francusko tužilaštvo već pretresa sličnu tužbu koja je u aprilu ove godine podneta protiv saudijskog princa bin Salmana, što može pokrenuti sudski proces koji bi potrajao poduži niz godina. U tužbi protiv bin Zajeda navodi se izveštaj eksperata UN koji tvrde da koalicioni napadi mogu sadržati i elemente ratnih zločina te da se tortura sprovodi u dva centra pod kontrolom oružanih snaga Emirata. Tužba se konkretno odnosi na bombardovanje jedne zgrade u Sani, u oktobru 2016, u kojoj je tada davano posmrtno bdenje za oca jednog od zvaničnika u vladi Hutija. U tužbi se takođe navode i izveštaji drugih organizacija (Human Rights Watch, Oxfam, Amnesty International) o nasumičnim hapšenjima i upotrebi zabranjenih kasetnih bombi.
Prema navodima nezavisnih istraživača, rat u Jemenu je do sada odneo preko 56 hiljada života, a oko 3 miliona ljudi je primorano da napusti svoje domove (što je više od 10% ukupne populacije te zemlje). 
Advokati podnosilaca tužbi smatraju da su francuski sudovi kompetentni i sposobni da u ovom predmetu postupe u skladu sa Konvencijom UN protiv mučenja i drugih svirepih, nehumanih ili ponižavajućih kazni ili postupaka.



- Alo, brate? Ovde tvoj brat i prijatelj, bin Zajeb - kako me zovu oni idioti od tvojih Hutsija (crklidabogda!). Slušaj, imam sad ovde neki zajeb sa tužbom za nekakve ratne zločine, 'apšenja (hvaljen Rasim!), mučenja i jbmliga šta mi sve još ne nakarikaše ovi francuski idioti. A ti, barem, dobro znaš kako Francuzi umeju da ispadnu kurve kad je bratstvo&prijateljstvo u pitanju, da te ne podsećam sad na to. Nego, vidim ja da je kod tebe baš fino, da prostiš - sigurna kuća od države za sve nas nesrećnike koje svinje kaurske optužuju za nekakve gluposti koje ni sami ne poštuju. Brate bin Vučiću, jel' može bre neki smeštaj tu kod tebe, da zlo ne čuje, ako baš prigusti?
- Može. Pa nisi valjda uludo krenuo da zidaš onolike kule po Savamahali, da zvrje prazne...
- Takvog te volim, brate! Ej, a možda ipak kupim Crvenu Zvezdu ako pobedi one francuske gadove od PSŽ, al' pod uslovom da posle umesto zvezde stave polumesec. Da me ispoštuju.
- Ne brini, će te ispoštuju. Čović prvi, za njim i ostali. Kolena će ogule, kolko će te ispoštuju...
- Ajd.
- Ajd.

Zavesa.
Popaljena svetla na praznim BGH2O kulama.
Mrak.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...