Monday 11 June 2018

Tajna bajčetinske rakjie



Konačno je otkrivena tajna bajčetinske manastirske rakije!
Kao prvo, to uopšte nije rakija već rakjia, a - priznaćete - to je onda nešto sasvim drugo.
Kao drugo, "Tomovača" se ne pravi od kruške (kako bi neopreznog konzumenta na takav zaključak mogla da navede etiketa) niti od domaće, već od - afričke šljive. Onoj, koja diže čak i mrtve na glasanje... ako zatreba.

U pitanju su dve stvari od esencijalnog značaja za razumevanje kako lika&dela Prvog Pecara Srbije, tako i njegovog eliksira života, za koji bi čak i Obeliks Depardje poželeo da upadne u puno kazanče.
Da se posle neko slučajno ne bi zapitao je li normalan svako ko se pentra na vrh jedne poslovne zgrade na Terazijama, kako bi na balkonu izvikanog restorana (sa pogledom na hotel "Moskva") po redhotčilipaprenoj ceni cirkao radžu za koju je opravdano posumnjati da, čak i ako je ima, akciza deluje podjednako "homemade" poput proizvoda i etikete na njega nalepljene.


Inače, ono "rakjia" u naslovu nije greška u kucanju: upravo na taj način su osoba T.N. & supružnica mu D.N. sebe (i njihovu Srbiju) reklamirali na SajmuČega god već, ionako je nebitno. Sve je to isti kradikalizam, samo drugo pakovanje.
Šta sad hoćete, pa u opisu poslova predsednika lepo piše da "predstavlja državu u zemlji i svetu"? T.N. je upravo to i radio (naročito ono "u zemlji"), a ovaj A.V. nakon njega je još i nadogradio. Pardon - unapredio.
Ko zna šta bi bilo da su mu pre neki dan u Zemunu umesto flašice vode podmetnuli litrenjak Tomovače od afričke šljive... Ne bi ovima iz njegove kamarile pomogle ni zaštitne kacige, a bogami ni kožne gaće.


p.s.
Nemali deo "jeftine" cene goriva u Srbiji čine akcize. One takođe postoje i na druge proizvode, poput alkohola i električne energije. Pre par dana je Imperator A.V. Prvi objasnio "budalama koje protestuju", da se oni "bave poskupljenjem goriva, a ni da zucnu pred činjenicom da je struja kod nas najjeftinija u celom regionu, iako je to neodrživo". Ukoliko ste makar na tren posumnjali sa koje bi strane mogao da dođe osvetnički kradikalski kontraudar, u slučaju da gorivo ipak ne poskupi - ali ne zbog protesta, jokuopšte - onda pokušajte da pročitate ponovo ne preterano uvijenu izjavu Imperatora o ceni struje. I pripadajućoj joj akcizi. Možda vam se upali sijalica, ona crvena za opasnost.
Kradikali su to.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...