Tuesday, 5 January 2016

Tucindani


Svom snagom:

1. U tunelu... ispod snega

Po prvi put u istoriji, zahvaljući najsavremenijoj tehnologiji domaćeg porekla, novinari Politike su otkrili biblijsku istinu: sneg ne pada u tunelu, već samo na ulici iznad.
U prilogu: fotografija kao dokaz.


2. Crveno i Crno

Ministar i kradonačelnik, u crnom, zajedno sa korisnicima socijalne pomoći, pljunuli u šake & lopate pa poručili neradnicima i kritizerima u toplim foteljama:
- Šefe, Prva proleterska javlja - evo, stiže led za viski! Poručite Vašim (i našim) arapskim prijateljima da se strpe još samo malo, samo da nalupamo i usitnimo ovu kristalisanu Vodu na Beogradu..


3. Bora i Života

Korisnici socijalne pomoći, u narandžastim prslucima, zajedno sa ministrom i kradonačelnikom u crnom, pljunuli u šake & lopate pa za N1 objasnili formulu po kojoj se zapošljava u komunalnim preduzećima:


Nisu objasnili kako će se zaposliti tamo ako je zapošljavanje zabranjeno, niti kako će oni koji već tamo rade ostati na poslu čistili ili ne sneg sa i bez ministara, kradonačelnika, crnih uniformi, narandžastih prsluka, lopatama ili noktima. Pa šta tu ima da se objašnjava, formula je jasna - prvo jedni moraju da odu da bi posle drugi mogli da dođu.
A maj i nije tako daleko.

4. Koza

Ministar, kome ne mogu ništa ni otpale ledenice sa dalekovoda niti sletanje sa pačvork-puta između Negotina i Zaječara pri brzini od 100 milja na sat, za rahmetli Tanjug 30. decembra izjavljuje da neće biti poskupljenja struje u maju.


5. Rog

Ministar, koji se hvali da je spasio Srbiju bankrota, za onaj isti rahmetli Tanjug izjavljuje 1. januara da će biti poskupljenja struje u maju. Možda, al' tako treba.


Stvarno, što se obojica hvataju baš za maj?
Aha, kraj grejne sezone, što reče Vuja. E pa ministar finansija je mogao da pita svog kolegu ministra energetike i bivšeg zamenika kradonačelnika Beograda o tome koliko traje grejna sezona. Lepo piše na zvaničnom prestoničkom sajtu:
"Grejna sezona počinje 15. oktobra, a završava se 15. aprila. Izuzetno, u periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila do 3. maja, objekti se greju u dane za koje u poslednjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana Republički hidrometeorološki zavod prognozira srednju dnevnu temperaturu manju od +12°C."
Dakle, mr. Vujovich zna da će temperature krajem aprila i početkom maja biti manje od 12°C, ili mu se javlja? Glede "javljanja" obratiti pažnju na sledeću stavku, tačka 2.

6. Obznana

Načalstvo policije varoši Beogradske i vaskolike Serbie, dalo je obznaniti neke od novih pravila službe neremećenja javnoga reda i mira, po nalogu Ministra policiskog i milosti njegovog knjaževskog veličanstva Aleksandra Velikog lično.

#1 - Biraj: ili rintanje za socijalu od 14 tisuća rajhsdinara, ili prosjačenje za kaznu od 30 'iljada istih.


#2 - Biraj: ili kazna od 50 'iljada serbskih za hijeromantiju, ili rintanje na mestu guvernerke NBS i gledanje u plećku za socijalu od 5000.


I šta ćemo da radimo kada jednog dana komunalna policija krene u masovne racije po zelenim pijacama širom naše zemlje ponosne, pa rekvirira i nacionalizuje sve džakove pasulja seljacima zarad sprečavanja potencijalne zloupotrebe istog? Preoru im njive i bašte jer su pasulj i konoplja najveći neprijatelji države? Katastrofa, majmuni su ne samo ušli u tenak, već su i položili vozački preko interneta.

#3 - Po pitanju prethodne stavke, one o poskupljenju struje, MinPol najavljuje uvođenje novih tehnologija u uterivanje reda, mira & pameti graždanstvu Despotije, tako što će primenjivati najsavremenije metode elektrifikacije koje je nedavno u prestonicu doneo eminentni profesor Georgije Stanojević, inače zemljak našega uvaženoga muzikanta profesora Stevana St. Mokranjca takođe iz Negotina. Da li će ti tzv. elektrošokovi biti korišćeni protiv onih koji nemaju da plate struju, ili onih koji nemaju lopate da zarade socijalu, ili onih koji iz toplih fotelja zajebavaju radenike i težake reformi&napretka, ostavlja se videti nam po leđima.


Kako god, bićete elektrošokirani toliko da ćete da pevate "žabi do ramena, mišu do kolena" i pritom tražite još. Svom snagom.
p.s.
Struju koju policija utroši na elektrošokove, plaćaće građani kroz stavku "javna rasveta".

7. A

"Premijer nas tera da radimo", kaže ministar ZORANA Mihajlović "i voli da konstantno održava predizbornu tenziju". Takođe, ministarka ZORAN Mihajlović kaže da to poštuje. Nije spomenuo/la maj, na svu sreću.
A munzekonza kada uđe kod frizera kaže "ovde ispoštuj, svuda okolo jebi kevu".


Ovi na B92 definitivno imaju problem sa preterano kreativnim tumačenjem rodne ravnopravnosti. Sa druge strane, ministar/ka nema ama baš nikakvih problema.

8. Majmun

maj mun = maj mesec
(standardni PINK prevodilac filmskih titlova)

ruka ruci, nismo... kurdi

U maju, kad lipe cvetaju.
Nepoželjni izbori zavise striktno od atmosfere u društvu. Niks pasulj, dlan, koske itdisl.
Pa naravno da ne zavise od globalnog zagrevanja - zar min. Vujović nije najavio minus i poskupljenje elektrošokova baš za maj? Dosta je bilo s tim zamajovanjem, a Toma može samo da se slika, jasno?! Neću više ništa da čujem.

9. RTSNSPS

Najstarija javna kuća informisanja na Balkanu (opet) objavljuje jedan nadasve edukativan tekst, iz koga možemo naučiti sledeće:
1. RTS je javna kuća (da prostite - servis) informisanja, i kao takva podleže domaćem Zakonu o dostupnosti informacija javnosti. To važi i za plate zaposlenih (privatnost zaposlenih je zaštićena Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, ali ne i informacija o platama po radnim mestima). Ako vas njihove plate interesuju, potrebno je da im uputite zakonski propisan Zahtev i oni su u obavezi da odgovore. Tako, ali ne i KZN baljezganjem, koje ionako za cilj nema dobijanje željene informacije već da se na medije izvrši pritisak, koga - pogađate - kod nas uopšte nema. Ali, do tog zaključka morate da dođete tek kada pročitate ovu vest do kraja.
2. Kada vam od plaćenog računa za elektrošokove odbiju RTS pretplatu, te pare neće ići u Aberdarevu već za bolnice i škole, što apsolutno ne znači da se i dalje nećete lečiti SMS-ovima. Naprotiv.
3. Informer je glavno i jedino dopušteno sredstvo informisanja, i tačka.
4. Pajtić je lažov; njegova dva intervjua sproću samo jednog Vučićevog krunski su dokaz toga.
5. SNS nije na RTS dovela nikoga osim direktora, a nije ni njega jer je to Pajtićevo maslo.
6. Cenzure nema, niti je neće biti.
7. Nepošteno je kada ne odgovorite na neformalna podjebavanja Prepoštenog.
Pa ko (i kako) razume ovo trabunjanje, koje Politika objavljuje kao vest.


Postoji i jednostavniji prevod svega gorenapisanog, koga razume i običan srbistanski palančanin, a koji otprilike glasi:
- Vi, radnici, seljaci i drugovi-članovi Partije, momentalno da ste organizovali mitinge podrške zahtevu da ta kvazisgospoda školovana polože račune narodu, da odgovore na pitanje: "Zašto da oni imaju veće plate od lopatara, plakatolepitelja, banderaša, pajseraša i botova? I zato, sada kada nam ide sve bolje i bolje, kad su reforme u punom zamahu, ko su bre oni da imaju više, i odakle, i zašto, i dokle bre tako kad je Premijer rek'o da će svima da bude bolje i isto, a?!" Eto, tako, to da ih pitate, a ne zašto vi nemate više (šta vas briga za njih). A ako vas baš zasvrbi, pa pitate ono što ne treba da pitate, bićete racionalizovani - i tačka. Šta RTS, plate i tako to? Pojma nemam o čemu pričate, i neću više ništa o tome da čujem.

10. Na ćošku

Beograd na vodi, a nema vode...
Svašta. Laž & propaganda žutih pred nepoželjne izbore.


Na uglu beogradskih ulica Gospodara Vučića i Kruševačke juče je pukla vodovodna cev, a komunalci nisu uspeli po kijametu da otklone kvar u najavljenom roku. Jbg, što nisu zvali u pomoć Gospodara Vučića i Letećeg Kruševljanina, vodovodne cevi bi se od straha usled tolike koncentracije autoriteta na malom prostoru same popravile.
A i taj Radovan, garant ga plaćaju strane obaveštajne službe + centri moći.
Takvi kod nas ne rade.
Jokmore.

11. Koba

Tavariš Depardje (nije "đ", tanjugovci, već "d+j") će igrati tavariša Džugašvilija u ruskom nastavku Gospodara prstenova, Asteriks će igrati Medvedeva a Putina neće smeti da igra niko. Drug Putin ne igra; on drugima svira.


U epizodnoj ulozi Raspevanog Grma pojavljuje se i naš čuveni statista-ataman Toma Nikolić.

***
Behu to slike&prilike tucindana i tucinnoći.

Vaš,
J.S.

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...