Thursday 26 July 2018

Uholaže


Često slušamo priče o raznim insektima koji vole da ulaze u uši, a neke idu toliko daleko da govore kako određene bube čak dopiru do mozga i tu polažu jaja... U tim pričama jedna vrsta prednjači i najčešća je žrtva predrasuda: uholaže (eng. earwigs), kerešice, buba kice, rakljače, buba-ušare, buba kece, konjštrpi, uloši ili ušare. Na zadnjem kraju tela imaju nastavke u obliku klešta; ta klešta imaju ulogu u hvatanju plena, odbrani od predatora i prilikom parenja. Neke podvrste u samoodbrani prskaju i smrdljivu lepljivu tečnost po napadaču.


Uholaža je prilagođena na život u mraku, pa se zavlači u pogodne mračne pukotine. Mračni topli prostor npr. između poklopne daske i krova košnice idealan je za njen smeštaj i ona ga obilno koristi. Skoro redovno tu se nađe po neka uholaža ili više njih, ali nikad u suviše velikom broju. Nastanjuje skoro sve kopnene ekosisteme na planeti, osim polarnih. Hrani se opalim zrelim plodovima voćaka, naročito šljive i kruške, ali i živim biljnim vašima i leševima drugih insekata.
Narodni naziv govori čega da se pribojavamo, iako su uholaže, u stvari, bezopasni insekti pretećeg izgleda koji nemaju sklonost da ulaze u ljudske uši. Naziv se povezuje u srpskom - i mnogim drugim jezicima - sa verovanjem da ove bube ulaze ljudima u uši i tamo se kreću ("laze", narodski rečeno). Iako se smatra sujeverjem i narodnim verovanjem, ova situacija je mogla biti česta u vreme kada su se postelje pravile od slame, koja bi bila stanište za uholaže (baš kao i za krpelje, stenice, smrdibube i buve).
U Japanu postoji verovanje da veći primerci mogu čak kleštima otkinuti muški polni organ čoveku, pa ih tamo zbog toga zovu i "činpo-kiri" (kurosek).


Na Balkanskom poluostrvu postoji jedna posebna podvrsta uholaža, koja je evoluirala nezavisno od ostalih varijeteta (kojih ukupno ima oko 2000), sama za sebe ali ne i sama od sebe, i koja dokazuje da su narodna strahovanja ipak bila opravdana. Dobro, barem ona srpska, jer mi ipak nismo japanci pa da verujemo baš u sve i svašta. Samo u svašta.
Izgmizala iz mračnih rupa i vlažne slame, ova podvrsta odmah gleda kako da se uvuče u uši i prkno (pa naviše), ali tamo ne lazi niti polaže jaja već balega i laže kao razvaljena; i sve tako, skroz do mozga čoveka u čiju se glavu uvuče. A uvlači se pa cepa, i neverovatno je teško izvući je odatle (čak i kleštima), jer tradicionalne metode ispiranja ušnih kanala tu veoma malo pomažu, a mogu dobrano uticati i na dodatno ispiranje mozga osobe opsednute sortom Uholaža serbica pinkformeridiotica.


Shodno svemu ovde rečenom, spomenuta uholažovska pošast ni danas nije sedela mirna, pa je opet navukla sve i svašta u uši & mozgove pučanstva. Ovoga puta, radi se "obaveznom" ubistvu Vučića u petak ali i o nekakvom otrovnom paketu koji su dobili Oberdušebrižnik i kreč-ministarka pod roze šlemom - zajedno?! Ne, nije u pitanju ona što se odaziva na "Mateus", nego ona što se ne odaziva na pamet.
Zemlja porekla otrovnog paketa - Kanada.
...
Vulin i tetka se brane ćutanjem.
Skupštinski nekrofag A.Martinović je, za svaki slučaj, skinuo uši i sakrio ih na jedno mesto.
Izgleda da samo Vrhovna uholaža&paralaža ovdašnja zna i zašto je to tako.

***
Treća zapovest Engsoca glasi: Neznanje je blagostanje
"Ukoliko ljudi ne znaju da postoji drugo i drugačije, da ih lažu ili da je promena moguća, onda njima do toga nije ni stalo. Ako neka vlast uspe da drži svoje građane na nivou neznanja dovoljnom da oni ne dovode u pitanje to što im se servira, onda nikada neće biti otkrivena slaba tačka u tome što vlast govori."
(1984)




"Žurnalizam je objavljivanje onoga što drugi ne žele da objave; sve ostalo je PR."

- Džordž Orvel, pisac "Priručnika za lovce na uholaže"

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...