Saturday 16 January 2016

Med & mleko


"ЧevapЧiЧi su bili oTlični"
- Izjava ЊKV koju je Dragan Todorović upotrebio za naslov svoje knjige.

"I meni se sviđaju ćevapćići i gibanica", objašnjava Princeza Katarina.
Dokle ćemo nositi etiketu zemlje u kojoj se samo jedu ćevapi i pije šljivovica?
- Duška Jovanić, čiklit-trendseterka (Ćevapi sa Dedinja, Glorija 2003)


Stvarno, dokle?
Dokle god ovim kafanskim raspikućama budžeta i tuđih života zajedno sa njihovim koalicionim satelit-degustatorima jedina alternativa budu buljuci samozaljubljenih mutanata žute mrlje, neostaljinisti ili smrdljivi zlokot ljotićevštine. Izbori još uvek nisu raspisani a već su svi poludeli i krenuli da traže ko je kriv što će na njima izgubiti.
Aman više, bolesnici nijedni... i magarcu i samaru je potpuno svejedno ko ih natovari ili jaši.

Siroto magare... u ogledalu.

Pravo pitanje glasi:
Ako je magareća sudbina da budu tovareni i jahani, dokle ćemo pristajati da budemo magarci? Još uvek se nadam da nismo, koliko god se neki uporno trude da dokažu suprotno. U stvari, samo smo pristali da se pravimo glupi, gluvi, nemi i slepi.
Ovdašnja opozicija je počela da se okuplja oko balvana na kome stoji okačena tabla, na kojoj piše "nikada nećemo sa naprednjacima" (šta?), i tu bi da se sada zapljunu pa započnu novu rundu žmurki. E pa, izvinjavam se uvaženoj gospodi pacijentima, ali nulti preduslov da uopšte počnem sa razmišljanjem o tome hoću li vam poveriti svoj glas ispunićete tek kada na tu tablu dodate i masnom farbom ispisana tri slova:

SPS

Pritom, ovo važi samo za lokalne izbore. Za bilo koje druge, moraćete da se potrudite daleko više od toga, jer od lokalnih jajara sve manje zavisi kako ćemo zaista živeti. I koliko.
Ili tako, il' nikako.
U suprotnom, ovom zemljom će i dalje teći med & mleko za čajeve organske travarke Dragice, za šta ćete i dalje biti zaslužni samo vi.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...