Tuesday 10 September 2013

Prelet 31


Gospodin Glasnogovornica druga M.Poplašena zakazao je za sredu, 11. septembra rekonstruisane 2013. godine, sednicu Skupštine opštine Negotin, i to 31. po redu. Red je bio, Mokranjčevi dani počinju u petak 13. pa su standardnom permutacionom premetačinom stvarnosti došli do ovog datuma.



Usled aktuelnih rekonstrukcija širom opštine (arheološki lokalitet Dušangrad na Zelenoj pijaci, seoska kanalizacija duž obale Dunava, lokalni putevi do još lokalnijih grobalja, bina za Mrkutu, Puljecovo sokače, odskora i enterijer u zgradi opštinske uprave), iz Komiteta je stigla komanda: 
U sredu, svi u bioskop!
Sednica se ima održati u lokalnom bioskopu, pardon - Kamernoj sceni Doma kulture. Eto nama još jedne potvrde stare tvrdnje o Velikoj sceni Doma Nekulture. Jedino nije navedeno u vesti, gde će biti održana sednica - u sali bioskopa ili u dvorištu, tj. letnjoj bašti očišćenoj od čuvenih pužova.
Na repertoaru matinea u pijačni dan, kako i priliči terminu za krupnu decu, biće:
- komunalno-direktorsko-cenovne teme
- upravnonadzornoodborne tumbačine
- Ustav biblioJoteke
Po ustaljenoj praksi, na početku sednice će biti obnarodovani najnoviji međustranački preleti takozvanih odbornika, kao i proklamacija reanimirane odborničke grupe SNS. Ostaje još jedino mala tajna koja muči čaršiju: da li će po okončanju 31. Sednice SO Negotin posluženje biti servirano u bioskopu, ili će po ustaljenom običaju ponovo svi odlepršati u omiljenu im mehanu "na crtu i metar".
Sednica je po defaultu otvorena za javnost. Dobro poznavajući sazivare, ne bi me čudilo da sutra naplaćuju ulaz u bioskop. Popune budžeta radi, naravno.


Ono što je izvesno, i bezbedno, to je činjenica da najavljenog bojkota sednice i obaranja kvoruma - biti neće. Samozvane opozicione stranke, od kojih neke čine lokalnu "vlast", nisu postigle samoupravni interesni sporazum (SIS) oko toga da li rušiti Druga Poplašenog pred sam predstojeći Festival, ili ga ostaviti tu gde jeste još šest meseci, koliko je preostalo do lokalnih izbora. Neka čisti ulice od prašine, lišća i snega, podgreva biračko telo kako zna i ume, "daje Cvetku više nego što mu Rada dala" (iako je Cvetko i dalje Radin odbornik), preti otkazom svakome ko ume da izgovori rečenicu bez gramatičkih grešaka, zapošljava Ružinu pupoljčad, organizuje Ani Bekuti dobrotovorne koncerte za asfalt. Ako, jer tako treba.
Kada po okončanju sednice objave vest na sajtu Opštine, uporedite izveštaj sa tekstom Moj Nije. Tek tada vam više ništa neće biti jasno.
Vidimo se u ponedeljak 3. marta 2014. godine, na Dan posle.

Nekada davno, dok je u bioskopu "Krajina" filmove puštao Duško Majmun a unutrašnju kontrolu i red zavodio Rođa, lokalne bitange i alkosi su obavezno sedeli u prvom redu, cirkali vino, grickali semenke, dobacivanjem ometali ostale posetioce koji su došli da konzumiraju sedmu umetnost: Brusa Lija, šaoline, Godzilu, partizanske filmove, Emanuelu ili Istinite priče - bez razlike. Ološ je uvek karte kupovao na silu i preko reda, novcem za to obavezno prikupljenim žicanjem od prolaznika.
Isto će biti i sutra, osim što su Duško Majmun i Rođa blagopočivši, baš kao i Brus Li, Silvija Kristel i neka druga, daleko lepša vremena i uspomene.
Baš da vidim da li će mi sutra uspeti da uđem u bioskop, tj. istureni položaj Skupštine opštine Negotin. Možda upali neka od desantnih tehnika Ota Skorcenija, videćemo.
Kako god bilo, ostaje nam da potom željno iščekujemo 32. projekciju ovog loše režiranog filma, do decembra koji ima 31 dan.

***
Sve ovo postaje apsolutno nebitno već preko prvih brda oko Negotina, koji će zauvek biti kriptodepresivan i u rupi, i dalje glumeći Uspavanu dolinu u strahu od Obezglavljenog jahača.
Negotinci obožavaju bajke.

2 comments:

Unknown said...

Dusko Majmun, Rodja i naravno Pera Semenkar...

Anonymous said...

Pera semenkar je ziv za razliku o druge dvojice,eno ga u dunav pravi sladoled a tu teba dodati i Fileta i njegov legendarni sladoled...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...