Saturday, 25 June 2016

Mala astronomija


PRONAĐEN DRUGI MESEC:
Zemlja već sto godina ima i ovog malog pratioca! Asteroid je otkriven krajem aprila pomoću teleskopa "Pan-Stars jedan" Univerziteta Havaji u Nacionalnom parku Haleakala. Mali asteroid 2016HO3 ima prečnik između 40 i 100 metara i stalno kruži oko Zemlje. Naučnici američke svemirske agencija NASA pretpostavljaju da će ovaj asteroid nastaviti da kruži oko Zemlje još nekoliko vekova. Inače, od malog asteroida ne preti opasnost da u narednih 200 godina udari u Zemlju, prenose mediji. Asteroid na putanji održava Zemljina gravitacija, pri čemu je njegova maksimalna udaljenost od Zemlje čak sto puta veća od udaljenosti Meseca od Zemlje. To je previše da bi bio svrstan u satelite ili trabante i zbog toga ga astronomi svrstavaju u objekte bliske Zemlji.Eto kako egzaktna nauka sasvim lepo ume da opiše ovdašnju političku scenu. Elem, umesto "asteroid 2016HO3" ubacite "kometa Grupković-Mandić", umesto "Zemlja" stavite "Vesić" a umesto reči "gravitacija" ubacite reč "stan". Sve ostalo ostaje isto - satelit, trabant, bliski objekt, kruži oko itd.
Zanimljivo, asteroid 2016HO3 je otkriven krajem aprila, baš nekako u vreme ovdašnjih vanrednih izbora, kada su buljuci satelita, trabanata & bliskih prešli cenzus i sebi obezbedili poslaničke i odborničke mandate, to glavno gorivo domaćih orbitalnih preletača.
Podjednako zanimljiv je i podatak da su neki trabanti bili još tada ispravno uočeni, kao i njihove putanje tj. tačke ukrštanja orbita, te da se teorija pretvorila u praksu - u petak o.g. prilikom (konačnog) formiranja vladajuće taife u beogradskoj opštini Vračar.


Naravno, sada će džiberaldemoratski spineri dići halabuku 'Aha, zašto je na slici Čedomir a nije ex-Borislav?' spočitavajući nekakve animozitete sproću njih & kvaziafinitete sproću Preimenovanoga. Neće moći - Borko je svoju fukaru izbrisao iz članstva (što njega + stranku mu ne oslobađa odgovornosti za ponašanje Mandića dok je bio njihov član - tj. do sinoć), ali Čedomir ovaj fukarluk pravda brigom za volju birača, šutirajući izbušenu loptu preko plota u dvorište pobratima Radulbega pritom pozivajući DS i SNS da se dogovore oko Vračara - samo da ta opština ne bi pala u kandže DJBnicima.
Dakle, Čedomir je tu zbog predmetnog priopćenja pučanstvu, koje je agrodžiberaldemokratska partija pustila u etar bez trunke srama za bljuvotine u njemu izrečene. Ako su ikada imali nameru da dunu vetar u leđa elektroekonomisti Saši R. onda je to učinjeno 24. juna prestupne 2016. godine.
Prestup, Čedomirci. Gađanje završeno, odstupi.
Kao šlag na tortu sačinjenu od sluđenih vračaraca, ide zastrašivanje uvođenjem prinudne uprave ukoliko se ne konstituiše vlast u zakonskom roku, zbog čega sledi šlagvort saopštenja, koji glasi:
  • "Mi smo danas učinili hrabar korak svesni negodovanja koji on nosi, ali to i jeste posao LDP-a - da ruši rovove između stranaka i da miri zavađene strane, koje su do juče izgledale kao ratni štabovi. To je u interesu građana, ali mi znamo da to gospodin Radulović ne može da razume."
Kasarna vojne inženjerije JNA u Karlovcu izmeštena je u Šabac, ali ronilačka jedinica je preseljena u Novi Sad, gde je dodata nekadašnjoj RRF ekipi. Čedomira, kao nekadašnjeg ronioca sa Telepa, ponelo je gradivo pa je pretvorio svoju partiju sa posebnim potrebama u vod politikantske inženjerije koji se bavi rušenjem (valjda zatrpavanjem) rovova i izgradnjom rovovskih saobraćajnica, te humanitarno-posredničkim radom usred političkog rata koji ovde besni a u kome LDP n-i-k-a-k-o ne učestvuje. Sorry, ali militaristička terminologija samozvanih mirotvoraca teško se da progutati, Violeta.
Potpuno je nepotrebna bilo kakva analiza denuncijacije izrečene u poslednjoj rečenici saopštenja LDP - time je stavljena tačka na nekadašnje tri tačke.
Odvratno je kada spuštenih gaća prozivaš druge da su se naguzili Vučiću, a istom se nudiš samo da ti drugi ne budu naguženi. Smešno je to, što tom istom Vučiću ne treba niko od njih, osim da ih drži u večnoj čežnji za guženjem; njegov target je oduvek bilo guženje običnih ljudi a ne njemu sličnih. Kasta je takvima svetinja, ko god da je čini.
Odatle među jutrošnjim komentarima po društvenim mrežama na ono od sinoć, na Vračaru, i "komentari" u kojima se zdušno tvrdi (i objašnjava) kako su za sve krivi - o ne, opet - tzv. beli listići, žvrljači, Čiča Gliše.
Nekima je u ovoj ludnici zaista dobro. Al' stvarno.

***
Zanimljivo je (opet) spominjanje Gorana Vesića u ovoj "aferi" kreiranja vlasti na Vračaru. Radi se o istom liku, tzv. 'sivoj eminenciji' nekadašnje gradske vlasti Đilasa Drvoseka, kada se po prestonici progresivno rušilo i raseljavalo sve u šesnaest, i opet po džentrističkoj matrici koju primenjuje današnja BG-vlast, u kojoj (gle čuda!) opet sedi prepodobni Vesić, za koju se po čaršiji abruje kako joj ni Đitler lično nije nedrag, šta god novine pisale. Danas, Vojislav Š. Hrđožlični proziva gos'n Vesića da je odgovoran za poslednje inženjerijske radove u Savamali, tokom izborne noći. Baš u vreme kada je otkriven asteroid 2016HO3.


Da li se još uvek neko seća divljačkog rušenja, pre dvadesetak godina (u maju 1995), nekih od najstarijih i najpoznatijih vračarskih kafana - Orač, Zvezda, Mala astronomija?
Ne vidite nikakvu razliku među onima koji su rušili ili opravdavali, bili padalice ili trabanti - nekad i sad? Pa naravno, jer je nema. Ono što najviše plaši je mogućnost da je nikada nije ni bilo, i da smo svi samo nemi svedoci istih inženjerijskih radova na kojima se jedino rotiraju prva i druga smena istih likova, dok dežurna laprdala preko razglasa udarnički objašnjavaju nešto, a zapravo ništa.
Da je koji slučajem kafana Mala astronomija danas živa i zdrava, u njoj bi se garantovano stručno raspravljalo o otkriću novih i ponovnoj pojavi starih trabanata i vaški; neko od stalnih gostiju bi se već dosetio pa zaključio kako je to sve vreme bio jedan isti i neizmenjeni mizanscen beskonačne farse u režiji ohlokratije.
Ali nije.

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...