Tuesday 6 November 2018

Deda Mraze, skrenuo si sa staze...



Nestali su poslednji reklamni spot Coca Cole, shodno staroj dobroj proverenoj i tako im miloj&dragoj praksi južnoameričkih diktatura. Od jutros ga više nema na srbijanskim twitter, facebook i youtube nalozima kompanije - svuda stoji "unavailable". Ukoliko ga niste na vreme pogledali, tj. pre nestajanja, a pitate se kako i zašto je tako nešto moguće - i kakve bre, kvragu, veze ima sa biznisom - evo kratkog opisa:

Deda Mraz drema u fotelji, kada ga probudi SMS u kome piše
- Deda Mraze, Beograd odavno okićen, a šta ti čekaš?
na šta on odgovara
- Beograd već okićen? Kad pre?
i tako dalje.


Kada te oplete američka kompanija koja valja verovatno najpoznatiji brend na svetu (uz Isusa), a da pri tom ta ista kompanija slovi za velikog finansijera i promotera američke Demokratske stranke (kao što to isto radi i Pepsi u korist Republikanaca) - onda to prelazi granice medijske zajebancije, čak i kada si vlast u tamo nekom samoumišljeno "važnom" kutku sveta.
A onda ti na to odgovoriš zahtevom (naravno, nikako javnim) da ta reklama odmah bude uklonjena, jer se neko od tvojih satelita osetio podbodenim, zato što je namenjena zapravo Vrhovnom Vođi u čije ime & babino maslo sateliti rade to što rade - čitaj: kače novogodišnju rasvetu od septembra do maja, i na konto toga marišu milione rajhsdinara.
Hajde da recept za ovu papazajaniju dopunimo izjavom Tanje Fajon, poslanice socijaldemokrata u Evropskom parlamentu, koja kaže da se u Srbiji "ljudi plaše da kritikuju, da su ograničeni, da je kontrola snažna. Mediji su u dramatičnoj i teškoj situaciji, još uvek postoje napadi na novinare, pravosuđe trpi snažan pritisak. Sve to je nešto što jako brine". Na pitanje da li se Vučiću gleda kroz prste zbog Kosova, Fajon odgovara da se i sama pita šta radi međunarodna zajednica i zašto nije ozbiljna u kritici takvog sistema.
I tako, dobijamo upravo to što smo dobili.
Ako ste naivno pomislili da je menadžment Coca Cole popustio pritiscima ovdašnjih vlasti pa uklonio reklamu (ali ne i njene tragove) sa interneta - onda ste stvarno naivni. Cilj i jeste bio da reklama izazove upravo ovakvu reakciju, kakvu je izazvala. Naravno da će sada botovi krenuti u kontraofanzivu (tj. krenuli su, od sabajle), lupetati kako niko nije tražio uklanjanje reklame te imeprijalističke kompanije, da to nema nikakve veze sa Srpskim Narodom (čitaj: Predsednikom Vučićem) koji voli da loče prepečenu Toma-Kolu od domaće afričke šljive 
više nego da pije tu američku drogu (koja rastvara kamenac, zube, eksere i džigericu, plus skida fleke od motornog ulja sa betona). Krenuli su, ali vuku u pogrešnu stranu - napadaju svakoga ko okači ovaj klip ili komentar, jer ne smeju da brane one "svoje" koji su u reklami direktno prozvani tj. indirektno-povratno potkačeni akcijom uklanjanja iste.
Tu ionako nema šta da se brani.
Manimo se na tren priče o "đusu od karamele i bolivijskog narko-korova, koji stvara zavisnost kod zabludele srBske mladeži", ova priča zapravo predstavlja probni balon za najmanje jedan vrlo verovatan vruć šamar koji sledi na račun gos'n "Faktora Stabilnosti u regionu". 
Najavila ga je Tanja Fajon, a grejač uključila Coca Cola. Sada samo treba sačekati da vidimo ko će biti zadužen za uručivanje zauške.
A biće.


Još uvek vam nije jasno o čemu se ovde radi?
OK, pokušaću da objasnim na prostiji način, jednom pričom iz života:

Lokalne negotinske "legende", hiperciroze Cubok i Žorž, mortus pijani zaglave u kafani zaječarske Pivare gde se zakače sa par tuceta prisutnih (i podjednako ošamućenih) zaječaraca. Krene bacanje stolica i samolupanje flaša o glavu pred tuču, Cubok o sebe razbuca jednu vinsku flašu a Žorž - u želji da i on ispadne frajer plus obezbedi alat za šibanje, ali sa manjom flašom - dohvati sa šanka flašicu Coca Cole (sic!), samoošine se posred čela i momentalno padne u nesvest. Kad su ostali to videli, okrenuše se uz komentar "šta tu ima više da se bije, sam je završio posao" pa odoše na svoja mesta.
Žorž je završio u hitnoj, sa par kopči na čelenki.
Flašica Coca Cole je ostala čitava.

E, tako vam je isto i sa ovom pričom o nestajanju reklame za Coca Colu.
Naskroz.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...