Wednesday, 8 April 2015

Jel toliko frka, brate


"Jel toliko frka, brate?" (Blic, 07.04.2015)

A šta ako se jednoga dana ispostavi da na Aerodromu nisu bili - kao što nisu - samo ministri? Da li će nam tada Arapi iz egzila vratiti svog prijatelja Singera, da malo zapeva?


izvor: Blic

Karikature nisu nikome krive, one samo govore ono u šta niko ne sme da pogleda. U bljutave kreature koje su život Malog Čoveka pretvorile u njihovu brljotinu. U svinjariju koju smo od istih već imali prilike da gledamo devedesetih godina, ali nas se nije ticala jer je bila tuđa, Njihova, onostrana. Sada je Naša, svidelo nam se to ili ne. Ostali smo sami sa svojim Zlom, u kavezu koji smo tako zdušno gradili kriveći Druge.
U stvari, sve vreme je bila naša i samo naša, a mi smo uporno ostajali na nju slepi, gluvi i možda najgore - nemi. Žmureći, nadali se da nas niko neće videti, ušiju punih vode, ogavnog ukusa deteline u ustima.
Istorija je pokazala i dokazala da se sve ovo, isto, dešava svakome ko kroz život ide širom zatvorenih očiju. Pojedincu ili celom društvu - svejedno, ali uvek.

***
Singer je marka čuvenih nemačkih šivaćih mašina. 
Singer/zinger na Engleskom i Nemačkom jeziku znači isto: pevač. Singeršlager je onaj koji "udara" po Singerici; šlagerzinger peva "lagane" note za razbibrigu, pije živa jaja, vaćari seljančice u autobusu za Prestonicu, gunđa sebi u bradu na konduktera-džeparoša, a prasići na zadnjem sedištu mu i ne smetaju preterano. Naprotiv.
Plus, poput propalih prethodnika, taj će da ore prvu brazdu, obilazi koke frustrirane poplavama, miluje krave i telad, poji svinje, skenira oranice, slika se sa ovcama u bekgraundu, miluje polja pšenice, grli kukuruze, bljuje po opoziciji i imigrantima, polaže kamen temeljce u štiklastim cipelama višestruko skupljim od Borkovih, posećuje ćumurane, ne nosi zaštitne šlemove, gradi mostove pa potom i reke - baš kao i nove, lepše i starije Dubrovnike; da kači lobanje na haube džipova, drži kalašnjikov ili vitla pištoljem podjednako kezeći se, vozika traktore i kombajne, falsifikuje referendume i izbore, razume se u Sve&Svašta, drži predavanja predavačima, šutira studentima neprijateljsku vodu a domaću budzašto prodaje probisvetima; da davi prestonicu kako bi posle mogao da je spašava; da laže pre nego što zine; da vređa zdrav razum, Sobom i Svojima. Da organizuje spontane kontramitinge. Da voli i on nas.
Na kraju, malo i da proštepa po koju Krupanjku. Dobro je poznavati i poneki zanat, krpljenja radi.


Sedeo je za mašinom, šio je.
Pitali ga oficiri... 
gde su bili petka trinaestog, u martu.

Propevaćeš ti Biliju kad tad, ja ti kažem.
Frka je tolika i još veća, gospodine.
I tek će.

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...