Tuesday, 28 June 2016

Galaktika


Ukoliko spadate u starije pionire, onda jednostavno MORATE da se sećate čuvenog treš SF serijala Battlestar Galactica iz 1978, i očajnog nastavka iz 1980. Tu nekakve svemirske konzerve, nazvane Sajlonci, napadnu i unište svih 12 ljudskih kolonija u svemiru, jedino Galaktika ostane čitava od svih bojnih brodova; oko Galaktike se okupi konvoj od par stotina sitnih svemiroplova krcatih ljudima i kućnim ljubimcima, koji zajedno krenu u zbeg ne bi li se nekako spasli od konzervisanih kučki agresorskih... i tako redom, nekih tridesetak epizoda.
Taj drugi, tupadžijski, serijal se uglavnom odvija na Zemlji, koju spejs-izbeglice konačno pronađu ne bi li se tu skrasile i pripremile za konačni obračun sa Sajloncima.
Snimljena je i treća sezona 2003. godine, koja je manje-više napredna (ehm...) varijanta prve, sa dodatim elementom iz druge - među ljude su ubačeni čovekoliki Sajlonci, njih ukupno 12, u nameri da razbucaju odbranu Zemljana i omoguće konačnu vanzemaljsku pobedu. Najgrđi od ubačenih androida je jedna sisata plavuša, model #6 radnog imena Triša Helfer, koja čini sabotaže em pokoru među ljudima... na raznorazne načine.Kako stoje stvari, četvrta sezona Galaktike je upravo ono za šta naivno mislimo da su naši životi. Ovaj serijal se u potpunosti odvija u Srbistanu, u njegovom snimanju učestvujemo svi - hteli to ili ne. Sajlonci su se ovoga puta dozvali pameti, ukapirali da su im Zemljani uništili 11 komada sabotera; zato su odlučili da onaj poslednji, preostali i najopasniji, nikako ne bude prsata plavuša - njih su kod nas ionako prepune kancelarije Vlade, ambasada i vrhova partija - već neko na koga će naivni Zemljaci najmanje posumnjati da bi mogao da bude konačni grobar ljudske rase.
Da, baš On i niko drugi: Tom Stiropor, galaktički predsednik Srbistana, te poslednje slobodne oaze čovečanstva u svemiru.

Da ironija ovozemaljske obnevidelosti bude još veća, taj humanoidni Sajlonac se uopšte ne krije, čak ima u obezbeđenju i stari model sajlonskog centuriona koga je uhvatilo samo oko kamere. Nažalost, niko ne reaguje na ovaj očigledan dokaz infiltriranosti agresora u naše redove i rovove.

TH#6 vs. TS#12

Poput Triše Helfer #6, i Tom Stiropor #12 je ubačen da sabotira Zemljane te tako oslabi njihovu protivsvemirsku, protivvazdušnu i protivgradnu odbranu. Namerno je podmetnut dobrom i naivnom ovozemaljskom vladaru Gospodaru Vučiću, i to baš danas, kako bi lično snimio najnoviji model odbrambenog oružja Mi17, čiji su prototip Sajlonci uspeli da obore pre više od godinu dana (što nije pokolebalo Zemljane, o ne - nikako).
Lukavi Vanzemljaci su ukapirali da te dve letelice koje su dobili Zemljaci mogu zbrisati sa lica svemira celu njihovu flotu, i zato je #12 to morao lično da snimi i proceni slabe tačke odbrane ovozemljačke. Kako bi uspešno ispunio zadatak, već je uspeo da rezerviše plac u Bajčetini na koji će naše defanzivno superoružje sletati kada zatreba. Tada će on jedan Mi17 oteti a drugi uništiti, i konačno Sajlonce osloboditi svih strahova od eventualnog neuspeha njihove misije. U ispunjenju zadatka pomagaće mu ekipa iskusnih veterana u anti-Mi17 operacijama, koji su evoluirali kroz sve dosadašnje sezone Galaktike.

Sajlonci 1978-2016

Međutim, ovde se naš serijal ne završava. U poslednjoj epizodi četvrte sezone Galaktike, i to u poslednjim sekundama pre odjavne špice, gledaoci dobijaju naznaku da se i među Sajlonce uvukao čovekoliki robot koga su ubacili ljudi, kako bi im sabotirao komandni brod tako što će podići vlagu u unutrašnjosti istog i sve razjebati izazivanjem rđe koja je kod Sajlonaca smrtonosna bolest. Ako ste pomislili da se radi o starom modelu Terminatora - varate se, to je već demode. Ovaj robot nosi zlatne 'aljine (ponekad i crvene, ali samo da nervira #6) i ima tašne&džepove pune lekovitih trava, od kojih (kobajagi) kuva čajeve, a zapravo vodenom parom zasićuje unutrašnjost sajlonskog brodovlja korak po korak, var po var, ključ po ključ. Svaki put kada mu/joj se ukaže prilika, tj. kada niko od Sajlonaca ne vidi, skuva i veći lonac pasulja ili navuče naivnog #12 na kazan za pečenje rakije, ne bi li tako brže zasitila vanzemaljsku atmosferu isparenjima. Taj saboter (ovoga puta naš, a ne njihov) odaziva se na Dragica Goldfiš #0 i među Sajloncima lažno predstavlja kao Majka svih njihovih (ro)botova. Pretvarajući se da je Salonka (bez J, to su pripadnici posebne, povlašćene klase među Sajloncima), ona ima pristup svim ključnim tačkama neprijateljske odbrane, što obilato koristi u humanitarne & humanoidne svrhe.

DG#0

Slabu tačku ovog androida predstavlja greškom instalirana ljubomora prema svim modelima od #1 do #11 zbog #12, što se može pokazati na kraju kao kobna greška programera sa Galaktike.
Živi bili pa videli, sačekajmo kraj ove i početak naredne sezone Galaktike. Ko zna šta će se sve još izdešavati u životima nas statista - možda neki preokret, npr. ulazak kompletne postave Kraftwerk u Vladu? Roboti su čudna sokoćala, sa njima nisi nikad načisto.
Ovde se ionako sve zna, al' nikad.

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...