Tuesday, 14 February 2017

Obznana


Elemdaklem, doživesmo da konačno i to evidentiramo na Dan odljubljenih: Napredna tikva je zvanično pukla, Onaj se (ipak) osmelio da se kandiduje za predsednika republike vlade Srbije. Baš kao što se to dalo i očekivati, mesecima unazad. Prvo je bio PP, pa onda PM a sada bi da bude PRV. Nije to mala muka, uopšte.
I tako je Sv. Zaljubljenik u sve funkcije na današnji dan odljubio Sv. Vinogradara i pecara iz Bajčetine.
Srpski rečeno - Džeri je šutnuo Toma, kao poklon za rođendan.


Sada, posle javne obznane kandidovanja Psihoführera za mesto predsednika Srbije, uzvrpoljeno insistiranje njegovih dobošara na ostavci Saše Jankovića naročito dobija na značaju.
Jankoviću je ionako isticao mandat, zakonski on nije smeo da daje političke izjave kao ombudsman. Dakle, ni da objavi svoju političku platformu, javno zatraži podršku stranaka ili sa njima vodi pregovore. On je ispoštovao sve što je trebalo ispoštovati, podneo ostavku i istakao svoju kandidaturu.
Čisto.

Međutim, sa one strane linije fronta...
Kradikalski botovi su tražili Jankovićevu ostavku iako su znali da će se to (naravno) desiti, u nameri da obmanu birače kako su baš oni tu nešto "odradili". Takođe, predsednik Vlade u ovoj zemlji zaista ne mora da podnese ostavku da bi se kandidovao za predsednika (debilizam našeg zakonodavstva, još jedna stvar o čijoj izmeni u budućnosti treba razmišljati). Ne postoji nijedan razuman razlog po kome se npr. radnici lokalne samouprave ne mogu kandidovati na lokalnim izborima (osim ako prethodno ne raskinu radni odnos) a da to istovremeno ne važi za predsednika i članove Vlade. Upravo zbog toga je bitno da Vučić podnese ostavku, jer izgovor kako se on "ne kandiduje za istu funkciju" jeste samo izgovor i ništa drugo. Ako je ne podnese (kao što neće) to nije nelegalno ali jeste ljigavo, uobičajeno za Vučića i njegovu kradikalsku ekipu. Zato što njemu ističe vreme, i on to zna. Neophodno je da što više ljudi u Srbiji to uvidi.
Odmah po objavljivanju blagovesti o kandidovanju Velikog Vođe, po medijima su se rastrčali dežurni "analitičari" i tumači stvarnosti koji, ozbiljnih lica, pučanstvu saopštavaju da će "zbog objave Vučićeve kandidature svi njegovi protivnici sad krenuti na njega, i da se očekuje jedna jaka negativna kampanja". Ne kažu čija, to se ionako zna bez obzira šta tim "analitičarima" piše na čelu.
Neophodno je građanima sa pravom glasa objasniti da Vučićevi protivkandidati, a naročito Saša Janković, nisu "nepoznati" kako se konstantno servira mišljenje građanima preko medija, zajedno sa forom "nije on za političara". Svakako da jeste, kada pogledamo ko se sve u Srbiji bavi "politikom". Nije on za politikanta, glasi odgovor na to lupetanje.
A ta dva "ne" su samo uvod u najavljenu negativnu kampanju režima.
Tokom prepodneva, kao uvertira popodnevnim blagovestima, javile su se dežurne zunzare sa svojim izvrtanjem percepcije sveta oko nas. Očekivano prljavo, od samog početka - pa čak i pre.

levo: "kandidati DOS", desno: Putin i Tramp sa kandidatom SNSPS

Svakako ne treba nasesti na budalaštine sa levog dela gornje slike (koji kruži društvenim mrežama), pa uzvratiti u stilu "umesto ove dvojice (levo) stavite Vučićevu sliku uz isti tekst" - upravo zato što oni koji su smutili pa prosuli ove gluposti to ne smeju da urade. Toliko je očigledno čija je ova umotvorina da potpis uopšte nije potreban, baš kao ni kontra-antikampanja sa ove strane linije fronta. Ne može se biti veći (k)radikal od njih samih, biju te na iskustvo i nivo.
Velikog Licemera treba stalno javno kritikovati zbog (mogućeg) sukoba interesa za sve ono u čemu se preklapaju funkcija premijera i kandidat za predsednika. Na prvom mestu zbog uzurpacije medijskog prostora, budžeta, uticaja na javnost, zloupotrebe službenog državnog položaja u stranačke svrhe (on je kandidat Velike Partije SNSPS a ne građana, zar ne?), netransparentnosti kampanje (nema šanse da jasno povuče crtu između svojih nastupa kao premijer i kandidat, upecaće se na sopstvenu udicu).
Treba ih odmah po zvaničnom raspisivanju izbora (koji god budu, ne samo predsednički) zatrpavati prijavama za kršenje svega što krše i kršiće, pokretanjem upravnih postupaka, protestnim notama, zahtevima za ažurnost i transparentnost biračkih spiskova, postupka štampanja i distribucije glasačkih listića i drugog izbornog materijala, vršiti svakodnevni monitoring ponašanja medija, državnih funkcionera i institucija, sprovoditi maksimalnu pravnu zaštitu pojedinaca ili organizacija koje budu na direktnom udaru naprednjačkih timova za uterivanje straha.
Ponašanje Tome Nikolića u narednih 48h uticaće na to da li ćemo opet imati vanredne parlamentarne izbore. Afera "Mali protiv Male" može biti dovoljan izgovor za raspisivanje izbora u Beogradu. Proteklo je već pola zakonskog roka za izbor novog predsednika opštine u Negotinu, jer su kradikali samosmenili prethodnog, a i dalje se ništa ne zna po tom pitanju - možda i tu padne neka kampanjica? "Od viška glava ne boli" je narodna poslovica koja se odnosi i na sve ovdašnje izbore, od vrha do dna.

Kocka je danas bačena. Da se ne pravimo naivni - kotrljala se ona po prašini poodavno, samo što to niko nije smeo da kaže Vođi. Ko zna šta još sve neće smeti da mu kažu, u vremenu koje je pred nama, a naročito one noći između nedelje i ponedeljka.
Videćemo.

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...