Saturday 16 June 2018

Ua grcite!


Zamenik vrhovnog tužioca u Atini podneo je tužbu protiv jednog poslanika ultradesničarske Zlatne Zore zbog pozivanja na izdaju zemlje, nakon što je ovaj u petak, tokom obraćanja Parlamentu, pozvao vojsku da izvrši državni udar.


Tokom parlamentarne rasprave o mogućem izglasavanju nepoverenja vladi koju vodi Nova Demokratija, zbog dogovora koji je postignut sa Bivšom jugoslovenskom republikom Makedonijom (BJRM, kako zvanično nazivaju današnju Makedoniju) oko naziva te države, Konstantinos Barbarusis je optužio vladu da nije uspela da zaštiti grčke interese i pozvao vojsku da interveniše:
"Zato što poitičko rukovodstvo zemlje ne donosi zakone u interesu nacije, već samo u svom, pozivam vojni vrh zemlje da ispoštuje datu zakletvu i uhapsi premijera Aleksisa Tsiprasa, ministra odbrane Panosa Kamenosa i predsednika Prokopisa Pavlopulosa, i tako spreči ovu izdaju", rekao je on.
Tužba je prosleđena istražnom sudiji koji je ovlašćen da izda nalog za hapšenje Barbarusisa.
Nakon jučerašnjeg incidenta u Parlamentu, Barbarusisa je iz članstva Zlatne Zore isključio lično njen predsednik Nikos Mihaloliakos.
Predviđeno je da premijeri Grčke i Makedonije, Tsipras i Zaev, navedeni sporazum potpišu u nedelju, u severnogrčkom gradu Prespesu.
Inače, po grčkim zakonima, u slučaju krivičnog dela izdaje zemlje, tužilac nema obavezu da od Parlamenta zatraži ukidanje poslaničkog imuniteta počiniocu. Poslanički imunitet se oduzima po sili zakona, automatski.
Pored toga, Barbarusisova izjava je poslužila predsedavajućem Parlamenta kao razlog da isključi Zlatnu Zoru iz dalje rasprave o predlogu za izglasavanje nepoverenja vladi, kao i da tu ultradesničarsku partiju optuži za izazivanje nasilja.



I tako, izgleda da ga je Zlatna Zora ugasila - makar na neko vreme.
Hajde da zanemarimo nadasve zanimljivo prezime grčkog neonaci-poslanika (Barbarusis), ali otkud to Grci znaju šta je prava demokratija, parlamentarizam, poslovnik, domaće vaspitanje, zdrav razum?
Pa kad naš Konan Š. Varvarin, i njemu slična patridiotska braća poslanici, pozovu na državni udar, ubistva, progone, raseljavanje nepodobnih, razbijanje i pretnje, čupanje mikrofona, polivanje vodom i hvatanje za gušu drugih poslanika, lažu kao pseta i menjaju gazde češće nego krvave kecelje - onda obavezno neki od "žutih lopova" mora da leti iz skupštinske sale. E, to je bre demokratija, a ne k'o one grčke kukavice! Oni će nam sole pamet šta je izdaja zemlje, šta su zakoni i njihova primena, pa mi smo bre to doveli do savršenstva i više nam uopšte ne treba opozicija. Zato.
Nesrećni Barbarusis se pošteno nalupetao, baš u duhu korena svog prezimena: "bar-bar" je pojam na starogrčkom (βαρ-βαρ) kojim je označavan neko ko nije Grk i ne govori njihovim već nekim njima posve nerazumljivim jezikom. Značenje starogrčkog pojma "bar-bar" je veoma slično značenju današnjeg "bla-bla", koje se takođe uvuklo u skoro sve jezike sveta.
Sve mi se čini da reč "šešelj" znači to isto: divljak, koga niko normalan ne razume.
Treba to što pre dojaviti predsedavajućoj srpskog Parlamenta, čador-balerini Maji.
Mada... αυτή δεν είναι τίποτα kαλύτερα από αυτόν.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...