Sunday 10 January 2016

Tradicija iskustva


Ciklus Rizik
predstava Centra za kulturnu dekontaminaciju:

FILOSOFIJA PALANKE
božićni oratorijum Radomiru Konstantinoviću


Kolarčev narodni univerzitet, Velika dvorana
11. januar 2016. u 20h

Filosofija palanke Radomira Konstantinovića kritika je palanačkog duha, koji je mržnja prema životu. Ali, više od toga, Filosofija palanke je ohrabrenje na autentičan život i oduševljenje. Filosofija palanke nije samo negativna kritika nego, više od toga, izraz oduševljenosti slobodarskim podvizima, naročito takozvanih običnih, malih ljudi - knjiga koja ohrabruje i poziva na oduševljenost životom, koji je u biti tragičan. Istinska kritika, velika je ljubav. To ohrabrenje na autentičan život i oduševljenje, duh je ovog oratorijuma.
- Zlatko Paković

Zlatko Paković: libretist, reditelj i orator
Božidar Obradinović: kompozitor i pijanista
Katarina Jovanović: sopran
Jana Jovanović: sopran
Vuk Zekić: bariton 

foto: Danas

- Duh palanke je mržnja prema životu. 

Predstavu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. 
Karte se mogu rezervisati na info@czkd.org, biletarnica@kolarac.rs i na 065/969-7524.
Cena karte je: 500 / 700 dinara.


pro: Ispade da su prostitutke krive za nemoral (Danas, 25.12.2015) najava pretpremijere u Centru za kulturnu dekontaminaciju (28.12.2015)
et
contra: Traktat ispunjen zlovoljom (Novosti, 05.01.2016) lamentiranje nad posthumnom osvetom Predraga Palavestre kroz kritiku "Filosofije palanke" u njegovoj "Istoriji srpske književnosti" (2015)

***
Rahmetli Palavestra je Filosofiju palanke uvrstio u Istoriju srpske književnosti, ne toliko zbog značaja te knjige koliko kao nekakvu vudu-lutku po kojoj mlati pravdajući "najbolje, brojne" srpske pisce. Stoga je i mali deo kritike posvetio književnoj vrednosti pomenute knjige, dok je mnogo više prostora posvetio lepljenju političkih pamfleta palanačke zatucanosti Konstantinoviću na čelo. Prozivajući Konstantinovića da napada "najbolje, brojne" srpske pisce čija dela određuju modernu srpsku kulturu i poeziju, rekao je veliku istinu - da zamlate poput Drainca & Co. (tih kulturutemeljitelja potonjih Zboraša i danjašnjeg Dverinja) zaista daju kišobran ovome što je danas predstavljeno kao savremena (ali ne i moderna) srBska nacionalna kultura - i to nimalo lažno. Pisac i delo mu, baš po meri Novosti, onih istih novina koje valjaju već drugo izdanje tzv. knjige Kraljice srpskog državnog kriminalnog poduhvata.

200 godina tradicionalnog iskustva

Filosofija palanke počinje rečenicom "Iskustvo nam je palanačko."
Iako je tema koju Konstantinović obrađuje neiscrpna i svevremenska, sudbina nam je postala zapečaćena onoga trenutka kada je iskustvo preraslo u tradiciju, a tradicija postala izgovor za odustajanje od Života.

za ponavljače:
- Hronika palanačkog uma IX deo (03.01.2014), o Radi Draincu i ekipi "najboljih, brojnih" srpskih pisaca

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...