Monday, 27 June 2016

The Daily Bullshit


Instituti koji se bave istraživanjem društvenih pojava upozoravaju: uskoro više neće biti moguće dalje zaglupljivanje informativnih i zabavnih medija, kultura je dostigla tačku maksimalne zaglupljenosti.


Profesor Henri Brubejker, sa Instituta za proučavanje na kome se bave ovim istraživanjem, smatra:
  • Programi većine televizijskih kanala se sastoje od emisija o kuvanju, paranormalnim pojavama ili siromašnim ljudima koji imaju neke svoje argumente oko kojih se svađaju sa drugima. Vesti su samo jedna gomila stavova, povremeno isprekidana slikama "ekstremnih vremenskih uslova".
Jedine knjige koje danas objavljujemo su one koje za poznate pisce pišu anonimusi - biografije poznatih ličnosti i trileri o serijskim ubicama (sa naslovima poput "Sakupljač faca" i slično). Da ne spominjemo podatak da ljudi, sa interneta najčešće čitaju liste u stilu "10 činjenica o povećanju mišićne mase"... Problem leži u tome da, iako naša kultura ne može biti zaglupljenija gore od sadašnjeg stadijuma, ljudska inteligencija itekako može nastaviti da klizi nadole tom istom stazom.


Rezultat svega ovoga je svet u kome više niko ništa ne razume. Čak i film sa Dvejnom "Stenom" u glavnoj ulozi, u kome on jurca džipom dok detonacije prašte na sve strane oko njega, ostavlja gledaoce zbunjene i ljute zbog tolike pretencioznosti iskazane u filmu.

TV-magnat Meri Fišer, međutim, ima da doda još nešto:
  • Ma nema frke, upravo smo naručili emitovanje "Džejminih i Džimijevih paranormalnih antičkih aukcijskih seksi Vesti". Ubeđena sam da možemo da potonemo još više. Moramo da istrajemo u težnji da otkrijemo nove dubine idiotluka.

***
The Daily Mash je britanski satirični portal, poput gomile sličnih u Britaniji (npr. Evening Harold) ili ovdašnjeg Njuz.net, što nikako ne umanjuje surovost istine koji oni na takav način oslikavaju. Programirano zaglupljivanje, autodestruktivni komformizam, puzajući fašizam, proseravanje, sitne pizdarije u nizu (jedna za drugom kako ne bi videli onu veliku koja remeti sam život)... sve su to samo tehnike upravljanja bezumnim masama.
Kada bi mogao da pročita gornji tekst, Gebels bi se cinično nasmejao, uhvatio za kundak pištolja pa pljunuo Orvelu na levu a Hariju Frankfurtu na desnu cipelu. Haksli bi na sve to samo signifikantno podigao levu obrvu, u znak prepoznavanja Vrlog novog sveta.

Ovi naši bi verovatno ekspresno održali monolog za novinare - još jedan The Daily Bullshit, kao i obično.

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...