Tuesday, 14 April 2015

Kruciformiranje


Hrišćani su poslednja dva vikenda slavili Uskrs (shodno različitom poimanju nebeske mehanike), obeležavajući smrt i potonje uskrsnuće Isusa Hrista, za koga veruju da je umro na krstu zarad njihovih grehova. Proslavili, svako na sebi svojstven način...


Na Veliki Petak (katolička varijanta, 3. aprila), u američkoj palanci po imenu Firenca (država Misisipi), vlasnici jednog restorana su uspeli da voznesu kraj puta krstaču koju je nemoguće ne videti, gde god da ste se zaputili. To čudo je visoko 110 stopa (oko 33,5 metra) i teško 18 tona, tj. $170,000 (pola je dao vlasnik restorana, a pola su donacije) - prevedeno u nezaobilazne zelembaće koje vernici podrazumevano ne podnose. Na zahtev vlasnika restorana ("Berijeva kuća plodova mora i somovine"), ovu kruciformnu 11-spratnicu postavila je firma koja u tome ima dovoljno iskustva, nadasve inspirativnog naziva: Crosses Across America (Krstovi širom Amerike). Ta "organizacija" je već podigla 156 ovakvih krstova u državi Misisipi, i 1842 komada u 29 drugih US država, ali ovaj u Firenci je najveći do sada. CAA je osnovao bivši naftni magnat Bernard Kofindafer, rešivši da svoje bogatstvo pretvori u krstače koje će posaditi po Americi svuda gde stigne, ali obavezno na privatnim placevima kraj državnih auto-puteva. Kofindafer je preminuo 1993. godine, a posao je kasnije preuzela aktuelna Sara Stivenson Ejbram, obnovila već postavljene krstove, i uvela novu praksu njihovog postavljanja kraj puteva, sada na svakih 50 milja. Inače, Berijeva krstača je četiri puta viša od standardnih drvenih i metalnih koje CAA "sadi".
Naravno, sve to obavezno neprofitno.


U Firenci-palanci se niko ne buni, čak ni konkurentski restorani. Svečanom puštanju krsta u rad, pored ser Kerola Berija od Somovine & morskih plodova, prisustvovali su i nasmejani gradski velikaši, neprofitna krstopobijačica i razduševljena masa građana.
Gazda Beri je prilikom otvaranja izjavio: 
"Iznerviralo me kada sam pre dve godine na TV video kako su u obližnjem Brendonu meštani na referendumu izglasali da se krst tamo ne postavi, pa sam odmah pozvao CAA i predložio da ga donesu kod nas. Ovo će biti pravi magnet za turiste. Dolaziće ovde da se slikaju, pazare suvenire u mom novom gift-šopu, ići će u moj novootvoreni višespratni restoran od 1858m2 (op.a. - visina te zgrade je duplo manja od visine krsta kraj nje). Naš grad će imati veliku finansijsku korist od turizma, jer se očekuje da međudržavnim auto-putem I-20 godišnje prođe oko 28 miliona putnika. Baš je super što ovde imamo guvernera, njegovog zamenika i kongresmena koji se i dalje drže vrednosti na kojima je ova zemlja zasnovana pre 200 godina. Kada bi ih se svi tako držali, Amerika danas ne bi ovoliko otišla dođavola. Tačka. Znam da će se sada na nas obrušiti razni ateisti, kritičari. Ali, ako se borite za Hrista, i on će se boriti za vas. Da budem jasan - to je početak nove obnove Hrišćanstva u ovoj zemlji."
Ovo poslednje mu dođe kao šlag na somovinu. Vaistinu neprofitno.

Ko će pobediti u toj tržišnoj utakmici, nahraniti gladne američke putnike-namernike-vernike:
Mekdonaldsovi plastikburgeri...

Florence (Downey, California)

... ili Berijeva somovina pod krst-sačom?

Florence (Mississippi)

Videćemo, videćemo...

U stvari, na kraju se može dogoditi da postane nemoguća vožnja širom Amerike a da vam kraj puta na svakih sat-dva ne štrče krstovi. A to je upravo ono što Beri, Ejbramova i ekipa žele i rade. Hrišćani ovu temu smatraju bezopasnom, ili makar kao povod za ćaskanje koji uvek možete ignorisati; u stvarnosti (sa kojom pomenuti i nemaju baš uvek dobre veze) ta tema itekako predstavlja suptilan način "obeležavanja teritorije" - nalik čuvenom pobijanju zastavica i kočića na plac u doba zlatne groznice, ili razvijanju barjaka po čukama kolonijalnih Nedođija u doba konkvistadora i krstaša. Vo imja careva, i bogova.
Koga ne zanima javno ispoljavanje posebnih verskih potreba slobodno može da ignoriše ove kruciformne toteme-krajputaše, podrazumeva se. Može još jedared, 50 milja dalje niz put. Pa opet, nakon narednih 50 milja. I još... Na kraju ćemo ipak morati da uvidimo očigledno: verske slobode se polako ali konstantno premeću iz "prava na slobodno praktikovanje religijskih ubeđenja" u "pravo na slobodu praktikovanja religijskih ubeđenja, čak i kada zadire u prava drugih ljudi".Te krstače - koje bi jednog dana mogle da pokriju Novi Svet u celini celosti - samo su očigledan simbol onoga što može da se desi.

***
I šta sad - američke budalaštine se kao nešto razlikuju od Konstantinovog krsta u Nišu, saobraćajnog u Kragujevcu, svetlećeg na Bioktošu kod Užica, kraj Ljubovije, u Skoplju, ili onih planiranih na Rtnju (jedan svetleći je već namontiran u manastiru kraj obližnje Čestobrodice), Zlatiboru, kod Mileševe, povrh Kotora, na Trebeviću?
Valjevski krst, na ušću Gradca u Kolubaru, podignut je istog dana (3. aprila o.g.) kada je i gazda Beri vozneo onu svoju neprofitnu krstoliku reklamu za somovinu.Šta tek treba reći za kancelarijski krst na zgradi PTC "Ušće", 2008. godine - poznatijoj kao nekadašnji CK, iliti leglo JUL/SPS/Pink bande?Elemdaklem, šta će kod nas prevagnuti - Las Vegas ili Diznilend?
Nismo deca - palanaštvo i glupost nemaju granica, pritom nisu nimalo naivni
Naprotiv.

p.s.
NASA planira u budućnosti tzv. teraformiranje Meseca i Marsa, stvaranje sredine nalik Zemlji pogodne za život ljudi. CAA već sprovodi kruciformiranje po Americi, stvaranje životne sredine podobne za opstanak krstova. Videćemo šta će biti sa ostalima, ako išta preostane.


čitulje:

Robin Marty (Care2, 06.04.2015): What if There Were Crosses Everywhere You Looked?
CBS News (05.04.2015): Many crosses to bear
C. Todd Sherman (Hattiesburg American, 03.04.2015): Giant cross dedicated at Florence eatery
Kate Royals (The Clarion-Ledger, 09.03.2015): 110-foot Florence cross nearing completion
Cheryl Lasseter (MS News Now, 04.12.2013): Towering cross going up in Florence
web Crosses Across America
e-novine (03.04.2015): Poboden valjevski krst
R. Dragović (Novosti, 13.08.2011): Podizanje krstova u senci rasprava
Grad Kragujevac (zvanični veb sajt, 21.07.2010): Osveštan Đurđevdanski krst
Kurir (09.01.2008): Osvećen CE-KA

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...