Monday 23 July 2018

Kotrljani


Friške vesti iz komunalizma:

mesna zajedica

Balegar, kotrljan, prašinar ili govnovalja (u Istočnoj Srbiji) kakvog mi znamo je crna zaobljena buba snažne građe, koja se hrani balegom sisara i u nju polaže jaja. Ima ih više stotina vrsta. Oni su važan deo ekosistema jer ga čiste od otpadaka. Mužjaci i ženke su dugi od 1 do 3 centimetra. Prednje noge su im prilagođene za kopanje. Postoje brojne vrste balegara. Mogu osetiti miris balege iz znatne udaljenosti i tada su u stanju da u jednom letu prelete i nekoliko kilometara. Često ih noću privlače svetla. Stari Egipćani su iskazivali poštovanje prema jednoj vrsti balegara - skarabeju (Scarabaeus sacer). Simbol je Sunca, duše, uskrsnuća i plodnosti. Insekt balegar kotrlja loptu nastalu od komada balege uzbrdo isto kao što se verovalo da bog izlazećeg sunca Kepri kotrlja Sunce preko neba. Ono po čemu se naročito razlikuju od ostalih insekata je sposobnost balegara da podignu teret koji je teži od njih samih.

Crna buba - a nije Vulin. Jok, i nije.
Ima ih više stotina vrsta. U stvari, sve je to jedna ista sorta.
Dugi su 1 do 3 cm. U stvari, ima ih i od dva metra - dugih.
Prednje noge su im prilagođene za kopanje... rupa za kamen-temeljce.
Na daljinu osećaju miris. I ukus.
U stanju su da u jednom letu prelete i nekoliko kilometara. Kao i stranačkih pripadnosti.
Privlače ih svetla. Naročito novogodišnja rasveta.
Obožavaju egipćansku nacionalnu manjinu, naročito u vreme izbora.
Kotrljaju sunce uzbrdo i nizbrdo. Aha, baš kao i Sizif kradikalski (uglavnom ono drugo).
Dižu teret teži od njih samih. Teško da postoji nešto teže od njih, al' neka im bude.

***
Da se razumemo: posao komunalaca - čistača ulica, iznosača smeća, radnika u vodovodu, rukovalaca na postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda, operativaca na "fekalnim" cisternama i ostalih - častan je posao, baš kao i svaki drugi. Međutim, ovi mamlazi sa tim nemaju ama baš nikakve veze. Drugospođa premijerka onomad reče kako je "nije sramota da sakuplja smeće", a to izgovara sa takvim prezirom da još samo neka totalno zatucana naprednjačka krečana može u to da poveruje.
Takve, onda, svakako nije sramota ni da od "puštanja u rad" septičkih jama, šahti, kanalizacionih cevovoda, poljskih i školskih WC-a i ostale komunalne infrastrukture naprave feštu dostojnu vatrometa i proslava Luja XIV. Šta je sledeće - svečano puštanje u rad novih metli u gradskoj ćistoći? Svečani doček novog kontigenta asepsola za održavanje higijene stepeništa po stambenm zgradama? Novi državni praznik - Dan bubnjare i auto-podizača kontejnera za smeće?! Nacionalni dan rešetki na otvorima za kišnu kanalizaciju? Otvaramo hidrante za pranje ulica tehničkom vodom? Živele mašine za peskarenje, skidanje grafita i žvakaćih guma?
Aman bre, više... ludaci.
Problem Srbije je u tome što su najgori - a među njima i najgori iznosači smeća, radnici u vodovodu, rukovaoci na postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda, operativci na "fekalnim" cisternama i ostali - zaseli u fotelje vlasti i krenuli da uništavaju sve oko sebe. Zato što je to jedino što "znaju" (čak i to njihovo znanje ne ide bez apostrofa).
Da prave cirkus i parade jednobezumlja od nečega što se podrazumeva kao svakodnevan i redovan posao svake, pa i ove vlasti.
Pardon - da valjaju Sunce.
Oni "slave" svaki ovakav događaj kao da su otkrili neku fundamentalnu istinu, a ne uradili ono za šta ih građani plaćaju da rade svaki dan; udaraju na sva zvona i dobošare jer su oduševljeni što su bilo šta uspeli da urade.
Što su uopšte (politički) živi.
Što su na vlasti još jedan - ovaj - dan.
Što su uspeli da svog Vođu Sunce još jedared prekotrljaju od svitanja do sumraka.

p.s.
O svetim volovima, telcima i bizonima - neki drugi put.
Biće još prilika, ne sumnjajte u to.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...