Thursday, 28 August 2014

Četvrtak, veseli


Džek Kirbi (Jacob Kurtzberg, 1917-1994) je bio američki umetnik, tekstopisac i urednik. Biografi i fanovi ga smatraju jednim od najvećih kreatora i najuticajnijih inovatora na polju devete umetnosti. Bio je autor i scenarista nekoliko najpoznatijih strip-favorita velike & male dece (Captain America, Hulk, Fantastic4, X-Men).
Zvali su ga i Vilijem Blejk stripa.


U znak sećanja na Kirbija, na dan njegovog rođenja (28. avgusta) počev od 2010. godine, obeležava se Svetski dan čitanja stripova u javnosti - po peti put u svetu ali i treći u Srbiji, zahvaljujući izdavačkoj kući Veseli četvrtak.
Poklopilo se ove godine, da ne može biti bolje.


Evo nekoliko predloga za danas:Četvrtak je.
Samo napred, i obavezno veselo.

1 comment:

Radmilo Kračunović said...

Veseli Četvrtak Facebook album "Dan čitanja stripova u javnosti 2014."
- Dana 28. avgusta, širom sveta obeležava se #DanČitanjaStripovaUJavnosti... Već treću godinu zaredom promovišemo taj praznik na našim prostorima i ovom prilikom vas pozivamo da nam se priključite i danas čitate stripove Veselog četvrtka na nekom javnom mestu, slikate se i pošaljete nam fotografiju u Fejsbuk inboks. Budite originalni i kreativni, obucite svoje najlepše majice, šortseve i haljine, ponesite tovar naših strip-izdanja, uređaj za pravljenje fotografija i zaputite se na javna mesta: u retke knjižare i skupe kafiće, noćne klubove, pabove, pristojne i grozne splavove, kafane, teretane, restorane, diskoteke, biblioteke, kinoteke, apoteke, popnite se na spomenike, vozove, tramvaje, autobuse, trolejbuse, šinobuse, automobile, krovove, trgove (povedite drugove!), terase, diližanse, motocikle, bicikle, tricikle, visoke štikle, u obične i skejt parkove, kvartove, blokove, na prekookeanske brodove i platforme za bandži skokove, u prometne ulice, do Surdulice i Žagubice, klizališta, kupališta, šetališta, strma stepeništa, bašte (povedite, ovaj, i tašte?), nudističke plaže, rokenrol garaže, na koncerte, izložbe, ili gde god da vam je draže... Sve što treba da uradite jeste da širite strip-kulturu, da začudite ljude koji vas gledaju ispod oka i, naravno, da se ufotkate kako javno čitate stripove!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.836158026396815.1073741834.471290419550246&type=3Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...